Palkittua 
ruokaosaamista

teksti digimag/heta jyrälä KUVA pixabay
Poimintoja alan merkittävistä yrityksistä

Savon Taimen Oy 
Hanka-Taimen Oyn ja tytäryhtiöiden kalanviljelyalan 
yhtiöryhmä.

Osuuskunta Maitomaa 
Meijeriosuuskunta ja Itä-Suomen ainoa nestemaitoa 
pakkaava meijeri.

K. F. Trube 
Perinteikäs pulla- ja konditoriatuotteita valmistava leipomo.

Pakkasmarja Oy 
Valmistaa kotimaisia, turvallisia ja terveellisiä marjatuotteita.

VIP-Juicemaker Oy 
Täysmehujen, virvoitusjuomien, mehutiivisteiden ja 
sesonkituotteiden valmistaja.

Lignell & Piispanen 
Alkoholijuomia valmistava yritys.

Olvi Oyj 
Valmistaa panimotuotteiden lisäksi energia-, virvoitus- ja palautusjuomia.

Kala-Lappi Oy 
Kylmäsavustettuja kalatuotteita valmistava yritys.

Kuopio on Suomen suurin maidontuottajakunta, ja laadultaan savolainen maito on Euroopan huippua. Alueella tuotetaan lisäksi paljon naudanlihaa sekä valmistetaan juustoja, maitopohjaisia juomia sekä herajauheita. Luomu- ja 
lähiruuantuotantoa painotetaan vahvasti.

Pohjois-Savon maakunta on perinteisesti erikoistunut myös marjantuotantoon, juomien valmistukseen sekä erikoiskasvituotantoon. Uusimpana alana alue on panostanut kalanjalostamiseen sekä kalatuotteisiin. Elintarvikeosaaminen kulkee rinta rinnan bioteknologiakehitystyön kanssa. Ympäristöteknologian osaajat puolestaan ovat maitotilojen tärkeitä yhteistyökumppaneita.

Pohjois-Savon ruokaosaamista arvostetaan myös ulkomailla, sillä alue valittiin ensimmäisenä suomalaisena Euroopan gastronomiseksi maakunnaksi vuodeksi 2020. Tunnustuksen myötä Pohjois-Savosta tehdään valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnettua ruokamaakuntaa.

Elintarvikeviennin kokonaisarvo oli Pohjois-Savossa vuonna 2016 noin 47,7 miljoonaa euroa.

 

kuopio
nmt
digimag
ruoka

Saatat tykätä myös näistä jutuista