Pääsiäisen
juhlakattaus

Teksti Digimag/Kaisa Nauha Kuvat Kesko
Lampaalla on pääsiäispöydässä pitkät perinteet, jotka juontavat juurensa juutalaisesta kulttuurista.

Suomessa lampaan syöminen on varsin tuore ilmiö, sillä esimerkiksi 60- ja 70-luvuilla lammastiloja ei ollut Itä-Suomessa lainkaan. Tällä hetkellä lampaita kasvatetaan eniten Varsinais-Suomessa, Lapissa ja Pohjanmaalla. Suomessa syödään lammasta vuosittain noin 4 miljoonaa kiloa, josta kolmannes on kotimaista lihaa. 
Pääsiäisen lammasruoissa käytetään vaihdellen lammasta ja karitsaa. Karitsan liha on vähärasvaista, mietoa ja mureaa. Lampaanlihassa on enemmän rasvakudosta, ja liha on karitsaa voimakkaamman makuista.

Lampaan voi valmistaa monella eri tapaa, joista perinteisin ja suosituin on tehdä siitä murea paisti. Lammas rakastaa yrttejä, erityisesti rosmariinia ja minttua. Se taipuu myös erinomaisesti pyöryköiksi, padaksi tai perinteiseksi lampaan viuluksi. 

Pääsiäisen juhlapöydästä löytyy lampaan lisäksi paljon värejä ja makuja. Kata maittava, perinteitä ja trendejä sisältävä menu. Kokeile esimerkiksi alkuruuaksi vihreää parsakeittoa. Parsasesongin alkaessa pääsiäisenä voi perinteisen keiton korvata tällä raikkaalla ja keväisellä alkuruoalla.

Pääruokana nautitaan punaviinilammasta, jossa lampaalle tehdään täyteläinen viini-yrtti-valkosipulimarinadi, jossa liha maustuu 1‒2 vuorokautta.

Eikö perinteinen mämmi maistu? Valmista jälkiruuaksi ihanan pehmeä ja suklainen mämmi-mudcake, josta kukaan ei voi kieltäytyä! 

LAMMASTA PÖYTÄÄN

1 Paisti ja viulu
Lampaanviulu on kokonainen, luullinen paisti, jossa on myös potka mukana. Luullista potkaa myydään myös erikseen. Paistia saa luullisena ja luuttomaksi leikattuna.

Paahtopaisti
Paahtopaistia saa kaupasta valmiiksi leikattuna, ja se painaa yleensä noin 200 grammaa. Se kannattaa ruskistaa ensin pannulla ja kypsentää loppuun uunissa haluttuun kypsyyteen. Paahtopaisti on parhaimmillaan puolikypsänä, sisältä punertavana, jolloin sen sisälämpötila on 54–58 astetta.

2 Potka
Pitkään haudutettaviin pataruokiin ja keittoihin. Luun vieressä liha on maukkainta.

3 Sisäfilee
Sisäfileet myydään useimmiten noin 15 sentin paloina, jotka painavat noin 50 grammaa. Varaa fileitä 2–3 ruokailijaa kohden. Kypsennykseksi riittää huoneenlämpöisen fileen ruskistaminen paistinpannulla. Jätä filee sisältä hieman punertavaksi ja meheväksi.

4 Ulkofilee
Ulkofilee on leveä ja ohut, ja se myydään useimmiten 20 sentin pituisena. Annospalat ovat rasvattomaksi ja kalvottomaksi leikattuja ja painavat 120–150 grammaa. Ruskista fileen pinta nopeasti paistipannulla ja kypsennä loppuun noin 200-asteisessa uunissa 2–3 minuuttia. Liha saa jäädä sisältä hieman punertavaksi.

Kare
Lampaankare on lampaan ulkofileetä. Kare on siistitty niin, että lihaan on jätetty hieman rasvaa ja kylkiluuta. Kypsennä kare kokonaisena tai leikkaa se paloiksi niin, että jokaiseen palaan jää ”otinluu”. Kare sopii myös grillattavaksi. Kypsennä kokonainen kare kuten ulkofilee tai paloina nopeasti pannulla ruskistaen.  

5 Rinta
Lihaa niukanlaisesti, luuttomasta rinnasta käärepaistia tai jauhelihaa.

6 Etuselkä
Parikyljyksiksi, luuttomana käärepaistiin.

7 Lapa
Pataruokiin, vartaisiin, täytetyksi paistiksi, luuttomana käärepaistiin.

8 Kaula
Keittoihin, pataruokiin, jauhelihaksi.

Kaikki reseptit löydät osoitteesta: 
K-ruoka.fi/reseptit

Alkuruoka
Vihreä parsakeitto

2 ANNOSTA • 30–60 min

500 g tuoretta parsaa
3 dl vettä
¾ tl suolaa
1 ½ tl sokeria
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita
1 dl kuohukermaa
½ rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
koristeeksi tuoreita yrttejä

1 Huuhtele ja kuori parsat, säästä kuoret. Napsauta puumainen kantaosa pois. Keitä kuoria 10 minuuttia suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä, heitä kuoret pois ja siivilöi liemi talteen. 
2 Kuori ja hienonna sipulit ja paloittele parsat (säästä nuput kokonaisina). Kuullota sipulit voissa kattilassa, lisää parsat ja keitinliemi. Keitä 10 minuuttia. Nostele parsan nuput pois, mikäli haluat koristella niillä annokset. 
3 Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää joukkoon kerma sekä sitruunanmehu. Kuumenna keitto uudelleen ja mausta suolalla ja pippurilla.

 

Pääruoka
Punaviinilammas

10–15 ANNOSTA • YLI 60 min

1,5–2 kg luuton lampaanpaisti
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
Marinadi
1 pieni sipuli
2–4 valkosipulinkynttä
1 porkkana
3 dl punaviiniä
½ dl öljyä
10 mustapippuria
1–2 rkl kuivattuja yrttejä (rosmariini, timjami, minttu, rakuuna)

1 Anna paistin sulaa jääkaapissa vuorokausi (mikäli tarpeen). Ota paisti huoneenlämpöön ja poista muovipakkaus. 
2 Kuori ja paloittele sipulit ja porkkana. Sekoita marinadin ainekset ja laita paisti isoon paistopussiin. Kaada marinadi pussiin, sulje se hyvin ja anna maustua viileässä 1–2 vuorokautta. 
3 Ota paisti huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistamista. Nosta paisti marinadista uunivuokaan ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. 
4 Työnnä lämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 125–150 asteessa, kunnes lämpömittari näyttää 70–75 astetta. 
5 Anna kypsän paistin vetäytyä foliossa ennen viipalointia.

Jälkiruoka
Mämmi-mudcake

16 ANNOSTA • 30–60 min

150 g voita
150 g taloussuklaata
4 kananmunaa
2 dl sokeria
200 g mämmiä
100 g mantelijauhetta
¼ dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Lisäksi
vaniljakastiketta ja pieniä suklaamunia

1 Vuoraa irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele vuoka.
2 Sulata rasva miedolla lämmöllä isohkossa teräskattilassa. Ota kattila pois liedeltä, lisää paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut.
3 Lisää sokeri ja munat kattilaan sähkövatkaimella vatkaten. Sekoita joukkoon mämmi.
4 Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
5 Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Kakun kuuluu jäädä keskeltä tahmean taikinamaiseksi. Anna kakun tekeytyä kylmässä ennen tarjoamista. Koristele kakku suklaamunilla, mintulla ja kukilla. Vaahdota vaniljakastike ja mausta se sitruunankuorella, tarjoa kakun kanssa.

pääsiäinen
lammas
mämmi
parsa
juhlapöytä
K-citymarket Päiväranta on laajan valikoiman ja erinomaisen ostokokemuksen ruokakauppa, jossa kotimaisuus on kunniassa. Kauppa on edelläkävijä suomalaisen ruuan sekä lähi- ja luomutuotteiden valikoimissa. Tällä hetkellä tuotteiden kotimaisuusaste on 80%. Et välttämättä ymmärrä, mitä tapahtui. Kun asiat kaupassa ovat kunnossa, tiedät vain,...
Yhteystiedot: Päivärannantie 18
Kuopio
70420
105379600
Aukioloajat:
Liike on suljettu
Ma - La: 8:00-21:00
Su: 10:00-21:00

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva