Perinneruokaa
omassa
keittiössä

Teksti Digimag toimitus Kuvat Kesko, Pixabay Reseptit K-Ruoka.fi
Suomessa eri maakunnista löytyy omia perinneruokia. Vaikka aikaa myöten erot maakuntien välillä ovat tasoittuneet, näkyvät perinteet edelleen varsinkin juhlapöydässä.

Maakuntien perinneruuat polveutuvat ajasta, jolloin ruokaa tehtiin niistä raaka-aineista, joita mihinkin vuodenaikaan oli tarjolla. Pääsääntöisesti suomalainen ruokakulttuuri on jakautunut itäiseen ja läntiseen keittiöön. Perinteisesti Pohjois-Savo on ollut maidon, naudanlihan ja marjojen tuotantoaluetta, mikä näkyy myös perinneruuassa. 

Itä-Suomessa ruoka tehtiin usein uunissa, jossa valmistuvat näppärästi erilaiset laatikot, leivät, piirakat, pataruuat ja kukot. Itä onkin melkoinen uuniruoka-alue, jossa ruuat valmistuvat hartaasti hauduttaen. Tärkeitä ainesosia ovat muun muassa kala ja ruis, joiden tunnetuin yhdistelmä on klassinen muikkukukko.

Perinteisiä itäsuomalaisia leipiä ovat ruisleipä ja rieska. Ruisleipä poikkeaa länsisuomalaisesta siten, että se on paksumpaa ja happamampaa. Pohjois-Savossa myös rieska on pyöreä, pullea ja muhkea sekä hieman hapan. 

Kokeile tehdä itse vaikka maistuvaa ryynirieskaa, muikkupatakukkoa tai modernimpaa muikkugalettea. 

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO
puh. 010 537 9600
Avoinna ma–la 8–21, su 10–21
www.k-citymarket.fi

 

MUIKKUGALETTE
n. 6 annosta • 30–60 min

  • 2 dl Pirkka ruisjauhoja
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 tl suolaa
  • 75 g Pirkka voita sulatettuna
  • 1 dl vettä

Täyte

  • 300 g perattuja muikkuja
  • 1 dl Pirkka ruisjauhoja
  • voita paistamiseen
  • 1pkt (170 g) HK Amerikan pekonia

Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää sulatettu voi. Lisää myös vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin.

Pyörittele muikut ruisjauhoissa ja paista ne rasvassa pannulla siten, että ne saavat kauniin värin. Puolita pekonit.

Kauli kylmä taikina leivinpaperin päällä pyöreäksi ohueksi levyksi (Ø noin 35 cm). Levitä taikinan keskelle puolet pekoniviipaleista. Jätä taikinaan noin 3 cm:n reunat. Asettele muikut pekoniviipaleiden päälle ja levitä loput pekonit muikkujen päälle. Käännä taikinan reunat täytteiden päälle.

Nosta galette leivinpaperin kanssa pellille. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 40 minuuttia ja tarjoa lämpimänä.

 

RYYNIRIESKA JA MUNAVOI
n. 16 kpl • alle 30 min

  • 1 l Pirkka rasvatonta piimää
  • 4 dl Pirkka rikottuja ohrasuurimoita
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 1/2 dl Pirkka vehnäjauhoja
  • 2 rkl voita sulatettuna

Munavoi

  • 100 g Pirkka voita
  • 2 kpl kovaksi keitettyä Pirkka Luomu kananmunaa

Sekoita piimän joukkoon rikotut ohrasuurimot ja anna turvota vähintään 2 tuntia tai mielellään yön yli.

Lisää kananmuna, suola ja vehnäjauhot. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja voitele se sulatetulla voilla. Levitä taikina uunipannulle.

Paista rieskaa 250 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa munavoin kanssa.

Valmista munavoi. Hienonna kovaksi keitetyt, jäähtyneet kananmunat haarukalla. Sekoita joukkoon pehmeä rasva.

 

MUIKKUPATAKUKKO
n. 6 annosta • yli 60 min

  • n. 1 kg tuoreita muikkuja
  • voita
  • 1 sipuli
  • 2 pkt (à 140 g) Pirkka pekonia
  • tilliä
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria rouhittuna

Kuoritaikina

  • 1 dl vettä
  • 2 dl Pirkka ruisjauhoja
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl öljyä

Perkaa muikut. Poista samalla kalojen päät. Huuhtele kalat. Voitele pata. Hienonna sipuli ja pekonit. Peitä padan pohja pekonilla.

Lado pataan kerroksittain muikkuja, sipulia ja pekonia. Ripottele väliin hienonnettua tilliä, suolaa ja mustapippuria. Levitä päälle pekonia.

Sekoita aluksi puuhaarukalla ja sitten käsin kylmään veteen ruisjauhot, suola ja öljy. Ota kuoritaikinasta pieni nokare koristelua varten. Taputtele taikinasta ruisjauhojen avulla pyöreä kansi. Ruiskansi saa olla isompi kuin padan halkaisija. Nosta taikinalevy pataan ja painele tiukasti kiinni padan reunoihin. Kauli lopputaikina ohueksi levyksi ja ota levystä pienellä muotilla, esimerkiksi kalamuotilla kuvioita. Kostuta koristeiden alapuoli vedellä ja paina koristeet patakukon pintaan.

Paista kukkoa ensin 200 asteessa alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Laske sitten lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista 1 tunti. Nosta padan päälle kansi ja paista edelleen 1 tunti. Paistoaika on siis yhteensä 2 tuntia 30 minuuttia, jotta ruodot pehmenevät. Tarjoa lämpimän patakukon kanssa voita.

MUSTIKKAKUKKO
n. 6 annosta • yli 60 min

  • 250 g Pirkka voita tai leivontamargariinia
  • 1 dl sokeria
  • 4 dl Pirkka ruisjauhoja
  • 1 dl ohrajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 l (n. 500 g) mustikoita
  • (1 rkl perunajauhoja)
  • 3/4-1 dl sokeria

Sekoita pehmeä rasva ja sokeri keskenään. Lisää ruisjauhot ja ohrajauhot, joiden joukkoon on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele noin 2/3 taikinasta korkeareunaisen uunivuoan pohjalle ja reunoille.

Lisää tuoreet tai jäiset mustikat. (Lisää jäisiin mustikoihin 1 rkl perunajauhoja.) Ripottele mustikoiden pinnalle sokeri. Peitä mustikat lopulla taikinalla.

Paista 200 asteessa noin tunti. Tarjoa haaleana vaniljajäätelön, -kastikkeen tai kermavaahdon kanssa.

 

muikku
galette
ryynirieska
munavoi
muikkupatakukko
kalakukko
mustikkakukko
ruisleipä
rieska
perinneruoka

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva