Pakkaus-
merkintöjen
viidakko

Teksti Digimag arkisto Kuva Digimag/Mirka Happonen
Ruokapakettien kyljessä on pakollisten merkintöjen lisäksi useita vapaaehtoisia merkkejä. Selvitimme mitä muutamat niistä tarkoittavat käytännössä. Merkittyihin tuotteisiin ja niiden tuotantoprosesseihin voi luottaa, sillä niiden laatua valvovat riippumattomat organisaatiot.

HYVÄÄ SUOMESTA

Ruuan alkuperämerkki kertoo kuluttajalle, että elintarvike on valmistettu ja pakattu Suomessa. Liha, kala, kananmuna ja maito ovat täysin kotimaisia, muuten tuotteen raaka-aineista vähintään 75 prosenttia on tuotettu Suomessa.

SIRKKALEHTILIPPU

Kotimaisten kasvisten merkki, joka kertoo niiden olevan suomalaista tuotantoa ja laadultaan ensiluokkaista. Tuottaja on sitoutunut noudattamaan hyviä tuotantomenetelmiä.

AVAINLIPPU

Tällä merkillä merkitään Suomessa valmistetut tuotteet tai palvelut. Tuotteen pitää olla valmistettu Suomessa sekä täyttää tietty kotimaisuusaste. Palveluissa myös omistajuus ja pääkonttorin sijainti vaikuttavat merkin myöntämiseen.

EUROLEHTI

Pakollinen EU:n luomutuotteiden tunnus. Tuotteiden aineisosista 95 prosenttia on luonnonmukaisesti tuotettuja. Eurolehteä saa käyttää vain EU:n alueella tuotettujen elintarvikkeiden pakkauksissa.

AURINKOMERKKI

Aurinkomerkki kertoo, että kyseinen luomutuote on suomalaisen viranomaisen valvonnassa. Tuotteen ei kuitenkaan tarvitse olla suomalainen, mutta vähintään 95 prosenttia sen ainesosista tulee olla luomutuotantoa. Merkki on väistymässä pakollisen Eurolehden tieltä.

LEPPÄKERTTUMERKKI

Suomalaisen luomutuotteen oma merkki. Alkutuotteiden on oltava täysin suomalaisia ja jatkojalostettujen vähintään 75-prosenttisesti

REILU KAUPPA

Tuotteiden tuotannossa varmistetaan, että tuottajat saavat oikean ja reilun korvauksen. Tuotannossa käytetään vain eettisiä keinoja ja noudatetaan tiukkoja ympäristömääräyksiä. Reilun Kaupan merkillä merkityt tuotteet vähentävät köyhyyttä, ja osa tuotteiden tuloista käytetään alueen elinolojen kehittämiseen.

MSC SERTIFIKAATTI

MSC on riippumaton organisaatio, joka myöntää merkin vastuullisesti ja kestävästi kalastetuille tuotteille. Merkin voi löytää kala- ja äyriäistuotteista. 

EKOENERGIA

EKOenergia on sähkön ympäristömerkki. Merkityt tuotteet on tuotettu sähköllä, joka puolestaan on tuotettu luontoa kunnioittaen. Tavoitteena on lisätä uusiutuvien energioiden käyttöä.

HIILIJALANJÄLKI-MERKKI

CO2e-merkki kertoo, kuinka paljon tuotteen tuotantoprosessissa on vapautunut hiilidioksidia. Merkki käsittää koko matkan pellolta kaupan hyllyyn. Mitä vihreämpi tuote, sen 
parempi.

UTZ CERTIFIED

Sertifikaatilla on merkitty vastuullisesti tuotetut kahvit, teet ja kaakaot. UTZ Centified edistää kestävää maanviljelyä ja haluaa tarjota paremmat mahdollisuudet viljelijöille ja ympäristölle.

MAAKUNTIEN PARHAAT

Merkin elintarvikkeet on valmistettu pienissä tai keskisuurissa suomalaisissa yrityksissä. Tuotteen suomalaisuusaste on aina vähintään 80 prosenttia.

pakkausmerkinnät
Elintarvike
organisaatio
hyvää suomesta
sirkkalehtilippu
avainlippu
eurolehti
aurinkomerkki
Luomu
leppäkerttumerkki
reilu kauppa
msc-sertifikaatti
ekoenergia
hiilijalanjälki
utz certified
maakuntien parhaat

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva