Piknikillä 

Kuopiossa

Teksti: Sirpa Korhonen Kuvat: Soile Nevalainen, Vicente Serra
Kuopion kaupunkialueelta löytyy harvinaisen paljon puistoja ja rantaviivaa, joille leiriytyä eväsretkelle ja nauttimaan kesästä. Listasimme muutamia vinkkejä ja suosituimpia piknikpaikkoja.

Lähtipä piknikille aivan kaupungin ytimeen tai taajaman reunoille, Kuopio tarjoaa loistavat edellytykset nauttia eväistä kauniissa ympäristössä veden äärellä. Yhteisten sääntöjen nojalla taataan viihtyisä ympäristö kaikille alueiden käyttäjille.

Kuopiolahden rannalla sijaitseva Brahenpuisto, alias Pikku Kakkosen (Brahenkatu 3) puisto, on yksi suosituimmista ajanviettopaikoista. Puistosta löytyy leikki- ja oleskelupaikat, joten piknikin ohella perheen pienimmätkin pääsevät purkamaan energiaa leikkien. 

Vinkkinä voisi sanoa Saaristokadun varressa olevat saaret ja niiden etelärannat.

Hapelähteenpuisto (Hapelähteenkatu 2) on esteetön puisto, jonka idylliä halkoo kaunis Maljapuro. Puisto toimii lähiliikuntapaikkana, joten piknikille tullessa on muistettava, ettei laske eväskoriaan muiden aktiviteettien tielle. Puistosta löytyy oleskelualueita, joten eväät voi kattaa myös pöydälle.

Satama-alue ja Satamapuisto (Kauppakatu 1) ovat kuin luotuja piknik-retkelle tasaisine maastoineen, portaineen ja järvinäköaloineen. Auto on helppo jättää vaikkapa Satamakadun varrelle retken ajaksi.
 

SNELLMANINPUISTO (Kauppakatu 27) tarjoaa rauhallisen ja viihtyisän piknikpaikan aivan keskustan tuntumasta, Tuomiokirkon vierestä. Aurinkoisessa säässä puusto antaa suojan liialta paahteelta. Vaikka puisto on ajokatujen ympäröimä, on se silti rauhallinen ja viihtyisä.

 

Vinkkejä piknikille

Usein piknikeväät ovat sormiruokaa, mutta tällöinkin kannattaa mukaan pakata ainakin serviettejä, lautasia ja juomamukeja. Kosteuspyyhkeillä saa helposti puhdistettua sormet ennen ja jälkeen ruokailun. Aterimet ja muut ruokailuvälineet on hyvä olla muovia tai muuta kevyttä materiaalia. Tällöin kuitenkin tuulisempi paikka voi osoittautua haastavaksi, joten tarkkuutta paikanvalintaan, ettei juomat ole rinnuksilla. Muista myös pullonavaaja, ettei retki pääty kuivin suin.

Alusta kannattaa olla mielellään reilun kokoinen, jotta jokaiselle osallistujalle varmasti riittää kuiva istumapaikka. Vaikka aurinko paistaisi, voi maa olla vielä kostea. Ota siis mukaan kunnon piknik-huopa, joka ei päästä kosteutta läpi. Kannettavat ja keveät tuolit ovat myös hyvä vaihtoehto, varsinkin, jos mukana on huonompijalkaista väkeä.

 
Eväitä pakatessa on hyvä huomioida retkestä aiheutuvat roskat. Roskapussi siis valmiiksi mukaan! Kylmä- ja kuumakallet on syytä pitää mukana varmistamassa eväiden säilyminen. Helppoa naposteltavaa piknikpaikkojen läheisyydestä saa muun muassa seuraavista paikoista:

 • K-Supermarket Veljmies, Puijonkatu 19
 • S-Market Keskusta, Haapaniemenkatu 24-26
 • K-Market Kalakukko, Ajurinkatu 16
 • K-Market Satama, Minna Canthin katu 4 
 • ABC Niirala, Niiralankatu 25
 • Sale Niirala, Huuhankatu 19
 • Sale Satama, Kauppakatu 7
 • Valintatalo, Satamakatu 36
 • Siwa Pelimies, Tulliportinkatu 54
 • Puijonlaakson ostoskeskus, Sammakkolammentie 6
 • S-Market Ykkösrasti, Tasavallankatu 26
 • K-Market Männistö, Kalevantori 3
 • Kuopion tori ja Kauppahalli, Kauppakatu 28

Valkeisenpuisto (Valkeisenkatu 7) Valkeisenlammen ympärillä on suosittu ajanviettopaikka ympäri vuoden. Lammen ympäristö on yhdeksän hehtaarin viheraluekokonaisuus, josta löytyy laajoja nurmialueiden lisäksi alueita eri aktiviteetteihin. Valkeinen onkin oiva piknik-kohde vain kivenheiton päässä keskustan vilinästä.

Väinölänniemen urheilu- ja virkistysalue (Väinölänniemi 26) on myös yksi suosituimmista paikoista kesäisin. Puistoalueiden lisäksi Väinölänniemeltä löytyy pitkälti rantaviivaa, johon piknik-kattaus on helppo rakentaa. Niemeltä pääsee myös rauhalliseen ympäristöön Peräniemen kasinon takaisille rantakallioille ja huvimajalle.

Jokaisen tulisi muistaa, että avotulen käyttö on kielletty, eikä lintuja saa syöttää kaupungin puistoalueilla. Kun pelisääntöjä noudatetaan, niin kaikki viihtyvät ja kenellekään ei aiheudu harmia. Kuopion kaupungin apulaiskunnossapitopäällikkö Hannele Kauppinen korostaakin hyviä käytöstapoja. 

- Kuopiossa ei ole varsinaisia suunniteltuja piknik-paikkoja, mutta puistoissa voi pienimuotoisesti nauttia eväitä, jos vain siistii pois ruokailun jäljet. Vinkkinä voisi sanoa Saaristokadun varressa olevat saaret ja niiden etelärannat. Katuhan linjattiin saarten kautta, että ne saataisiin kaupunkilaisten käyttöön, Kauppinen vinkkaa.

Tasavallankadulta lähtevän Saaristokadun varrelta löytyykin useiden levähdyspaikkojen lisäksi grillikatos ja kesäisin myös jäätelökioski.

Piknik
kuopio
Puistot

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva