Parhaat vinkit 
kesän herkutteluun

TEKSTI digimag/mette maukonen KUVAT nanna mononen
Suomalaiseen kesään kuuluu jäätelön ja kotimaisten marjojen syönti ja moni perinteinen suomalainen jälkiruoka pohjautuu tuoreisiin marjoihin.
Jäätelön perusohje

N. 1,5 L  •  NOIN 6 H

4 kpl (luomu)kananmunia
1,5 dl glukoosisiirappia
4 dl kuohukermaa
½ tl jauhettua vaniljatanko

1 Vatkaa siirappi ja kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta kerma vaniljalla ja vaahdota. Sekoita muna-siirappivaahto kermavaahdon joukkoon lastalla varovasti käännellen.

2 Lisää haluamasi makuaineet.

3 Jäädytä jäätelöä pakkasessa n. 6 tunnin ajan.

Nykyään kotikokkaajien suosiossa ovat helpot ja nopeat arkiruuat, jotka sisältävät paljon ravinteita. Myös gluteeniton ruokavalio on nostanut suosiotaan. Kakkutaiteen leipomoyrittäjä ja jälkiruokien asiantuntija Nanna Mononen kertoo parhaat vinkit kesän jälkiruokiin ja paljastaa omat suosikkinsa.

KESÄLLÄ MAISTUVAT kevyet ja raikkaat jälkiruuat, aloittaa Mononen. Marjoja ja hedelmiä on helppo lisätä moneen reseptiin, sillä kotimaista marjaa saa ostettua torilta ja kaupoista tai poimittua itse metsistä. Mononen kertoo, että marenkipohjaiset jälkiruuat, kuten marenkikakku pavlova, on helppoja kesäherkkuja. Pavlovaan voi laittaa marenkia, mansikoita, kermavaahtoa tai vaikka jäätelöä. Pavlovan ihanuus tulee sen huolettomasta esillepanosta. 

‒ Suosin kesällä nopeita herkkuja, jotka voidaan valmistaa myös etukäteen. Kesälomani on lyhyt ja kesällä töiden jälkeen tekee mieli nauttia vapaahetkistä ulkosalla, joten pyrin minimoimaan kotikeittiössä käytetyn ajan. Siksi (itsetehty)jäätelö onkin yksi suosikkikesäherkuistani. Kotitekoisen jäätelön rinnalla herkuttelen kotimaisten pienten jäätelötehtaiden tuotteilla.

Jäätelö on kesän suurin herkku. Jäätelöä saa kaikkialta, ja se on paras viilennyskeino auringon porottaessa. Itse tehtyä jäätelöä Mononen suosii kuitenkin enemmän. 
‒ Minulla on hyvä luottoresepti kotijäätelön valmistukseen. Jäätelöstä tulee pehmeää ja kermaista, eikä sitä tarvitse sekoitella pakastuksen aikana. Kun kotijäätelön jäädyttää valmiiksi kauniiseen vuokaan, se on helppo muuntaa näyttäväksi tarjottavaksi tai jäätelökakuksi käyttäen koristeena tuoreita marjoja, yrttejä tai hedelmiä.
Gluteeniton ruokavalio on yleistynyt viimeaikoina huimasti. 

‒ Gluteeniton ruokavalio on noussut suosioon myös ei-keliaakikkojen keskuudessa. Jäätelö ja marenkipohjainen pavlova ovat luontaisesti gluteenittomia jälkiruokia ja sopivat sen vuoksi monelle juhlijalle. Jos gluteenin lisäksi haluaa vältellä valkoista sokeria, voi mousset ja täytteet maustaa vaniljalla ja luottaa marjojen omaan luontaiseen makeuteen. 
Nanna itse sanoo rakastavansa jäätelöä.

‒ Syön jäätelöä ympäri vuoden, ihan hemmottelukeinona. Tuoreet kotimaiset 
mansikat ovat myös suurta herkkuani.

 

Jäätelö
marja
jälkiruoka
tuore
Kesä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva