Rapujen juhlaa!

Loppukesä on 
rapujen juhlaa

Teksti: Digimag toimitus Kuvat: Kesko, all-free-download.com
Rapujuhliin liittyvät olennaisesti ilo, nauru, hauskanpito ja yhdessäolo.

Hämärtyvät ja viilentyvät illat antavat täydelliset puitteet rapujuhlille. Rapujen syöminen on hauskaa puuhaa. Syystäkin rapujuhlia pidetään aikuisten ihmisten lastenkutsuina. On lystiä näprätä rapujen kanssa, nauttia hyviä juomia ja antaa snapsilaulujen raikua.

Rapujuhlat ovat aina juhlijoidensa näköiset. Rapujuhlat ajoittuvat yleensä elokuulle, sillä ravustuskausi starttaa heinäkuussa. Pakasterapuja puolestaan on saatavissa K-ruokakaupoista ympäri vuoden. Kotimaisissa ravuissa on yleensä aina enemmän syötävää kuin ulkomaisissa.

Oikea tunnelma syntyy helposti pienellä vaivannäöllä ja jokaiselle kukkarolle sopivana. Rapuateriaa suunniteltaessa päätetään ensimmäiseksi tarjotaanko saksiniekat alku- vai pääruokana. Alkuruuaksi kuusi tai kahdeksan rapua on jo hyvä määrä, pääruuaksi riittää 10–12 kappaletta jokaiselle syöjälle. Vieraille on kohteliasta ilmoittaa, montako rapua jokaiselle on varattu. 

MUISTA ALOITTAA valmistelut ajoissa. Tuoreet ravut tulee keittää jo edellisenä päivänä tai viimeistään 12 tuntia ennen juhlia, jotta ne ehtivät maustua keitinliemessä. Pakasterapujen pitää ehtiä sulaa, ja keittää ne elvytysliemessä. Niidenkin kannattaa antaa maustua yön yli, sillä se korostaa niiden aromia.

Jotta juhlaväki ei jää nälkäiseksi, syödäänrapujen lisäksi muutakin ruokaa. Menu rakentuu rapujen ympärille. Usein rapuja tarjotaan esimerkiksi paahtoleivän, tillin ja voisulan kera. Aterialla voi tarjota myös muuta rentoa sormiruokaa, kuten grillattua maissia, tai salaatteja ja suolaista piirasta. Jälkiruuaksi varataan esimerkiksi kahvia ja makea jälkiruokapiiras tai -kakku. 

Koska rapujen syöminen on varsin sottaista puuhaa, muista varata jokaiselle ruokailijalle sitruunavesikulhot. Ne on tarkoitettu sormien huuhtomiseen. 

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600, ma–su 8–21
www.k-citymarket.fi

 

Ravuttomat rapujuhlat

Onko vieraslistalla paljon lapsia, kasvisyöjiä tai allergikkoja? Rapujuhlien kyljessä tai tilalla voi järjestää myös hulvattomat ravuttomat rapujuhlat. Alkuruokana voi tarjota tomaatti- tai mantelikeiton ja pääruokana latva-artisokasta valmistettua sormiruokaa. Yöpalaksi voi tarjota hodareita tavallisella tai kasvisnakilla. Pääasia on, että iloa ja ruokaa riittää. 

Aasialainen keitinliemi ravuille
Aasialaisittain chilillä, inkiväärillä ja valkosipulilla maustettu rapujen keitinliemi sopii sekä tuoreille ravuille että pakasteravuille.

4 annosta • 30–60 min

40 tuoretta, elävää rapua
3 (50 g) sitruunaruohoa
1 pkt (50 g) Pirkka mietoa punaista chiliä
70 g tuoretta inkivääriä
1 kokonainen valkosipuli
4 l vettä
2 dl merisuolaa
4 dl ruokosokeria
(tilliä tai korianteria)

Pese ravut kylmän juoksevan veden alla pehmeällä harjalla. Tarkista, että ravut ovat eläviä.

Leikkaa sitruunaruohojen päädystä pieni pala pois. Leikkaa sitruunaruohot kahtia ja halkaise ne. Poista chileistä kanta ja viipaloi chilit. Kuori ja viipaloi inkivääri. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää suola ja sokeri sekä kasvikset.

Lisää ravut poreilevaan veteen yksitellen isoimmista alkaen. Keitä noin 10 minuuttia viimeisen ravun lisäämisestä veteen. Kypsän ravun tunnistaa punaisesta väristä ja kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta.

Jäähdytä ravut nopeasti kylmäksi liemessään esimerkiksi kylmässä vesihauteessa. Anna maustua vielä keitinliemessään jääkaapissa 6–12 tuntia.

Asettele ravut suurelle vadille ja koristele halutessasi tillillä tai korianterilla.

Latva-artisokka, sitruunavoi ja parmesaanimajoneesi
Latva-artisokka on dippailtavaa sormiruokaa. Sen syötäviä osia ovat suomumaisten lehtien paksu alaosa sekä mehevä pohja ja sydän.

4 annosta • alle 30 min

4 (1 200 g) latva-artisokkaa
n. 5 l vettä
5 tl suolaa
(1 sitruuna viipaleina)

Lisäksi
½ pkt (50 g) Valio sitruunavoita sulatettuna

Parmesaanimajoneesi 
1 kananmuna 
2 tl valkoviinietikkaa
1 tl Dijon-sinappia
¼ tl suolaa
2 ½ dl Pirkka rypsiöljyä
1 dl (35 g) Pirkka Parhaat parmesaania raastettuna

Riko huoneenlämpöinen kananmuna kapean ja korkean kulhon pohjalle. Lisää etikka, sinappi ja suola sekä viimeiseksi huoneenlämpöinen öljy.

Paina sauvasekoittimen terä kulhon pohjaan ja käynnistä laite. Kun majoneesi alkaa muodostua, nosta terää hiljalleen kohti pintaa, kunnes öljy on sekoittunut tasaisesti. Sekoita joukkoon lusikalla parmesaaniraaste.

Taita latva-artisokan varsi irti esimerkiksi pöydän kulmaa vasten, jotta pohjan sitkeät kuidut katkeavat.

Keitä runsaassa suolalla maustetussa vedessä 20–30 minuuttia. Lisää halutessasi keitinveteen sitruunaa, jotta väri pysyy kirkkaamman vihreänä. Tarkista kypsyys kantaosasta esimerkiksi hammastikulla. Valuta artisokat.

Syö artisokan suomut yksi kerrallan siten, että kastat ensin tyviosan sitruunavoihin tai parmesaanimajoneesiin ja vedät herkullisen sisuksen hampaidesi välistä suuhusi.

Kun olet syönyt kaikki lehdet, jäljelle jää latva-artisokan pohja. Poista sen pinnalta karvainen osa ja pääset syömään herkullisen pohjan.

Reseptit ja kuvat: Kesko

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva