Puuro tiellä pitää

Puuro 
tiellä pitää

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Shutterstock, Kesko
Puuro, tuo ihana aamupalojen klassikko, sopii hyvin myös väli- tai iltapalaksi.
Tuunaamalla vaihtelua puuroihin

Rapeutta kookoslastuilla, hunajapaahdetuilla manteleilla, pähkinöillä tai siemenillä.

Raikkautta appelsiinikuutioilla, marjoilla, kiivillä tai banaanilla.

Täyteläisyyttä turkkilaisella jogurtilla, rahkalla, kuivatuilla hedelmillä tai kaakaojauheella.

Mausteita, kuten kardemummaa, kanelia, vaniljaa tai muskottia.

Makeutta hunajalla, vaahterasiirapilla, hillotulla inkiväärillä, marmeladilla, kinuskikastikkeella tai raastetulla mantelimassalla.

Proteiinia raejuustolla tai proteiinirahkalla.

Lähde: K-ruoka.fi

Monissa kodeissa arki alkaa lautasellisella puuroa. Raisio-konsernin heinäkuussa 2019 teettämän kansallisen puurokyselyn mukaan lähes joka toinen suomalainen syö aamupalaksi puuroa. Vain seitsemän prosenttia vastaajista kertoi inhoavansa puuroa. Vaikka puuroa syödään vuoden ympäri ja kaikissa tilanteissa, ovat sen kulta-aikaa syksyiset ja talviset arkiaamut.

Aamupalojen lisäksi puuroa voidaan syödä myös väli- tai iltapalana tai lounaalla. Saarioisen elokuussa 2018 teettämän puurotutkimuksen mukaan vain joka kymmenes suomalainen syö puuronsa sellaisenaan. Lautaselle voidaan lisätä monenlaisia makuja ja mausteita. Suosikkilisuke on edelleen voisilmä tai marjat. Raision tutkimuksessa huomattiin, että erilaisia marjoja lisätään varsinkin nuorempien lautaselle, kun taas vanhemmat ihmiset suosivat perinteistä voisilmää tai esimerkiksi kiisseliä.

HAUSKA HUOMIO on, että puuromauissa on myös alueellisia eroja. Saarioisten tutkimuksen mukaan Pohjois-Suomessa syödään erityisen paljon riisi- ja kaurapuuroa, etelässä mannapuuroa ja idässä suositaan neljän viljan puuroa. Silti kaurapuuro jyrää kaikenikäisten ykkössuosikkina, vaikka riisipuuro saattaakin olla erityisesti nuorempien suosikki. Lisäksi kaurapuuron kuitupitoisuus auttaa vatsan hyvinvoinnissa sekä painonhallinnassa. Puuro myös pitää nälkää hyvin, varsinkin, jos siihen lisää hieman proteiinia.

Tuorepuurot, suolaiset puurot ja muut veikeät trendipuurot ovat myös löytäneet tiensä suomalaisten ruokapöytiin. Tuunaamalla puurosta saa jokainen mieleistään. Keitä kaurapuuro vaikkapa mantelimaitoon tai riisipuuro täyteläiseen kookosmaitoon. Suolaisen puuron voi keittää myös liha- tai kasvisliemeen ja kruunata tuore- tai parmesaanijuustolla. Yön yli jääkaapissa tekeytynyt tuorepuuro puolestaan odottaa aamulla valmiina syöjäänsä. Maistuvan puuron juju on runsaissa päällisissä. 

Suuntaa siis hyvin varustellun ruokakaupan puurohyllylle ja valitse suosikkisi. K-Citymarket Päivärannasta löytyy myös runsain mitoin sopivia lisukkeita. 

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, Kuopio
Puh. 010 537 9600, Ma–su 8–21
www.k-citymarket.fi

PARMESAANI-OHRAPUURO JA PEKONI-PÄÄRYNÄLISÄKE

Mahtavan makuinen parmesaani-ohrapuuro haudutetaan ohrasuurimoista ja kaurajuomasta sekä päällystetään maukkaalla pekoni-päärynälisäkkeellä.

4–6 ANNOSTA • 30–60 min

  • 2 ¼ dl Pirkka esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
  • 1 ½ l kaurajuomaa
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 ½ dl Pirkka Parhaat parmesaania raastettuna

Pekoni-päärynälisäke

  • 1 pkt (140 g) Pirkka pekonia
  • 400 g päärynöitä
  • 2 rkl timjamia hienonnettuna
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 3 rkl Pirkka balsamiviinietikkaa

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää suurimot. Keitä muutama minuutti samalla sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin. Kaada kattilaan kaurajuoma ja kuumenna sekoittaen.

Sekoita kunnes puuro saostuu eli noin 20 minuuttia. Hauduta miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia välillä sekoittaen. Valmista lisäke puurolle haudutuksen aikana.

Suikaloi pekoni. Kuori päärynät tarvittaessa. Leikkaa päärynät ohuiksi viipaleiksi. Jos päärynät ovat suurikokoisia, leikkaa ne lohkoiksi. Paista pekonit rapeiksi kuumalla paistinpannulla.

Lisää päärynät ja paistele vielä hetki. Lisää mausteet ja jatka paistamista vielä muutaman minuutin ajan.

Mausta puuro ja sekoita joukkoon parmesaaniraaste. Tarjoa heti pekoni-päärynälisäkkeen kanssa.

PORKKANAKAKKUPUURO

Porkkanakakkupuurossa maistuvat ihanat porkkanakakun maut. Puuro sopii hyvin aamu-, väli- tai iltapalaksi.

4 ANNOSTA • ALLE 30 MIN

  • 1 pkt (500 g) Pirkka Luomu porkkanasosetta
  • 5 dl vettä
  • 4 dl Pirkka Luomu kaurahiutaleita
  • 1 rkl ruokokidesokeria
  • 1 tl kanelia
  • ¾ tl Pirkka jauhettua inkivääriä

Pinnalle

  • voita
  • ruokokidesokeria
  • kanelia

Sekoita porkkanasose, vesi ja kaurahiutaleet kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta puuro miedolla lämmöllä kypsäksi, noin 10 minuuttia.

Sekoita puuron joukkoon sokeri, kaneli ja inkivääri.

Jaa puuro annoskulhoihin. Lisää puurokulhoihin nokare voita ja ripottele pinnalle sokeria ja kanelia.

aamiainen
aamupala
välipala
iltapala
terveellinen
herkullinen
porkkanakakku
kaurapuuro
ohrapuuro
ruispuuro
riisipuuro
K-citymarket Päiväranta

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva