Pidä huolta

grillistäsi

TEKSTI Digimag/Heta Jyrälä KUVAT Landmann, valmistajat
Grillin puhdistus lisää sen käyttöikää. Kun grillin puhdistaa aina käytön jälkeen, on laite sujuvampaa ottaa käyttöön seuraavalla kerralla. Puhdistus vie vain pari minuuttia. Perusteellisemman puhdistamisen voi tehdä kerran vuodessa, kun grillistä pidetään muuten hyvää huolta.

Ennen kauden avausta grillistä putsataan mahdolliset liat pois ja käytetään grilliä kuumana noin 20 minuuttia. Tämän jälkeen grilli harjataan kunnolla ja öljytään, jonka jälkeen grilli on valmiina uuteen kesään.

JOKAISELLA GRILLAAJALLA on hyvä olla puhdistuksen perusvälineet, eli hyvä harja, sieni ulkopintoja varten sekä grillin pinnalle sopiva puhdistusaine. On hyvä muistaa, että siivoton grilli on myös tulipaloriski. Perussiivous vie vain pari minuuttia. Perusteelliseen putsaamiseen kannattaa varata vähintään puoli tuntia tai tunti, jotta puhdistusaineet ehtivät vaikuttaa pinttyneeseen likaan.

‒ Siivouksen voi tehdä heti grillauksen jälkeen. Pikaputsauksen jälkeen ennättää vielä lämpimän ruoan äärelle, kannustaa Carlsonin rautakaupan myymäläesimies Olli Rautiainen.
Ennen grillin laittamista talviteloille se kannattaa puhdistaa huolellisesti. Osan grilleistä voi jättää talvehtimaan ulos hupun alle. Suositeltavaa on säilyttää vähintään ritilät ja parilat sisätiloissa. Puhdistetut ja öljytyt ritilät voi kääriä esimerkiksi talouspaperin sisälle säilöön, jolloin ne eivät ruostu. Samoin kaasupullot ja -letkut on hyvä siirtää grillikauden päätteeksi sisälle, jotta ne säilyvät parhaiten seuraavaan kauteen.

 

GRILLIN PUHDISTAMINEN

1 Puhdista grilli heti käytön jälkeen, jotta lika irtoaa helpommin. Jos puhdistus on jäänyt myöhemmälle, kuumenna grilli aluksi kunnolla. 

2 Harjaa grillityypille sopivalla harjalla lika irti ritilöistä ja parilasta niiden kummaltakin puolelta. Teräksiset ritilät voi pestä myös astianpesukoneessa tai huuhdella vaikkapa järvessä tai tiskialtaassa. Helpointa putsaus on grillin ollessa lämmin – eli mahdollisimman pian ruuanlaiton jälkeen.

3 Grillin sisällä on valurautaisia levyjä, joiden päälle rasvalika ja ruoanpalat tippuvat grillatessa. Raaputa lika irti lastalla ja karistele irronneet muruset pois levyiltä. Rasvakuppiin jäänyt lika on tulipaloriski. Operaatiota helpottamaan levyn päälle voi laittaa kaksinkertaisen folion suojaamaan.

4 Tyhjennä grillin pohja-alusta ruoan tähteistä, palamistuotteista sekä muista sinne kertyneistä roskista. Pyyhi grillin ulkopinta sen ollessa jäähtynyt. Puhdista myös mahdolliset puutasot harjalla, pyyhkeellä tai sienellä. Käytä tarvittaessa grillityypille sopivaa 
pesuainetta.

5 Tarkista kaasugrilleistä joka kesä, että paineensäädin ja kaasuletku ovat kunnossa. Letkun kunto on helpoin tarkistaa taivuttamalla: jos letku ei halkeile, kaikki on kunnossa. Matalapainesäädin tulee uusia parin vuoden välein.

6 Puhdas grilli on valmiina seuraavaa käyttökertaa varten. Muista valella grilli esimerkiksi rypsiöljyllä ennen grillausta, jotteivat herkut tartu kiinni. 

 

CARLSON KUOPIO, RAUTAKAUPPA
Volttikatu 1 B, Kuopio
Puh. 020 742 7100
ma-pe 7–19, la 9–16
www.carlson.fi

 

grilli
kunnossapito
puhdistus
käyttö
lika
Kuopion tavaratalo sijaitsee aivan ydinkeskustassa, torin laidalla. Upeasta, vuonna 2012 uusitusta kiinteistöstä löytyvät naisten ja miesten vaatteet sekä jalkineet, Z.I.P., Lasten Maailma (lasten vaatteet, jalkineet, lelu ja lastentarvike) sekä kosmetiikkaosasto, jonka yhteydessä toimii monipuolisia kauneushoitoja tarjoava Carlsonin Day Beauty -...
Yhteystiedot: Kauppakatu 36 / Haapaniemenkatu 22
Kuopio
70110
207427040
Aukioloajat:
Liike on suljettu
Ma - Pe: 9:00-20:00
La: 9:00-17:00
Su: Suljettu

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva