Puijon torniravintola: Makuelämyksiä kaupungin katolla

Makuelämyksiä kaupungin katolla

Teksti ja kuvat:NMT/Mari-Anne Lindroth
Torniravintola tarjoaa hyvän lisän Kuopion ravintolavalikoimaan. Turistien lisäksi myös paikallisten kannattaisi muistaa tämä. Alla kolmen ruokalajin reseptit.

Puijon Torniravintola on toiminut nykyisen yrittäjän voimin vuodesta 2009, mutta keittiömestari Harri Vehviläinen on työskennellyt tornissa 21 vuotta. Pitkän uransa aikana Vehviläinen on havainnut, että ulkona syöminen on arkipäiväistynyt ja ravintolaan mennään nykyään muutenkin kuin vain juhlimaan.

Torniravintolassa yritetään noudattaa nykypäivän trendiä siinä, että käytetään lähiruokaa ja panostetaan raaka-aineisiin. Kompromisseja täytyy kuitenkin Vehviläisen mukaan tehdä, sillä talviaikaan suomalaisten raaka-aineiden saatavuus ei ole kovin hyvä. Ravintolan ruokalista vaihtuu kolme kertaa vuodessa ja lisäksi valikoimassa on menuja erikoispäiville, kuten äitienpäivälle ja vapulle.

- Pikkujoulukausi on meille sesonkiaikaa, ja sitä myydään jo täyttä häkää. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä jos mielii Puijolle pikkujouluilemaan, Vehviläinen vinkkaa.

Millaista ruokaa ravintolasta saa, ja miksi se kannattaisi valita illallispaikaksi?

- Puijon torniravintola sijoittuu ylempään keskikastiin, jos toisessa päässä on Mäkkäri ja toisessa todella hieno paikka.  Torniravintolan erottaa fine dining -paikoista annosten runsaampi koko, Vehviläinen kertoo.

Ravintolan valteiksi hän luettelee ruoan, hyvän palvelun ja maisemat. Myös erikoisruokavaliot pystytään hänen mukaansa ottamaan hyvin huomioon.

Ravintolan listalla on ollut ehkä pisimpään mustikkakukko.

- Siihen ei saa koskea. Lisäkkeitä saa vaihtaa, mutta asiakkaat ovat tarkkoja siitä, että kukko pysyy samanlaisena, Vehviläinen selittää. Myös kuha-annos on ollut vuosien varrella suosittu.

Keittiömestari Vehviläinen tykkää käydä syömässä myös muissa Kuopion ravintoloissa, ja näkee, että tarjonta Kuopiossa on melko hyvä. Kuitenkin erityisesti pienempiä toimijoita mahtuisi vielä mukaan.

Hänen oma suosikkiruokansa on kotimainen järvikala, mutta erikoisuuksiakin on tullut maisteltua.

- Yksi erityisesti mieleen jäänyt on Italiassa syömäni lampaanaivocarpaccio. Se oli ihan hyvää, mutta en olisi sitä ehkä tilannut, jos olisin ymmärtänyt mitä se on, Vehviläinen naurahtaa.

Kysyttäessä mitä mieltä Vehviläinen itse on paljon tapetilla olleesta Puijon alueen kehittämisestä, hän vastaa, että tulisi löytää kultainen keskitie.

- Nyt on se tilanne, että vastakkain ovat kaksi ääripäätä: luonnonsuojelu ja kaupallinen toiminta. Kumpikaan itsessään ei ehkä ole ratkaisu, vaan näiden kahden pitäisi pystyä jotenkin kulkemaan käsi kädessä.

Torniravintolan ongelma paikallisten näkökulmasta voi olla sijainti. Ravintolaan on pitkä matka kävellä keskustasta ja busseja menee kesäsesongin ulkopuolella huonosti. Jos paikalle kuitenkin jollain keinolla pääsee, palkitaan vaivannäkö maistuvalla ruoalla ja upeilla maisemilla.

Puijon Torniravintola

Puijontornintie

www.puijo.com

 

Alkuruoka
Cheviche

150 g graavisiikaa, kuutioina
75 g kurkkua, kuoreton, siemenetön kuutio
15 g salottisipulia, hienonnettuna
hyppysellinen suolaa

Liemi

1kpl (12g) chili,siemenetön silppu
2kpl lime, kuoriraaste ja mehu (75g)
20 g sokeri, 4 g suola

1. Sekoita graavisiikakuutiot, kurkkukuutiot ja hienonnettu salottisipuli.
2. Mausta suolalla. Hienonna chili.
3. Raasta limen kuoret ja purista mehu.
4. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi.
5. Mausta sokerilla ja suolalla.
6. Sekoita chili-limeliemi siika-kurkku-sipuliseokseen
7. Anna maustua vähintään tunnin ajan

Juomasuositus: 
Yalumba Eden Valley Viognier
Australia
Kuiva, hapokas, hedelmäinen, hennon ananaksinen, mausteinen, kukkainen, kevyen tamminen
Pääruoka
Peuran filee

120 g peuran ulkofileetä
öljyä
voita
timjamia
valkosipulia
suolaa
mustapippuria

1. Mausta huoneenlämpöinen peuranfilee suolalla ja mustapippurilla. 
2. Laita paistinpannulle voita ja öljyä sekä tuoretta timjamia ja muutama viipale tuoretta valkosipulia.
3. Kuumenna rasva kullanruskeaksi.
4. Laita peuranfilee pannulle ja paista pinnat kiinni.
5. Nosta pois pannulta ja loppukypsennä noin 6 minuuttia 180 asteisessa uunissa.
6. Ennen esillelaittoa anna fileen vetäytyä 5 minuuttia folion alla.

Juomasuositus: 
Hewitson Baby Bush Mourvèdre
Australia
Täyteläinen, keskitanniininen, boysenmarjainen, mausteinen, yrttinen, kevyen vaniljainen, hennon savuinen
Jälkiruoka
Tyrnipannacottaa

5 dl kermaa
125g sokeria
1 dl tyrnilikööriä / tyrnisiirappia
2 liivatelehti
n. 3 rkl maitoa / kermaa

1. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä, niin että ne pehmenevät.
2. Kaada kerma ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna varovasti keskiteholla kunnes kerma kuumenee.
3. Tämän jälkeen lisätään likööri/siirappi ja liivate, joka on liotettu 3 rkl kuumaa maitoa.
4. Sekoita hyvin ja kaada seos annosmaljoihin.

Juomasuositus: 
Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese
Itävalta
Makea, hapokas, kypsän ananaksinen, persikkainen, hennon jalohomeinen, hunajainen, rodukas
cheviche
peura
pannacotta
resepti
graavi
siika
ruoka

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva