Oikea viini 
oikeaan
tilanteeseen

Teksti Digimag, Kuvat Pixabay
Kuohujuomat maistuvat suomalaisille nykyään hyvin. Kesäisin myös roseeviini kasvattaa suosiotaan. Parhaimman viininautinnon saa, kun nauttii juomansa oikeanlaisesta lasista.

Suomalaiset ovat tykästyneet kuohuviineihin ja samppanjaan. Kuohuviinien myynti on tällä vuosituhannella kaksinkertaistunut, samppanjan jopa nelikertaistunut. Ihmiset haluavat elämäänsä pientä luksusta. Jos ei halua investoida ulkomaanmatkoihin eikä uusiin autoihin, niin otetaan edes samppanjaa hyvän arki-illan kunniaksi.

KESÄ ON sekä puna- että valkoviinien aikaa. Helteellä nautitaan viileää valkoviiniä, mutta grilliruokien kanssa maistuu punaviini. Punaviinikin kannattaa hiukkasen viilentää, koska yli 20 astetta ei tee punaviinien aromeille hyvää.

Kaikkien ei tarvitse opiskella viinien vuosikertoja tai alkuperämaita, mutta jos ne kiinnostavat, niin tietoa löytyy yllin kyllin. Tavallinen viininostaja voi ja saa turvautua Alkon myyjien asiantuntemukseen. 

Alko on tuonut viinihyllyihin myös värilliset makutyyppimerkinnät. Niiden avulla asiakas pystyy löytämään omat suosikkinsa. Viinit on jaoteltu viiteen eri ryhmään. Punaviinien luokat ovat marjaisa ja raikas, pehmeä ja hedelmäinen, mehevä ja hilloinen, vivahteikas ja kehittynyt sekä roteva ja voimakas. Valkoviinien luokat ovat pehmeä ja kepeä, lempeä ja makeahko, pirteä ja hedelmäinen, vivahteikas ja ryhdikäs sekä runsas ja paahteinen.

Kun on löytänyt sopivan makutyypin, kannattaa kokeilla jotain toista saman makutyypin viiniä.  Näin löytää uusia makuja ilman suurta riskiä. Maapallonlaajuisesti Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc -viiniköynnöslajikkeesta tehdyt valkoviinit ovat suosiossa.  Ne maistuvat myös suomalaisille. Näissä viineissä maistuvat kaikki kesän maut nokkosesta vastaleikattuun ruohoon. Myös chileläiset punaviinit ja valkoviinit ovat meillä suosittuja hyvän hinta-laatusuhteensa vuoksi. 

KESÄLLÄ NAUTITAAN myös roseeviinejä. Rosee on perinteisesti omimmillaan mutkattomana seurusteluviininä tai piknikaterian palanpainikkeena. Roseesta on kuitenkin myös ruokaviiniksi. Kesäiset salaatit ja kalaruoat sopivat mainiosti useimpien roseeviinien kumppaniksi, ja täyteläisemmät ruokaroseet tukevat hyvin myös possu- tai vasikka-annoksia.

Hanapakkauksista ollaan montaa mieltä. Suomalaiset ovat ne joka tapauksessa ottaneet omakseen, sillä peräti 40 prosenttia viineistä myydään hanapaukkauksissa. Ne ovat helppoja kantaa ja hävittää. Viini säilyy pakkauksissa kylmässä säilytettynä hyvänä. Ja 
ainahan juhlavimmissa tilaisuuksissa voi viinin kaataa karahveihin ja tarjoilla niistä. 

Hyvä viini ansaitsee arvoisensa lasit. Ohut ja hieman sisäänpäin kääntyvä reuna on hyvä, ja lasin jalasta pitää pystyä pitämään kiinni niin, että viiniä voi hieman pyöräyttää lasissa ennen ensimmäisen siemauksen ottamista.

VINKKI! Ihanteellinen säilytystapa viineille on säilyttää ne vaakatasossa, noin 10-15 asteessa.

 

 

viini
viinietiketti
viinikulttuuri

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva