Potuttaako?

Potuttaako?

Kaupallinen yhteistyö, teksti: Digimag/Eetu Ollikainen, kuvat: Kesko
Peruna, tuo monipuolinen herkku, nostaa taas suosiotaan. Vuosi sitten suomalaista Frex-perunaa ylistettiin maailman suurimmilla kuluttajaruokamessuilla Saksassa, ja sen vienti vilkastui. Suomalainen peruna hurmaa nyt myös eurooppalaisissa huippuravintoloisssa.
Perunalajikkeita

KIINTEÄT

Siikli, Nicola, Adora, Frex Jazzy

JAUHOISET

Rosamunda, Sabina, Puikula, Pito, Frex Noblesse

YLEISPERUNAT

Matilda, Asterix, van Gogh, Frex Soraya

Tiesitkö?
Perunan nimitys tulee ruotsalaisesta sanasta päron eli päärynä, sillä ruotsin kielessä perunaa on taannoin kutsuttu maapäärynäksi.

Peruna tuli Suomeen 1730-luvulla saksalaisten peltiseppien mukana. Pian se syrjäytti nauriin aseman suomalaisten tärkeimpänä ruokajuureksena. Peruna on myös ekologinen kasvis, sillä sen hiili- ja vesijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin riisillä ja pastalla. Peruna sisältää runsaasti C-vitamiinia, magnesiumia, kaliumia, rautaa ja kuitua.

Erilaisiin ruokiin sopivat erilaiset perunalajikkeet. Lajikkeet on ryhmitelty kolmeen pääluokkaan: kiinteämaltoiset perunat, yleisperunat ja jauhoiset perunat. Alkukesästä monissa suomalaisissa kodeissa herkutellaan varhaisperunoilla, joissa on ohut kuori ja makea maku.

Kiinteät lajikkeet sopivat esimerkiksi kokonaisina keitettäviksi, höyrytettäviksi, laatikkoruokiin ja salaatteihin. Jauhoiset perunat ovat hyvin soseutuvia, joten niistä tulee hyvää perunamuusia tai voipottuja. Yleisperunat käyvät nimensä mukaisesti vähän kaikkeen, mutta parhaita niistä tulee uunissa paahtamalla. Hyvin varustelluista ruokakaupoista, kuten K-Citymarket Päivärannasta, löytyvät kaikille sopivat perunat.

PERINTEINEN PERUNAKIN kehittyy, sillä viime vuosien suurin innovaatio on uusi ”superperunalajike”. Superperunaksi kutsutaan Frex-lajiketta, jonka ovat kehittäneet suomalainen pariskunta Tapio Knuuttila ja Pia Tapio-Knuuttila.

Frex-perunan ravinnepitoisuudet ovat tavallista potaattia huomattavasti korkeammat: se sisältää enemmän kaliumia, kuparia, rautaa ja B-vitamiinia. Myös huippukokit ovat olleet mukana testaamassa Frexiä, ja he ylistävät sen ainutlaatuista ”vanhan ajan” potun makua.

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, Kuopio
Puh. 010 537 9600
Ma–su 7–22
www.k-citymarket.fi

Lähteet: Martat, Kotiliesi, Wikipedia

PERUNAPIZZA

Perunapizza on hauska tapa syödä herkullisia uusia perunoita.

6 annosta • alle 30 min

Pohja

  • 1 pkt (360 g) Pirkka pizzapohja-aineksia
  • 2 dl vettä
  • 3 rkl öljyä

Pinnalle

  • 400 g uusia perunoita
  • 1 rkl öljyä
  • ½ dl Pirkka sitruunapestoa
  • ¼ tl suolaa
  • 1 pkt (200 g) Pirkka Parhaat fetajuustoa
  • ripaus mustapippuria
  • tuoretta basilikaa hienonnettuna

Pese perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Paista perunoita pannulla öljyssä käännellen noin 8 minuuttia. Mausta perunat suolalla.
Sekoita perunoiden joukkoon puolet pestosta.
Kaada jauhoseos kulhoon ja lisää 2 dl kädenlämpöistä vettä (noin 37 °C) ja 3 rkl öljyä. Sekoita hyvin ja vaivaa taikinaa muutama minuutti. Anna taikinan levätä leivinliinalla peitettynä noin 5 minuuttia.
Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Käytä tarvittaessa vehnäjauhoja apuna.
Kostuta pöytä leivinpaperin alta ja kauli taikina suoraan leivinpaperin päälle. Murenna fetajuusto ja levitä pohjalle. Lado pinnalle perunaviipaleet.
Paista uunissa 225 asteessa alimmalla tasolla noin 15 minuuttia. Nosta vielä noin 5 minuutiksi ylätasolle, jotta pinta saa hieman väriä.
Ohenna pestoa halutessasi tilkalla öljyä ja valuta pestoa valmiin pizzan pinnalle.

PERUNAMOUSSAKA

Perunamoussaka, eli -musaka, on helppo uuniruoka, joka maistuu sekä lapsille että aikuisille.

6–8 annosta • yli 60 min

  • 1 kg yleisperunoita
  • 400 g jauhelihaa
  • 1–2 sipulia
  • 1 tl suolaa
  • mustapippurirouhetta
  • 2 tl basilikaa
  • 1 tlk (500 g) Pirkka tomaattimurskaa

Juustokastike

  • 2 rkl öljyä
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl maitoa
  • ½ tl suolaa
  • 1 ps (150 g) Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta

Kuori ja viipaloi perunat. Hienonna sipulit. Ruskista jauheliha paistokasarissa. Lisää sipulisilppu.
Mausta suolalla, mustapippurilla ja basilikalla. Kaada joukkoon tomaattimurska. Anna hautua noin 10 minuuttia.
Kuumenna öljy kattilassa ja sekoita joukkoon vehnäjauhot puuhaarukalla. Lisää maito sekoittaen. Keitä kastiketta pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla. Sekoita joukkoon juustoraaste.
Levitä voidellun vuoan pohjalle puolet perunaviipaleista ja kaada päälle jauhelihaseos. Lado päälle loput perunaviipaleet ja kaada pinnalle juustokastike. 
Kypsennä perunamusaka 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 60 minuuttia. Tarkista, että perunat ovat kypsiä. Tarjoa lisäksi salaattia ja leipää.

PERUNA-SELLERISOSEKEITTO

Maukas ja nopea kasviskeitto sopii niin alku- kuin pääruoaksikin, kun tarjoat kylkeen leipää.

4 annosta • alle 30 min

  • 6–8 (600 g) Pirkka jauhoisia perunoita 
  • ½ (350 g) juuriselleriä
  • 1 sipuli
  • 1 l vettä
  • 2 rkl kasvisfondia
  • 1 tlk (2 dl) Pirkka ruokakermaa
  • ¾ tl suolaa
  • ripaus valkopippuria

Päälle

  • 1 banaanisalottisipuli
  • ½ pkt (à 100 g) Pirkka Parhaat Schwarzwaldin kinkkua
  • ½ rs (à 250 g) Pirkka miniluumutomaattia
  • 2 tl öljyä
  • tuoretta timjamia

Kuori ja kuutioi perunat ja juuriselleri. Kuori ja hienonna sipuli. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää fondi ja kasvikset. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla 15–20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
Hienonna salottisipuli ja kinkku. Paloittele tomaatit. Kuullota sipuli öljyssä ja lisää kinkku ja tomaatit. Kuumenna hetki.
Soseuta keitto sauvasekoittimella. Kaada joukkoon kerma ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta keitto ja tarkista maku.
Tarjoa peruna-sellerisosekeitto alku- tai pääruokana kinkku-tomaattisekoituksen kanssa. Koristele annokset timjamilla. Tarjoa lisäksi leipää.

peruna
pottu
potaatti
potato
maapäärynä
K-citymarket Päiväranta
pizza
moussakka
velli
sosekeitto

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva