R. P. S. tuo uusia makuelämyksiä

R. P. S.
tuo uusia
makuelämyksiä

Teksti Digimag/Ilpo Lommi, Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Panimomestari Aki Railanmaan resepteillä kivi, paperi ja sakset -peli muuttuu juomaksi Siikarannassa. Brändin mukainen indie-asenne näkyy tuotteessa, tiloissa ja tekemisissä.

Kuopion Siikaniemessä keväällä toimintansa aloittanut pienpanimo RPS Brewing on paljolti mestari Aki Railanmaan luomus. Vahvoina taustavoimina sekä toimijoina ovat myös muut omistajat Samuli Huuhtanen, Petteri Pirhonen ja Janne Seppälä. Skotlannissa viisi vuotta kestäneen diplomi-panimomestarin koulutuksen käynyt ja useissa kotimaisessa juomateollisuuden yrityksessä yli 10 vuotta työskennellyt Railanmaa on kehittänyt panimon ensimmäiset tuotteet; Rock, Paper, Scissors eli Kivi, Paperi, Sakset -oluet. Juomien sekä panimon brändiä on luotu yli vuoden ajan.

LAAJEMMAT TOIMITUKSET pääsivät alkamaan vähittäiskauppaan ja ravintoloihin, kun tuotannon pullotuslinjaston viimeiset elementit asennettiin vastikään.

Railanmaan mukaan Kuopiossa juomiin on päässyt tutustumaan valikoiduissa ravintoloissa, kuten Ravintola Maljassa, jo huhtikuussa. Oluthanoista RPS:n juomia on lisäksi maisteltu Tampereella ja Lappeenrannassa, panimon omaa maisteluhuonetta unohtamatta. 

‒ Pullotuslinjaston valmistuminen tuleekin kreivin aikaan, kun kesä on juuri saapunut ovelle. Yrityksen valmistamat oluet toimivat upeasti grilliruokien kanssa, toki myös sellaisenaan janonsammuttajana, naurahtaa Railanmaa.

OLUISTA TEHTIIN yrityksen brändin ja panimomestarin näköisiä. RPS on niin kutsuttu indie-panimo ja oman tien kulkija, jonka tuotteet eivät ole markettien bulkkitavaraa. Suomen suurimpaan lager-oluttyyliin yritykseltä löytyy rock- eli kivi-olut. Se on erottuva kuivahumaloitu, väriltään syvään okraan viittaava ja tuoksultaan maltainen. Paperi-olut on maultaan Kivi-olutta humalaisempi, rukiilla ryyditetty Red Ale, jonka väritys  muistuttaa punaruskeaa mahonkia. Scissors eli Sakset-olut on koko kolmikon katkerin ja terävin makumaailmaltaan. Tyyliltään se on verigreippinen Indie Pale Ale.

Paremmuusjärjestykseen mestari Railanmaa ei lähde oluitaan laittamaan millään mittarilla, koska se riippuu täysin kuluttajan mieltymyksistä. Juomien reseptit sekä niihin haetut aromit ja maut on tehty siten, että niitä pystyy nauttimaan useamminkin niin halutessaan.

- Nykyään useasti käsityöläisoluisiin haetaan rajuja makuja ja pyritään erottumaan “keinolla millä hyvänsä”. Näitä oluita yhtään väheksymättä ja niiden ystävänäkin halusin, että oluen runko ja tasapaino eivät unohdu, lisää Railanmaa.

TULEVAISUUDESSA PANIMON tuotevalikoima tulee kasvamaan. Uusia oluita on tulossa jo syksyllä valikoimaan. Yritys pyrkii tuomaan oluet markkinoille aina kivi, paperi ja sakset -peliä unohtamatta kolmen sarjoissa. Siiderit, lonkerot ja virvoitusjuomat ovat myös RPS:n strategiassa. Tänä vuonna panimo pyrkii 160 000 tuotantolitraan, ja puoleen miljoonaan litraan jo vuosikymmenen loppuun mennessä.

Yrityksen liiketoiminta ei rakennu yksinomaan oluenvalmistuksen ja -myynnin varaan. Runsaan miljoonan euron investointi sisältää tuotantotiloissa myymälä- ja maisteluhuoneen, kokoustilat sekä tilavan saunan. Elämyksellisen saunan lauteet on korvattu kelopölkyillä. Kelopuuta sekä vuolukiveä on lisäksi käytetty muissa tiloissa sisustuselementtinä. Myymälän elintarvikekioskista voi ostaa myös alle 4,7 % juomia myös kotiin vietäväksi.

- Haluamme luoda panimosta matkailukohteen, minkä vuoksi olemme panostaneet tiloihin erityisen paljon. Opastetut panimokierrokset on rakennettu mielenkiintoisiksi ja näyttäviksi. Brändimme indie-asenne näkyy tilojemme ja tekemisemme yksityiskohdissa. Omaa polkua on tosiaankin kuljettu, hymähtää Railanmaa ja kutsuu kaikki samalla tutustumaan panimoon.

Rock Paper Scissors - Indie Brewery
Siikaranta 3 B, KUOPIO 
Puh. 040 022 9227
www.rpsbrewing.fi

panimo
olutpanimo
RPS Brewing

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva