Rauhalahti: 
Hyvä ruoka on juhlien

kohokohta

Teksti ja kuvat: Anu Janttonen Menu ja ohjeet: keittiöpäällikkö Toni Sallinen
Kylpylähotelli tarjoaa useita ratkaisuja juhlien viettoon. Menussa otetaan tilaajan toiveet tarkasti huomioon. Alla kolmen ruokalajin reseptit.

Keväällä alkaa juhlinnan kulta-aika. On häitä, syntymäpäiviä, sukukokouksia, illanviettoja tai yritystilaisuuksia.

- Erilaisia juhlia voidaan viettää monella tavalla. Esimerkiksi Jätkänkämpällä voidaan juhlia rennommassa, perinteisemmässä savolaisessa hengessä. Yksityisyys on toivottavaa, eli tila tulee saada suljettua muilta asiakkailta. Lisäksi tilan koko on hyvä suhteuttaa juhlijoiden lukumäärään. Viihtyvyys on aina tärkeä tekijä, muistuttaa kylpylähotellin viestintäpäällikkö Sirpa Nyyssönen.

Osalla juhlijoista on omaa ohjelmaa, joillakin taas ei lainkaan. Ohjelmaa voidaan myös järjestää Rauhalahden puolesta, mikä helpottaa juhlien suunnittelijaa, hän korostaa.

Perhejuhliin toivotaan Nyyssösen mukaan usein buffet-pöytää, jossa on erilaisia alkuruokia, kuten salaatteja, kalaa ja leikkeleitä.

- Pääruoaksi varma valinta ovat pitkään kypsytetyt lihat, koska ne maistuvat monelle. Lisukkeissa voi olla lämmin kasvisvaihtoehto sekä perunat ja kastike. Jälkiruokana on usein täytekakku. Monenlaisia versioita on tarjolla, ja meillä on muun muassa kolme erilaista alkuruokapöytää. Asiakkailla on oltava valinnanvaraa.

BUFFET-VAIHTOEHDOIKSI Nyyssönen mainitsee muun muassa paahdetun kananpojan rintafileen, loimutetun merilohen sekä naudan marmorifileen. Trendit vaikuttavat myös juhlaruokiin.

- Kuitenkin jos asiakas esimerkiksi haluaa juhliinsa karjalanpaistia, se toki järjestetään. Se onkin Jätkänkämpällä usein toivottu vaihtoehto. Hääkakuksi voi valita esimerkiksi perinteisen kermakakun tai moussekakun eri makuvaihtoehdoista. Toki toiveet otetaan niissäkin huomioon. Kakut tulevat meille Malmbergin leipomosta, hän kertoo.

Juhlapöytään sisältyvät juomat ovat maito, kotikalja ja jäävesi, lapsille on mehua. Juomatarjonta riippuu aina juhlien järjestäjästä. Nyyssösen mukaan yleinen alkumalja on kuohuviini, ruoan kanssa voi olla lasi tai kaksi viiniä ja kahvin kanssa vaikkapa konjakki tai likööri. Vieraat voivat ostaa myös itse lisäjuomaa.

Juhlapaikan koristelussa kylpylähotellin henkilökunta laittaa paikoilleen normaalit pöytäkoristeet: liinat, servietit, kynttilät ja kukkaset noutopöytään. Muusta koristelusta huolehtivat juhlien järjestäjät. Yleensä hyvä juhla on järjestäjänsä näköinen. Kahta samanlaista juhlaa ei ole.

- Kun juhlat henkivät omaa persoonaa, muodostuu tunnelmakin luontevaksi. Hyvä, maukas ruoka on usein juhlien kohokohta. Siitä juhlapaikka monesti muistetaan: pelasiko palvelu ja riittikö ruoka. Juhlien tunnelmaan vaikuttavat aina niin juhlinnan kohde, vieraat kuin tarjoiluhenkilökuntakin, Nyyssönen tähdentää.

Kylpylähotelli Rauhalahti, Katiskaniementie 8, 70700 Kuopio
www.rauhalahti.fi

MENU
Alkuruoka
Hiillostettua siikaa

1 - 2 kpl siikafileetä (suomustettu)
hienonnettua merisuolaa
valkopippuria (myllystä)
rypsiöljyä

Poista fileistä ruodot ja vatsarasvat. Leikkaa fileet neljään tasakokoiseen annospalaan. Kuumenna paistinpannu oikein
kuumaksi, ripottele sille suolaa ja paahda siika nahkapuolelta rapeaksi. Ripottele kalan toisellekin puolelle hiukan suolaa ja valkopippuria. Jos siikafilee on paksu, kypsennä se loppuun 200-asteisessa uunissa muutaman minuutin verran. Sivele lopuksi kalapalojen päälle vähän rypsiöljyä.

Parsasalaattia

8 - 10 vihreää ja valkoista
parsatankoa
kevätsipulia
ruohosipulia
hienonnettua merisuolaa
kirjolohen mätiä
krassisalaattia
sitrusvinaigrettea (Hellmans)

Kuori parsat ja keitä suolavedessä lähes kypsäksi. Jäähdytä jäävedessä ja paloittele. Pilko parsojen joukkoon kevätsipulia, ruohosipulia ja mausta lopuksi suolalla, valkopippurilla ja sitrusvinaigretella. Viimeistele lopuksi annos krassisalaatilla ja kirjolohenmädillä.

Juomasuositus: 
Savia Viva Familia Xarel.lo 2012
ESPANJA, KATALONIA
Kuiva, hapokas, sitruksinen, hennon kukkainen.
Pääruoka
Timjamivoissa paistettua vasikanpaistia

600 g vasikan sisäpaistia
hienonnettua merisuolaa
mustapippuria (myllystä)
tuoretta timjamia
valkosipulia
voita
öljyä

Ota paisti hyvissä ajoin huoneen lämpöön ennen paistamista. Mausta paisti suolalla ja pippurilla. Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Lisää tilkka öljyä, nokare voita, valkosipulin kynnet, tuoretta timjamia ja paista paisti joka puolelta kauniin ruskeaksi. Kypsennä paisti 150-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpö 56 astetta. Ota paisti uunista ja anna vetäytyä hetken ennen leikkaamista.

Portviinikastiketta

2 salottisipulia
0,5 valkosipulia
5 timjaminoksaa
2 dl punaviiniä
1 dl portviinia
5 dl Demi-glacea (lihalientä)

 

Juomasuositus: 
Savia Viva Familia Tempranillo 2011
ESPANJA, KATALONIA
Keskitäyteläinen, tanniininen, kypsän kirsikkainen, mausteinen, nahkainen, puinen.
Jälkiruoka
Raparperipannacotta, tuoreita mansikoita

2 dl raparperihilloketta
3 dl kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa
1 kpl vaniljatankoa
½ dl sokeria
2 kpl liivatelehtiä

Raparperihilloke

1 kg raparperia
1 dl vettä
4 dl sokeria
200 g tuoreita mansikoita

Keitä hilloke niin, että raparperi soseutuu. Anna soseen jäähtyä. Kiehauta kerma, sokeri ja vaniljatanko. Siivilöi kiehautettu kermaseos. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sekoita ne siivilöidyn kermaseoksen joukkoon. Sekoita yhteen kermaseos ja hillottu raparperi. Annostele raparperipannacotta neljään lasiin ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Koristele tuoreilla mansikoilla. Tarjoile villimansikkasorbeen (Peltolan) kanssa.

Juomasuositus: 
Fresita
CHILE
Makea, vähän hapokas, mansikkainen, hennon sitruksinen. Punainen, samea.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva