Pähkinä-
Toffee-
Suklaakakku

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Katri Lunnas
Joululeivonnaisten tuoksu viestii lähenevästä juhlasta. Truben kahvipöydän herkullisilla tarjoiluilla hemmotellaan läheisiä.
Herkkuja kahvipöytään

Jouluun kuuluvat piparit, tähtitortut ja erilaiset kakut. Suolaisista leivonnaisista puolestaan piirakat ja pasteijat pitävät pintansa. Perinteisiä pullia voi tuunata jouluisemmaksi esimerkiksi pähkinöiden, hedelmien ja suklaiden avulla. Jouluiset elementit toimivat niin täytteissä kuin kuorrutteissakin. 
– Raikas vaihtoehto perinteisille joululeivonnaisille ovat erilaiset juustokakut, joiden täytteessä on hyödynnetty kotimaisia marjoja ja pohjassa esimerkiksi piparia, kertoo Truben tuotekehityspäällikkö Katri Lunnas
Jatkuvasti kasvava trendi on suklaan, ja erityisesti tumman suklaan, sekä erilaisten pähkinöiden yleistyminen kautta rantain. Leipomon valikoimistakin löytyy paistettu mutakakkutyyppinen suklaakakku, joten leivonnassa käytetään 70-prosenttista kaakaota sisältävää suklaata.
– Suomessa joulun leivonnaisten makuihin kuuluu erityisesti luumu. Kirsikka puolestaan on eurooppalaisessa leivonnassa suosittu maku, joka on leviämässä pikkuhiljaa tännekin, Lunnas kertoo.
Monissa juhlapöydissä kahvileipä- tai jälkiruokatarjoilut ovat vuosien varrella siirtyneet yksinkertaisempaan suuntaan, jolloin tarjolla on vain pari erilaista herkkua. Oikotien maukkaiden leivonnaisten maailmaan saa hakemalla leipomomyymälästä tarjoiluvalmiin tuotteen tai hyödyntämällä valmiita voi- ja piparkakkutaikinoita.
– Truben Hallikahvilan ja leipomon myymälän valikoimista kannattaa kokeilla esimerkiksi luumurahkatäytteistä bostonkakkua tai kirsikkatuorejuustotäytteistä Joulukakkua, vinkkaa Lunnas.

 

Trube Oy
Trube leipomon myymälä, Trubenkuja 1, KUOPIO, Avoinna ma–pe klo 7.30–17
Trube Hallikahvila, Kuopion Kauppahalli
Avoinna ma–pe 8–17, la 8–15
www.trube.fi

 

Katrin reseptivinkki.

 

Pohja
3 dl vettä
3 dl muscovado-sokeria
1½ dl tummaa kaakaojauhetta
6 dl vehnäjauhoja
3 tl vaniljasokeria
¾ tl leivinjauhetta
¾ tl ruokasoodaa
175 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
Suklaamousse
600 g ranskankermaa
300 g tummaa suklaata
1 dl tomusokeria
Väliin
400 g karamellisoitua kondensoitua maitoa
250 g suolapähkinöitä
Koristeeksi
suklaakonvehteja
pähkinöitä (esim. cashew-pähkinöitä, saksanpähkinöitä tai macadamiapähkinöitä)

 

1 Voitele ja jauhota kakkuvuoka (Ø 24cm). Laita uuni lämpenemän 170 °C.

2 Valmista kakkutaikina. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon muscovadosokeri ja kaakaojauhe. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää jauhoseosta ja lämmintä kaakaolientä vuorotellen taikinaan koko ajan sekoittaen.

3 Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista kakkua uunin alatasossa 55 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla.

4 Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5 minuuttia ja kumoa se tarjoilualustalle. 

5 Valmista suklaamousse. Nosta ranskankerma huoneenlämpöön lämpenemään. Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia. Vatkaa sokeri ranskankermaan. Kaada suklaasula nauhana ranskankerman joukkoon koko ajan vatkaten.

6 Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan (jos kakun pinta on kupera, tasoita se leikkaamalla pintaa).

7 Nosta alin kakkulevy tarjoiluvadille. Levitä pinnalle puolet kondensoidusta maidosta. Ripottele pinnalle reilusti suolapähkinöitä. Lusikoi suolapähkinöiden päälle noin sentin kerros suklaamoussea. Nosta seuraava kakkulevy paikoilleen ja täytä samalla tavalla kuin ensimmäinen väli. Jätä muutama ruokalusikallinen kondensoitua maitoa koristeluun. Nosta päällimmäinen kakkulevy paikoilleen.

8 Levitä loppu suklaamousse kakun kuorrutteeksi.

9 Koristele kakku halkaistuilla suklaakonvehdeilla, pähkinöillä ja kondensoidulla maidolla (ohenna tarvittaessa tilkalla kermaa).

 

Resepti on pienin muokkauksin peräisin Glorian ruoka&viini-lehdestä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva