Onnistunut juhlamenu

Onnistunut
juhlamenu

Teksti: Saara Heiskanen Kuva: Kummisetä
Kesän juhlien menu koostuu paikallisista, lähellä tuotetuista ja sesongin mukaisista herkuista. Mukaan mahtuu myös ripaus kansainvälisyyttä.

Tilausravintoloissa pidettävien juhlien ruoat ja juomat haetaan usein joko noutopöydästä tai ne tarjoillaan suoraan pöytiin.

- On vaikea määrittää, kumpi muoto on suositumpi. Isoimmille seurueille paras vaihtoehto on usein noutopöytä. Pöytään tarjoiltavaa menua on käytetty puolestaan usein pienemmissä sekä muodollisemmissa juhlissa. Juhlan luonne määritteleekin hyvin usein sen, kumpaanko vaihtoehtoon päädytään, Ravintola Kummisedän ravintolapäällikkö Kirsti Kettunen toteaa.

Kotimaisuus ja
paikallisuus on
edelleen trendi.

Kysyttyjä juhlaruokia ovat Kettusen mukaan paikalliset ja lähellä tuotetut ruoat.

- Yleensä juhliin halutaan jotain savolaista, esimerkiksi kalakukkoa. Kallaveden kala on myös suosittu vaihtoehto. Lisäksi kauden herkut näkyvät juhlissa. Esimerkiksi marjoja käytetään niiden sesonkiaikaan meillä paljon jälkiruokien tekoon.

Kansainvälistä vivahdettakin löytyy.

- Meillä yhdistyvät ranskalainen ja skandinaavinen keittiö. Tilauksesta olemme toteuttaneet esimerkiksi texmex -tyylisiä ja espanjalaisia teemoja, Kettunen mainitsee.

Villiyrtit ovat tällä hetkellä hyvinkin trendikkäitä, myös juhlaruoissa.

- Yksi trendeistä on noutopöytien yksittäiset annokset. Tällöin pöytään katetaan valmiiksi tehtyjä pieniä annoksia. Niitä on tehty yritysten tilaisuuksiin, ja nyt ne ovat tulossa myös osaksi juhlien noutopöytiä.

PUIJON TORNIRAVINTOLASSA pidettävien juhlien pääruokasuosikkeihin lukeutuvat keittiömestari Harri Vehviläisen mukaan järvikalat.

- Suosittu ruokalaji on myös kotimainen possu, josta käytetään niin sanottua halvempaa osaa, kuten potkaa tai poskea, haudutettuna. Kotimaisuus ja paikallisuus on siis edelleen trendikästä, ja kesäaikaan käytämme paljon myös sesonkituotteita. Esimerkiksi vihannekset ovat tällöin todella maukkaita. Toki tilauksesta saa myös muuntyyppistä juhlaruokaa, Vehviläinen mainitsee.

Kotimaista ruokaa maustetaan Vehviläisen mukaan pienellä kansainvälisellä vivahteella.

- Vivahteita haetaan esimerkiksi muualta Euroopasta, Aasiasta ja Yhdysvalloista. Ruoissa käytetään paljon myös villiyrttejä, jotka omaavat loistavan makumaailman.

Juhlaruokien maailma on muuttumassa maanläheisempään ja rustiikkisempaan suuntaan.

- Ruoan ja juhlimisen ei tarvitse olla nykyisin enää niin jäykkää ja virallista. Juhlat onnistuvat hyvin myös pienemmissä ja ei niin virallisissa merkeissä. Fine diningista ollaankin siirtymässä rennompaan ja maalaishenkisempään suuntaan, Vehviläinen toteaa.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva