Pancho Villa: Kotimaista meksikolaista

Pancho Villa: Kotimaista meksikolaista

Teksti ja kuvat: Sanna-Liisa Kiiskinen Menu ja ohjeet: Jenni Kolari
Meksikolainen ruoka on sopivasti tulista suomalaiseen suuhun. Neste Matkuksen tex-mex –ruoissa tuoreus ja tulisuus kohtaavat. Alla kolmen ruokalajin reseptit.

Pian vuoden päivät Matkuksessa toiminut meksikolaisravintola Pancho Villa yllätti jo alkutaipaleella. Kävijöitä oli viikonloppuisin jopa jonoksi asti ja henkilökunnallakin oli opettelua uusien asioiden parissa. Ravintola vahvuuksia ovat tuoreet, kotimaiset raaka-aineet ja itse tehdyt kastikkeet.

- Alku oli todella positiivinen yllätys, ravintola oli välillä niin täynnä, että emme olleet osanneet huomioida sitä miehityksessä. Ja toki uusien ruokien opettelu vei aikansa, mutta nyt kaikki rullaa jo rutiinilla. Teemme täällä paljon itse, esimerkiksi majoneesipohjaiset kastikkeet aloitamme kananmunasta itse maustaen ja sipulitkin tulevat meille kuorineen. Käytämme kotimaista lihaa, emme käytä juurikaan puolivalmisteita. Menemme tässä vastamäkeen verrattuna moniin muihin alan toimijoihin, kun haluamme tehdä alusta asti itse, keittiövastaava Jenni Kolari mainostaa.

HÄN ON itsekin meksikolaisruoan ystävä, siinä häntä viehättävät tulisuus ja erilaiset mausteiset kastikkeet. Kolari tekee kotona itsekin mausteseoksia ja kokeilee erilaisia makuyhdistelmiä. Ruoka on sekä työ että rakas harrastus. 

- Rakastan meksikolaista ruokaa. Fajitakset ovat lempparini. Niihin laitan usein paprikaa, sipulia, hyvin maustettua kanaa ja jotain ihanaa kastiketta. Kotona teen erilaisia maustesekoituksia ja testailen erilaisia makuja. Huomaan monesti vapaapäiväni vierähtäneen keittiössä, mutta se ei tunnu ollenkaan työlle, kun pääsee kokeilemaan kaikkea kiireettä. Tässä työssä on parasta, että voi vaikuttaa valintoihin ja tuoda myös omia ideoitani keittiöön. 

Matkuksen liikenneaseman erikoisuus on iltapäivän tex-mex –painotteinen buffetpöytä, jonka matkailijat ovat hyvin löytäneet.

- Buffet on vaihtoehto kiireisille kulkijoille, jotka silti haluavat syödä terveellisesti ja koota noutopöydästä mieleisensä tex-mex –annokset. Pancho Villa puolestaan on tunnettu ronskeista annoksistaan. 

Pancho Villa Kuopio, Neste Oil Matkus
Naulakatu 2, 70800 Kuopio  www.panchovilla.fi

Alkuruoka
Chorizonachot

100 g nachoja
1 dl salsakastiketta
1 pkt chorizoviipaleita
100 g juustoraastetta

1. Levitä nachot pellille (6-8 kpl/hlö).
2. Laita jokaiselle hieman salsakastiketta, chorizoviipaleita ja juustoraastetta.
3. Gratinoi 200 asteisessa uunissa pari minuuttia koko ajan vahtien. Tarjoa heti.

Juomasuositus: 
Torrontés Zuccardi Mendoza
Argentiina
Kuiva, voimakas, viekoitteleva, aistillinen, muskatin aromeja, Gewürtztraminerin kukkaisuutta.
Pääruoka
Naudanliha quesadilla & Guacamole

Naudanliha quesadilla

4 kpl tortillalettuja
2 rkl salsakastiketta per lettu 
12 cheddarjuustoviipaletta
Jalopenoviipaleita maun mukaan
n. 700 g naudan ulko- tai sisäfilettä
Loraus öljyä
Suolaa ja pippuria

Tarjoa lisänä salsakastiketta, guacamolea (ks. ohje) ja ja creme fraichea.

1. Ota naudanliha huoneenlämpöön.
2. Valmista guacamole maustumaan.
3. Laita tortillaletuille salsakastiketta tasaisesti, levitä päälle juustosiivut ja jalopenot. Taita letut kahtia
4. Kuumenna pannulla öljyä ja leikkaa naudanliha pihveiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista liha kuumalla pannulla ja anna pihvien vetäytyä paiston jälkeen foliossa puolet paistoajasta.
5. Lämmitä quesadillat keskilämmöllä kuivalla pannulla. Paista molemmin puolin. Paiston jälkeen leikkaa kolmeen osaan.
6. Viipaloi liha halutessasi suikaleiksi.
7. Annostele lautaselle yksi quesadilla, quacamolea, salsakastiketta creme fraichea ja viipaloitu pihvi. Koristele mielesi mukaan esim. korianterilla.

Guacamole

3 avokadoa
1 dl salsakastiketta
1½ limen mehu
½ punttia korianteria
½ tl suolaa

1. Kuori ja poista siemenet kahdesta avokadosta ja pilko ne tehosekoittimeen.
2. Lisää joukkoon salsakastike, limen mehy ja korianteri.
3. Soseuta, maista ja lisää suolaa tarvittaessa.
4. Lisää kolmas avokado joukkoon pieninä palasina.

 

 

Juomasuositus: 
Cabernet-Malbec Mendoza
Argentiina
Tasapainoinen, mehukas, täyteläinen, kirsikan, luumun ja vadelmien aromeja, hennon yrttinen.
Jälkiruoka
Lime-valkosuklaa-jugurttimousse

100 g valkosuklaata
½ limen kuori ja mehu
2 dl vispikermaa
2½ dl turkkilaista jugurttia
(1 kananmunan valkuainen)
2 rkl sokeria

1. Pilko valkosuklaa pieniksi kuutioiksi ja lämmitä kerma kattilassa kiehumispisteeseen. Lisää kermaan valkosuklaa ja sekoita niin, että suklaa sulaa.
2. Sekoita joukkoon jugurtti ja sokeri.
3. Lisää lime viimeisenä.
4. (Sekoita valkosuklaamousseen ja valkuaisvaahto varovasti, jos haluat lisää kuohkeutta. Valkuainen ei ole välttämätön)

Nachopraliini

1rkl rypsiöljyä
1½ dl nachomuruja
2 dl sokeria

1. Laita leivinpaperi pellille ja voitele öljyllä. Levitä nachomurut pellille.
2. Laita sokeri kattilaan ja sulata koko ajan sekoittaen kunnes väri on vaalean ruskeaa.
3. Kaada sulanut sokeri nachojen päälle tasaisesti. Jäähdytä ja murskaa pieniksi muruiksi.
4. Ripottele moussen päälle ja koristele halutessasi mintun lehdillä.

nacho
quesadilla
guacamole
mousse
resepti

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva