OPI
gluteenittoman 
ruokapöydän
mestariksi

Teksti Digimag/Tiia Pitkänen Kuva Sonja Tuomi/Keliakialiitto
Onko vilja-allergia yhtä kuin keliakia? Mikä avuksi, kun ruokapöytään on saapumassa keliaakikko? Kauppojen hyllyt notkuvat gluteenittomia tuotteita, joista esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät kertovat löytävänsä apua vatsaoireisiinsa. Auttaako gluteeniton ruokavalio vatsanväänteisiin?
Mikä ihmeen keliakia?

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Tällöin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio.

Yksi keliakian ilmenemismuoto on ihokeliakia, jossa muodostuu kutisevaa, rakkulaista ihottumaa tyypillisesti kyynärpäihin, polviin, pakaroihin ja hiusrajaan.

On totta, että gluteenia sisältävät viljat voivat aiheuttaa oireita myös niille, jotka eivät sairasta keliakiaa. Tässä voi olla kyse huonosti sulavien hiilihydraattien poistamisesta ruokavaliosta.

– Vehnä, ruis ja ohra sisältävät paljon huonosti sulavia FODMAP-hiilihydraatteja. Kun ne korvataan gluteenittomilla viljoilla, FODMAP-hiilihydraattien saanti ruokavaliossa vähenee olennaisesti. Sitä kautta oireet voivat helpottaa, kertoo ravitsemusterapeutti Henna Lehikoinen Keliakialiitosta.

Gluteenittomaan ruokavalioon liittyy paljon vääriä uskomuksia. Lehikoinen muistuttaa, ettei gluteenitonta ruokavaliota tule sekoittaa viljattomaan ruokavalioon.

– Viljattomassa ruokavaliossa kaikki viljat on poistettu. Gluteenittomassa ruokavaliossa poistetaan vehnä, ohra ja ruis, mutta ne korvataan gluteenittomilla viljoilla, kuten tattarilla, maissilla, hirssillä ja riisillä.

Gluteenittoman kotikeittiön vinkit

On erittäin tärkeää muistaa, että gluteenittomat raaka-aineet on hyvä säilyttää erikseen alkuperäispakkauksissa ja suljettuina niille varatussa paikassa. Näin gluteenittomat tuotteet eivät sekaannu gluteenia sisältäviin tuotteisiin eikä niihin pääse muruja tai jauhopölyä.

Gluteenittomalle leivälle kannattaa varata oma leikkuulauta ja leipäkori. Gluteenitonta leipää ei myöskään voi paahtaa ilman paahtopussia samassa leivänpaahtimessa, jossa on paahdettu tavallista leipää. Gluteenittomalle leivälle kannattaa varata kokonaan oma leviterasia, jottei tavallisen leivän muruja pääse gluteenittomaan leipään.

Mitä sitten kannattaa ottaa huomioon, jos ruokapöytään saapuu keliaakikko? Lehikoisen mukaan ensiarvoisen tärkeää on varmistaa, että vieraalle tarjottava ruoka on taatusti turvallista keliaakikolle. Kaikissa ruoanvalmistuksen työvaiheissa tulee huomioida, ettei vehnää, ruista tai ohraa ole päässyt keliaakikon ruokaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että gluteenittomat ruuat tulee säilyttää ja valmistaa erillään muista. Lehikoinen muistuttaa, ettei esimerkiksi gluteenitonta leipää ja tavallista leipää saa laittaa samalle lautaselle. Vieraalle ei myöskään tulisi tarjota margariinia, jossa voi olla tavallisen leivän muruja.

Kauppareissulla asiakasta auttaa gluteenittoman tuotteen kyljestä löytyvä gluteiinittoman tuotteen merkki, mikä ohjaa taatusti turvallisen tuotteen jäljille. Lehikoisen mukaan saman asian ajaa kuitenkin myös teksti ’gluteeniton’.

K-CITYMARKET PÄIVÄRANNASSA on gluteenittoman ruokavalion suhteen panostettu ostamisen helppouteen. Myymäläpäällikkö Jussi Sorsa kertoo kaikkien gluteenittomien tuotteiden, pakasteita lukuun ottamatta, löytyvän samasta paikasta. Yhdestä suuresta hyllylaivasta löytyy gluteenittomaan ruokapöytään kaikki jauhoista tuoreisiin gluteenittomiin leipiin.

Mitä tehdä, jos epäilen sairastavani keliakiaa?

Varaa aika lääkärin vastaanotolle keliakian vasta-aineiden mittaamista varten. Positiivisen vasta-ainetestituloksen jälkeen diagnoosi varmistetaan ohutsuolen koepalasta tai ihokeliakiaa epäiltäessä ihokoepalasta. Gluteenitonta ruokavaliota ei tule aloittaa ilman koepalasta tehtyä diagnoosia. 

– Gluteeniton osasto on yksi meidän eniten positiivista palautetta saaneista osastoistamme, kehuu Sorsa.

Tuotteiden löytäminen on pyritty tekemään helpoksi myös heille, joille tuotteet eivät ennestään ole tuttuja, vaan esimerkiksi vieraspöytään on saapumassa keliaakikko. Sorsa kertoo valikoiman ja myynnin kehittyvän jatkuvasti. 

– Pyrimme saamaan uudet tuotteet mahdollisimman nopeasti valikoimaamme, hän sanoo.

Aiemmin tarjoukset eivät koskeneet erikoisruokavalioita, mutta nyt myös erikoisruokavaliota noudattavien kannattaa tarkkailla tarjouksia. Syyskuun ajan kaikki Pirkan gluteenittomat tuotteet ovat kahdenkymmenen prosentin alennuksessa K-Citymarketeissa.

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, Kuopio
Puh. 010 537 9600
Ma–la 8–21, su 10–21
www.k-citymarket.fi

K-citymarket Päiväranta
gluteeniton
keliakia
vilja-allergia
erikoisruokavalio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva