Yrtit maustavat

ruuan ja juoman

Teksti Digimag/Heta Jyrälä, Teemu Viemerö, Kuvat Pixabay
Tuoreyrtit tuovat ruualle uutta luonnetta, lisää aromeja sekä herkullisia värejä. Yrtit voi kasvattaa itse herkullisena silmänruokana tai hakea marketista matkaan. Eri yrtit sopivat eri käyttötarkoituksiin.

Yrtit ovat loistava tapa maustaa ruokasi - niin kuivattuna kuin myös tuoreina. Tuoreet yrtit lisätään ruokaan vasta kypsennyksen jälkeen. Tuoreesta yrtistä lähtee sitä enemmän makua, mitä pienemmäksi sen silppuaa, mutta juuri ennen käyttöä. Kuivatut yrtit kaipaavat yleensä pientä hauduttelua, ennen kuin niistä saa irti optimaalisimman maun.

Miedoista yrteistä voi rohkeasti tehdä omanlaisia sekoituksiaan, mutta vahvempia kannattaa käyttää yksitellen. Yrttien avulla myös suolan määrää voi vähentää. Keskimäärin teelusikallinen kuivattuja tarkoittaa ruokalusikallista tuoreita.

Yrtit ovat mainioita tuoreeltaan, joita voi myös kasvattaa itse niin ruoanlaittoon sekä pirteyttä tuoviksi sisustuselementeiksi. Kasvattaessa yrttisi, koko makujen maailma on kätevästi jokaisen kotikokkaajan ulottuvilla, jotka voi tarvittaessa kuivata tai säilöä vaikka pestoksi.

 

KALARUOKAAN sopivat niin voimakkaat kuin miedot yrtit. Sekoitus mietoa basilikaa, sitruunamelissaa, tilliä, kirveliä ja voimakas, ranskalaisen keittiön rakuuna sopivat lohen kanssa. Voimakas yhdistelmä välimerellistä rosmariinia, salviaa, timjamia miedolla vivahteilla meiramia, oreganoa ja kynteliä sopivat sillille ja silakalle. 

ÄYRIÄISIIN saa makua timjamilla, basilikalla, sitruunamelissalla, tillillä ja persiljalla. Yhdistämällä yrtit kermaviiliin saadaan raikas kastike lorauksella sitruunaa. Timjamin kaltainen sitruunatimjami käy sitruunamaisen makunsa vuoksi erinomaisesti kaikkiin kala- ja äyriäisruokiin.

KASVISRUOKIEN yrttimaustamisella tuodaan maanläheistä makua myös maasta kasvaneisiin raaka-aineisiin. Vihanneshedelmien, kuten tomaatin kanssa sopivat välimerelliset basilika, salvia, timjami, rakuuna, oregano ja aasialaisessa keittiössä tuttu korianteri. Raikkaaseen, makeaan paprikaan käyvät niin voimakkaat timjami ja salvia sekä miedot meirami, oregano ja kynteli. Kurkun kanssa kokeile pikkuluppiota, tilliä sekä venkolia. 

JUUREKSISSA soveltuvat parhaiten kynteli, salvia, kirveli ja timjami, joilla saadaan aikaiseksi pippurinen, karvaan minttumainen, anismainen sekä voimakas välimerellinen aromi. Kaalien kanssa sopivat useat erilaiset yrtit aina edellä mainituista lipstikkaan, kuminaan, korianteriin ja anismaiseen  yrtti-iisoon asti. Kokeile kukkakaalin kanssa minttua sekä papujen ja herneiden kanssa rosmariinia!

LIHA- JA KANARUOAT rakastavat runsasta yrttisyyttä. Naudanlihalle välimerellisyyttä annetaan rosmariinilla ja sianlihalle salvialla yhdistettynä molempiin timjamia, joka ei menetä makuaan pidemmissäkään kypsennysajoissa. Basilika ja oregano luovat aromikkaan makuparin grillatulle lihalle - yrtit ovat parhaimmillaan marinadeissa. Aasialaisuutta naudalle- ja sianlihalle tuodaan sitruunamelissalla, kirvelillä ja thaibasilikalla. Kaakkois- ja Itä-Aasiassa kasvava veripeipin vihreä lajike on erinomiaan kanalle. Voimakkaan maun omaaviin lampaaseen, poroon ja riistaan käyvät vahvat yrtit, kuten rosmariini, rakuuna, timjami ja salvia.

KASTIKKEIDEN, keittojen ja patojen yrtit voidaan valita käytettävien raaka-aineiden mukaan. Timjami sopii viinipohjaisiin patoihin ja kastikkeisiin. Timjami ja salvia ovat mainio pari pataruokiin yhdessä rosmariinin ja laakerinlehtien kanssa. Aasialaisissa padoissa toimii ruohosipulimainen kiinansipuli. Japaninpersilja on persiljan kaltainen aromaattinen yrtti, jota käytetään misokeittoon. Thaiminttu on herkullista yhdistettynä limettiin maustaen kastikkeet ja Tom yam -keitot. Japanilaista vihanneskrysanteemia suositellaan sukiyaki-patoihin.

SALAATTEIHIN ja salaatinkastikkeisiin käyvät miedot yrtit, joita voi leikata sekaan runsaasti.  Lisää tuoreet yrtit hyvissä ajoin öljyyn, jotta ne maut ehtivät imeytyä. Aasialaista, vanhalla mauste- ja rohdoskasvi perillaa käytetään persiljan tapaan salaateissa ja keitoissa.

TEET JA JUOMAT voi maustaa tuoreilla yrteillä – muista hauduttaa yrttiteetä vähintään kymmenen minuuttia! Sitruunamelissaa käy drinkkeihin sekä teehen. Timjamista voidaan valmistaa teetä, joka toimii yskänlääkenä lisättäessä loraus hunajaa ja maitoa. Kanelibasilika on kanelimaisen aromin omaava lajike, sopien niin kylmiin kuin kuumiin juomiin.

JÄLKIRUOISSA ja leipomisessa kokeile yrtti-iisoa, joka sopii jälkiruokien ja leivonnaisten maustamiseen. Venkolin siemenet ja oksat, kirveli, sitruunamelissa ja minttu ovat perinteinen lisä herkullisiin hetkiin.

 

Vinkki! Kokeile ruuassa lipstikkaa lihaliemikuution sijaan.

 

JÄRVIKYLÄ
Kartanotie 6, 79600 Joroinen
Puh. 017 470 44 00
www.jarvikyla.fi

yrtit
maustaminen
järvikylä
salaatit
tuoreet

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva