Joulun suosikki

piparpkakkutalo

Teksti: NMT Media Kuvat: Jonna Kaasalainen
Perinteinen piparkakkutalo ilahduttaa kaiken ikäisiä, ja sen toteutuksessa rajana on ainoastaan mielikuvitus.

Piparkakkutalo on joulun klassikko, jota löytyy monen kodista joulunaikaan. Varsinaisten piparkakkutalojen rakentaminen alkoi Saksassa 1800-luvun lopulla, ja Suomessa ne tulivat tunnetuksi 1900-luvun alkupuolella, jolloin myös piparien leivonta kotikeittiössä alkoi. 

Piparkakkutalon onnistumisen avaimina ovat hyvä rakennusmateriaali sekä suunnitelmallisuus. Piparitaikinan tulee olla tarpeeksi tukevaa, jotta talon osista tulee kestäviä, mutta tarpeeksi ohutta, ettei lopputulos näytä möhkälemäiseltä. Erikokoiset osat lisäksi vaativat eripituiset paistoajat, eikä pipari saa jäädä liian pehmeäksi.

Osia voi olla hyvä paistaa muutama ylimääräinen, jotta vahinko ei pääse pilaamaan koko rakennelmaa. Ilman arkkitehdin taitoja onneksi pärjää, sillä valmiita kaavoja on saatavilla runsain mitoin verkon leivontasivustoilta, opaskirjasista, ja onpa piparkakkutaloista kirjoitettu oma kirjakin. Kunnianhimoisimmat voivat yrittää vaikka linnan tai merirosvolaivan rakentamista.

Osat yhdistetään huolellisesti sokerimassalla niin, että kokonaisuus pysyy kasassa ja symmetrisenä. Koristelu on hyvä tehdä ennen kokoamista, ja pikkutarkimmat käyttävätkin siihen runsaasti aikaa.

joulu
piparkakkutalo
piparit
leipominen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva