Pavuista
potkua!

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Pixabay
Monipuoliset ja ravinteikkaat pavut on valittu vuoden 2018 kasvikseksi.

Näppärät pavut ovat ruokaisia, sillä ne sisältävät muihin kasveihin verrattuna enemmän proteiinia, kuituja ja kivennäisaineita. Lisäksi pavuissa on runsaasti valkuaisaineita. Erilaiset pavut myös täydentävät kasviruokavaliota ja keventävät sekasyöjien ruokaa, sillä niissä on vain vähän kaloreita. Papuja on runsaasti eri lajeja: valkoisia, ruskeita, soija- eli edamamepapuja, mustia, mung- tai kidneypapuja tai esimerkiksi mustasilmäpapuja.

PAPUJA VOI ostaa tuoreina, kuivattuina tai valmiiksi liotettuina. Tuoreita papuja voi myös pakastaa itse. Keitä papuja ensin muutama minuutti, jäähdytä ja pakasta sopivissa annospusseissa. Talvella pavut tuovat ravinteikasta lisäkettä ja täydennystä ruokaan. Tuoreina papuina voi hyödyntää pensas- tai salkopapuja. Keitä niitä noin kuuden minuutin ajan ja syö palkoineen. 

Tiesitkö?

Trendikästä härkäpapua on viljelty Suomessa kenties 1200-luvulta lähtien. Härkäpapu saattaa olla maailman vanhin viljelty palkokasvi. Nimestään huolimatta härkäpapu ei ole papu, vaan se kuuluu virnoihin eli hernekasveihin.

Keittämättöminä pavut voivat aiheuttaa vatsaongelmia. Lähes kaikki pavut sisältävät lektiiniä ja muita ihmiselle haitallisia aineita. Nämä häviävät keitettäessä. Myös idättäminen hajottaa lektiiniä ja muuttaa ravintoaineiden imeytyvyyttä parempaan muotoon. Idätetyt pavut sopivat mainiosti lisäkkeeksi tai salaattiin. Myös ne voi halutessaan keittää kevyesti. 

Kuivatut pavut puolestaan on aina liotettava ja keitettävä ennen syömistä. Liottamisaika riippuu lajikkeesta, mutta yleensä se on noin 12 tuntia. Kaada liotusvesi pois, huuhtele pavut huolella ja keitä pavut kypsiksi. Papu on kypsä, kun se rikkoutuu helposti haarukalla kokeiltaessa. Jääkaapissa keitetyt pavut säilyvät noin viikon ja pakkasessa paljon pidempään.

PAVUT SOPIVATt loistavasti erilaisiin patoihin, keittoihin, salaatteihin ja lisäkkeeksi. Edullisilla pavuilla saa yksinkertaiseenkin ruokaan helposti makua ja ravintoarvoja. Katso herkulliset reseptit sivulta 76. 

Lähteet: Kotimaiset kasvikset ry, Hyötykasviyhdistys

NOPEA PAPUPANNU

3 annosta • n. 15 min

2 pussia (à 250 g) kasvissuikaleita
1 rkl Valio Oivariini® juoksevaa
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 tlk (400/250 g) punaisia kidneypapuja
1 prk (2,5 dl) Valio ruokakermaa Kolme sipulia
½ dl hienonnettua persiljaa

Paista kasviksia Oivariini -rasvassa kunnes ne ovat kypsiä. Mausta.
Lisää kylmällä vedellä huuhdotut, valutetut pavut sekä ruokakerma. Kuumenna. Lisää persilja.
Tarjoa kasvisruokana tai liharuokien lisäkkeenä.

VIHREÄT PAVUT MAUSTEVOIN KERA

4 annosta • alle 30 min

200 g vihreitä papuja
vettä, suolaa
½ dl cashewpähkinöitä tai pinjansiemeniä
75 g Valio Luomu™ voita
½ (n. 2 rkl) sitruunan mehu tai valkosipulin kynttä
½ tl kynteliä tai lehtipersiljaa

Kypsennä pavut suolalla maustetussa vedessä, noin 5 minuuttia. Tarkista kypsyys.
Rouhi cashewpähkinät tai pinjansiemenet veitsellä. Paahda ne kuivalla, puhtaalla pannulla keskilämmöllä.
Lisää pähkinöiden tai pinjansiementen joukkoon voi ja sitruunamehu tai hienonnetut valkosipulin kynnet. Lisää lopuksi hienonnettu yrtti.
Siirrä valutetut, sopivan kypsät pavut pannulle. Anna maustua hetkisen kannen alla.
Kaada pavut tarjolle kuumalla vedellä lämmitettyyn kulhoon. Kaada pannusta papujen päälle voisula-pähkinäseos.
Tarjoa kala- tai liharuokien lisäkkeenä.

MARINOITU PAPUSALAATTI

6 annosta • yli 60 min

1 pussi (200 g) vihreitä pakastepapuja
1 prk (400 / 265 g) kikherneitä
1 iso punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 prk (180 g) Valio Eila® salaattijuustokuutioita
KASTIKE
½ dl Valio ananastäysmehua
½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
2 rkl sinappia
½ rkl sokeria
¼ tl chilijauhetta
1 rkl sitruunamehua
PINNALLE
punasipulia
lehtipersiljaa

Kiehauta pakastepapuja hetken aikaa pienessä vesimäärässä. Jäähdytä. Hienonna sipulit. Valuta juusto ja kikherneet.
Valmista kastike sauvasekoittimella tai ravistamalla voimakkaasti kannellisessa tölkissä tai pullossa. Yhdistä kaikki aineet. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
Koristele ennen tarjoilua.

#bisnes
pavut
papupannu
Salaatti
resepti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva