Perinteistä mökkiruokaa

Wanha Satama:
Perinteistä mökkiruokaa

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Mirka Happonen

Kuhaa ja uusia perunoita – mikäpä olisi sen perinteisempää mökkiruokaa. Annos on myös helposti varioitavissa, sillä kuhan sijaan siinä voi vallan mainiosti käyttää myös muita kaloja. Ravut sopivat yhteen kaikkien tavallisiempien kalojen, kuten muikkujen, haukien ja nieriäisten, kanssa.

– Vielä kesäisemmän maun kuhaan saa, kun sen grillaa tai paistaa avotulella sisätilojen sijaan, kertoo vuoropäällikkö Jere Laakkonen ravintola Wanhasta Satamasta.

Lisää muunneltavuutta löytyy lisukkeista: perunoita voi maustaa reilummin tai ne voi jättää jopa kokonaan pois ja syödä kalan pelkän salaatin kanssa. Myös kastikkeen voi vaihtaa esimerkiksi sitruksiseen majoneesiin, sillä hapokas sitruuna toimii hyvin kalan kaverina.

– Reseptejä kannattaa tuunata rohkeasti! Jos lapsuuden parhaita makumuistoja on mummon tai papan tekemä maailman paras perunamuussi, niin silloin se kannattaa yhdistää annokseen kastikkeen ja kuhan kanssa, kannustaa Laakkonen.

Perinteiset reseptit ovat myös ravintolan bravuuri, ja niiden mukaan loihdittuja annoksia pääsee nauttimaan kesälounaalla. Kylmä kalavene on myös paikallisille kesäinen elämys ja ykköstuote. Ravintola sijaitsee Kallaveden rannalla, mistä voi ammentaa monenlaista inspiraatiota.

– Pienellä vaahdottimella tai sauvasekoittimella saa hauskasti vaahdotettua jokirapukastiketta. Vaahto näyttää aivan Kallaveden vaahtopäiltä, vinkkaa Laakkonen. 

Kuhaa ja jokirapukastiketta

  • 200 g kuhafileetä
  • 100 g varhaisperunaa
  • 10 g persiljaa
  • 20 g voita
  • 80 g kirsikkatomaatteja
  • 10 g pinaattia
  • 1 dl jokirapukastiketta
  • ½ dl öljyä

Jokirapukastike:

  • 100 g sipulia
  • 2 dl rapulientä
  • 1 ½ dl kuivaa valkoviiniä
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 2 kpl laakelinlehteä
  • 2 dl vispikermaa
  • 160 g voita
  • 10 g ruokasuolaa
  • 5 g jauhettua valkopippuria

Kuullota sipulia hetken aikaa pienessä määrässä öljyä.

Lisää rapuliemi, valkoviini laakerinlehti ja valkoviinietikka.

Keitä kastikepohjaa niin, että siitä haihtuu puolet.

Lisää vispikerma, voi, suola ja valkopippuri ja kiehauta.

Sekoita kastiketta kiehumisen aikana, jotta se ei pala pohjaan.

Kypsennä varhaisperunat suolavedessä. 

Murskaa kypsät perunat esimerkiksi haarukalla tai muulla ottimella murskaksi.

Mausta peruna suolalla ja persiljalla sekä lisää 20 g sulatettua voita.

Siivoa kuhasta ruodot pois ja paista kuhaa nahkapuolelta runsaassa voissa ja öljyssä. Käännä kuha toisinpäin vasta juuri ennen tarjoilua.

Paista kirsikkatomaatit sekä pinaatit samalla pannulla nopeasti öljyssä ja mausta suolalla.

Vinkki! 
Tarjoile annos puolikuivan valkoviinin kanssa.

 

Wanha Satama Kuopio
Kuopion matkustajasatama  
Puh. 050 342 9276
wanha.satama@sok.fi
www.wanhasatama.net
FB @wanhasatamakuopio
IG @wanhasatama

#kuha
Wanha Satama
#ruoka
#pääruoka

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva