Puhdasta evästä

luontoa säästäen

Teksti: Noora Hyvönen Kuvat: aneta Blaszczyk, Rieti Jauhiainen
Eettisyys ja puhtaus ovat luomumaailman arvoja. Suomessa melkein jokaisesta tuotekategoriasta löytyy nykyisin luomuvaihtoehto, ja muun muassa luomulakritsi on noussut suosituksi vientituotteeksi.

Luotettavuus. Puhtaus. Turvallisuus. Eettisyys. Syitä suosia luomua on yhtä monta kuin kuluttajiakin – kyse voi olla niin omasta terveydestä kuin arvomaailmastakin.

- Herkistymme koko ajan monille vieraille aineille, ja yliherkkyyksiä ja allergioita esiintyy jatkuvasti entistä enemmän. Joskus voi olla, että herkkyys aiheutuu lisä- tai säilöntäaineesta eikä itse tuotteesta. Silloin luomuvaihtoehto voi edelleen olla ihan käypä tuote, kuvailee Suomen Luomuliiton asiantuntija Jaana Elo.

Elo kuvaa luomua asetuksella säädetyksi standardijärjestelmäksi.

- Se on tapa viljellä, tuottaa ja kasvattaa. Luomueläimille mahdollistetaan lajille tyypillinen elämä ja käytös: niillä on enemmän tilaa ja ne saavat mennä ulos kun haluavat. Viljelyssä korostuu tasapaino luonnon ja tuotannon välillä. Peltoa ei pumpata kerralla tyhjäksi tehotuotannolla, hän selventää.

- Kaikki on tarkoin säänneltyä. EU-maissa toimintaa ohjaa asetus, johon jäsenvaltiot ovat sitoutuneet. Kolmansista maista tulevat tuotteet eivät pääse noin vain markkinoille, vaan tulli tarkastaa ja tutkii ne. Kaikesta valvonnasta ja näytteidenotosta vastaavat viranomaiset.

LUOMUSSA GEENIMUUNTELU on kielletty ja lisä- ja säilöntäaineita käytetään huomattavasti vähemmän kuin ei-luomu –tuotteiden tuotannossa. Luomussa sallitut lisäaineet koostuvat luonnonmukaisista, luonnossa muutenkin esiintyvistä aineksista. Torjunta-ainejäämiä on luomutuotteissa vähemmän, ja tuotteiden värit ovat peräisin luonnosta. Makeus taas saadaan aikaan luomusokerilla tai -hunajalla.

- On vaikea sanoa, onko kyse sitten terveellisyydestä vai turvallisuudesta, naurahtaa Elo.

- Luomutuotannossa periaatteena on, että ongelmat ennaltaehkäistään. Pelto käännetään, etteivät rikkaruohot kasvaisi siihen, kun taas tavallisessa viljelyssä ne hävitetään jälkikäteen myrkyillä.

LUOMUN SUOSIOTA selittää sen luotettavuus. Kuluttajat eivät halua tulla huijatuksi ja ovat nykyään kiinnostuneita siitä, mistä ruoka tulee ja kuinka se on tuotettu. Valvonta on tarkkaa vielä markkinoillakin: kauppojen ja ravintoloiden on pystyttävä todistamaan luomuna markkinoimansa tuotteen alkuperä sitä kysyttäessä. Elo toteaakin, että kaikki luomu ei ole lähiruokaa, mutta parhaimmillaan lähiruoka on myös luomua.

Myös luomuvalikoimat ovat kasvaneet vuosien saatossa. Tuotteita on saatavilla niin useimmista kauppaketjuista kuin niihin erikoistuneista luomumyymälöistä sekä erilaisista ruokapiireistä ja -ringeistä.

- Nykypäivänä lähes jokaisesta tuotekategoriasta löytyy luomuvaihtoehto. Ainoastaan vaaleissa kahvileivissä luomu ei ole vielä oikein pinnalla – toisaalta mehujen ja hillojen kanssa oli sama tilanne kymmenen vuotta takaperin. Myös viennissä luomu on mahdollisuus: luomukaura sekä luomumarjat ovatkin jo suosittuja suomalaisia vientituotteita, huomauttaa Elo.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva