Pipari-
leipureiden 

rajatonta riemua

Teksti ja kuvat: NMT/Tarja Anunti
Lapset rakastavat jouluvalmisteluja ja auttavat mielellään myös keittiössä. Mieluisin hetki monelle perheen pienimmälle on piparkakkujen valmistus, johon kuuluu tietenkin taikinan maistelu, haistelu, kaulitseminen ja muotoilu mitä mielikuvituksellisemiksi hahmoiksi.

Turha niuhotus kannattaa heittää romukoppaan, kun ryhtyy leipomaan lasten kanssa. Riemukkaassa leivontahetkessä jauho pöllyää eikä kaikki taikina päädy pellille. Kun apuleipureita on useampi, saattaa muottien ja taikinan riittävyydestä syntyä kilvoittelua. 

Lapset osallistuvat mieluiten juuri siihen hetkeen, kun valmis taikina otetaan kylmästä lämpimään pehmenemään ja ryhdytään valmistelemaan leivonta-alustaa. Niinpä taikinan valmistuksessa voi halutessaan myös oikoa. Marketit ovat joulunalla pullollaan herkullisia piparkakkutaikinoita, kylmäkaapissa ja pakastettuna. Jos taikinan leipoo itse, se kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä tai jopa aiemmin. 

Leivontahetkeen kannattaa varata riittävästi tilaa. Jos keittiöstä ei löydy isoa leivonta-alustaa, käy myös ruokapöydän pinta hyvin. Sen äärellä lapsetkin pääsevät helposti taikinaan käsiksi. Kun pöytäpinta on puhdistettu huolellisesti, sen päälle ripotellaan vehnäjauhoja ja sitten piparkakkutaikinaa sopivan kokoisissa annoksissa. Kaikille lapsille voi kaulita oman osionsa taikinasta. 

Juuri lämpiämään otettu taikina on kovaa ja aikuisen kannattaa notkistaa sitä kaulimella ennen kuin pikkuleipurit päästetään irti. Piparkakkujen valmistukseen voi käyttää valmiita metallisia tai muovisia muotteja, joita löytyy mitä moninaisemmissa muodoissa. Muotin tai hahmon kaavan voi myös tehdä itse vaikkapa leivinpaperista. 

LAPSEN LUOVUUTTA ei kannata rajoittaa. Vaatteet, kädet, kasvot ja kodin lattiat sekä pöydät ennättää kyllä pestä leipomishetken jälkeen. Pieni taikinanmaistelu ei kovin kauaa massua kipristä ja kuuluu asiaan. Ei haittaa, vaikka taikina jää turhan ohueksi tai liian paksuksi. Jos se palaa tai jää raa’aksi, niin seuraava pellillinen ehkä leivotaan eripaksuisesta taikinasta. 

Kun lasten mielikuvituksen ja tekemisen riemun päästää valloilleen, jää aikuisen tehtäväksi lähinnä uunivahdin homma. Piparit paistetaan parisataa-asteisessa uunissa noin kymmenen minuutin ajan tai kunnes pinta on saanut sopivasti väriä. Piparkakut ovat herkkiä ja nopeita palamaan, joten uunin äärellä kannattaa olla vahdissa valmistumista seuraamassa. Valmiit piparit pitää jäähdyttää tasaisella alustalla. Kuumana ne ovat pehmeitä ja hauraita. 

Omien leipomusten tuunaaminen on lapsista mukavaa, joten piparkakkujen kuorrutukseksi kannattaa varata hyvä valikoima strösseleitä, pähkinöitä, manteleja, pikkukaramelleja, ranskanpastilleja ja kuivahedelmiä. 

Koristeet kiinnitetään pipareihin itsetehdyllä tomusokeritahnalla, joka syntyy helposti lisäämällä kokonaiseen paketilliseen tomusokeria kaksi kananmunan valkuaista. Tahna vatkataan tasaiseksi ja pursotetaan piparin päälle pursottimen tai kulmastaan leikatun muovipussin avulla. Kananmuna-allergisen tahna valmistuu tomusokerista ja vedestä. Väriä tahnaan saa elintarvikeväreillä. Valmiita tahnoja toki löytyy myös monissa väreissä. 

Osan herkuista voi antaa lahjaksi tai säästää jouluun, mutta osa syödään tietenkin heti. Pitäähän pikkuleipurin tietää leipomustensa maku. 

TUOTTEET
Piparkakkumuotit, Städter ja Heirol, 2,49-4,49€/kpl
Bergen-esiliina, Vallila, 18,90€/kpl 
Samettiset tonttulakit, 3,79€/kpl
Airam-valolankaryhmä, 26,90€
Silikoninen leivonta-alusta, Heirol, 28,90€ 
Juniorikokki Keittiön pikkujättiläinen, 38,00€ 
Punainen silikonimuotti koristeiden valmistukseen, 13,90€
Carlson
Muut tuotteet: Kuvausrekvisiittaa 

CARLSON KUOPIO KODINOSASTO
Kauppakatu 36, 70100 Kuopio, p. 020 742 7048
Avoinna ma-pe 9-20, la 9-17 
Su 4.12., 11.12. ja 18.12. 11-16
24.12. Jouluaattona 9-13, 26.12. tapaninpäivänä suljettu, 31.12. uudenvuodenaattona 9-15
www.carlson.fi

 

Suosikkitaikinan tarina

PIPARKAKKUTAIKINAN VALMISTUS on mausteiden tuoksuinen hetki, joka synnyttää juuri sen oikeanlaisen joulutunnelman lapsuusjoulun muistoineen.  Taikinan valmistus ei ole vaikeaa, eikä se myöskään vie kauan aikaa. Raskain vaihe on lähes valmiin taikinan vaivaaminen.

Monessa suvussa kulkee oma piparireseptinsä, joista jokainen sisältää tietyt vakioainekset: siirapin, sokerin, voin, jauhot, munat ja soodan. Pipareiden sydän on tietenkin mausteet, joiden huumaava tuoksu tulvii kotiin, kun ne kiehautetaan yhdessä siirapin, sokerin ja voin kanssa. 

Perinteisesti taikinaan lisätään kanelia, inkivääriä ja neilikkaa. Jotkut vaivaavat mukaan myös kardemummaa, kuivattua pomeranssinkuorta tai raastettua appelsiininkuorta. Joissakin ohjeissa potkua antaa pienenpieni ripaus maustepippuria ja suolaa.

Reseptejä löytyy yhtä monia kuin leipureitakin, mutta se tärkein tarina löytyy rivien välistä ja mittayksiköiden takaa. Taikinan ja valmiiden piparkakkujen ominaismaut kätkeytyvät muistoihin, rakkaisiin perinteisiin, yhteisiin hetkiin ja joulun taikaan.

 

Helpot piparkakut

AINESOSAT 
1 dl siirappia
400 g voita
3 kpl munaa
4dl sokeria
9 dl vehnäjauhoja
3 dl perunajauhoja
1 rkl kanelia
1 rkl neilikkaa

1. Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. Lisää sulatettu ja jäähdytetty voi, sekä siirappi. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne taikinaan nopeasti. Taikina saa seistä kylmässä pari päivää.
2. Kaulitse taikina n. 3 mm:n vahvuiseksi levyksi, ota siitä muotilla erilaisia piparkakkuja ja paista 200 c:ssa n. 10 min.
Tästä taikinasta on lapsienkin helppo leipoa sillä nämä piparkakut ovat paksuinakin rapeita.

Lähde: Suomalaisen Työn Liitto

Piparit valmistaikinasta

AINESOSAT 
1 paketti (500 g) piparkakkutaikinaa pakastealtaasta

KORISTELUUN
1 tuubi valkoista sokerivesikuorrutetta
kulta- tai hopeakuulia

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan ja kauli sitten ohueksi levyksi hyvin jauhotetulla työpöydällä.
2. Ota muotilla pipareita. Nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle ohuella veitsenterällä.
3. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 7-10 minuuttia. Jäähdytä.
4. Kuumenna sokerivesikuorrutetuubia 10 minuuttia lasissa, jossa on kuumaa vettä. Pursota notkeasta tahnasta kuvioita piparkakun päälle ja liimaa kuula- tai muu koriste päälle. Koristelu ei ole tarpeellista.

Koristeluun

AINESOSAT 
1 kananmunanvalkuainen
250 g tomusokeria
elintarvike- tai karamelliväriä 

Lisäksi:
Nonparelleja
Strösseleitä
Karamelleja
Kuivahedelmiä
Pähkinöitä 

1. Sekoita tomusokeri valkuaisen joukkoon rauhallisesti, niin että paakut tasoittuvat. 
2. Kokeile paksuutta. Ohenna tarvittaessa vedellä. 
3. Värjää halutessasi elintarvike- tai karamelliväreillä. Jauhemainen väri on paras sekoittaa valkuaisen joukkoon ennen tomusokeria. Nestemäisen värin voi sekoittaa valmiiseen kuorrutteeseen. 
4. Lusikoi kuorrutus pursottimeen tai teräväkulmaiseen muovipussiin. Leikkaan pussin kulmasta pala pois ja pursota. 

joulu
leipominen
piparit
piparireseptit
Kuopion tavaratalo sijaitsee aivan ydinkeskustassa, torin laidalla. Upeasta, vuonna 2012 uusitusta kiinteistöstä löytyvät naisten ja miesten vaatteet sekä jalkineet, Z.I.P., Lasten Maailma (lasten vaatteet, jalkineet, lelu ja lastentarvike) sekä kosmetiikkaosasto, jonka yhteydessä toimii monipuolisia kauneushoitoja tarjoava Carlsonin Day Beauty -...
Yhteystiedot: Kauppakatu 36 / Haapaniemenkatu 22
Kuopio
70110
207427040
Aukioloajat:
Liike on suljettu
Ma - Pe: 9:00-20:00
La: 9:00-17:00
Su: Suljettu

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva