Mutkatonta kasvisruokaa

Gastrobar B/P:
Mutkatonta 
kasvisruokaa

Kaupallinen yhteistyö, teksti/Digimag/Heta Jyrälä, kuvat Digimag/Mirka Happonen
Ota talteen kotimaisista herneistä tehtyjen falafelien sekä romesco-kastikkeen ohjeet!

Hernefalafelit on helppo rankata monen uudeksi lempiruuaksi. Sen lisäksi, että ne ovat maailman helpoimpia valmistaa ja edullisia kuin mitkä, ne ovat uskomattoman maukkaita. Niistä saa myös loihdituksi monenlaisia annoksia: massasta voi muotoilla pyöryköitä tai pihvejä, jotka voi tarjoilla mieleistensä lisukkeiden kanssa.

– Pisin aika menee kuivattujen kotimaisten herneiden liottamiseen, mutta sen jälkeen massa valmistuu nopeasti. Vuorokauden liottamisen jälkeen herneet laitetaan tehosekoittimeen, lisätään öljyä ja mausteita ja se on siinä, tiivistää Teemu Puranen ravintola Gastrobar B/P:stä.

Puranen muistuttaa, että öljyä ei kannata säästellä, vaikka reseptissä sen määrä saattaakin kuulostaa hurjalta. Öljyn avulla pyöryköistä tulee maukkaita ja ne pysyvät paremmin koossa. Pyörykät voi paistaa pannulla tai rasvakeittimessä.

– Annoksen kruunaavat romesco-kastike sekä tuoreet, kesäiset torikasvikset. Oliiviöljyssä ja vedessä voi hauduttaa hetken esimerkiksi tomaattia, retiisiä, mustakaalia ja sokeriherneitä, kuvailee Puranen.

Torilta löytyy tuoreiden kasvisten lisäksi myös Gastrobar B/P:n sininen vaunu, jossa tarjolla on härkä-, järvikala- ja falafel-burgereita maanantaista lauantaihin kello 11:stä eteenpäin. Ravintolat burgerit saivat tunnustusta myös Burger Lovers -ryhmän yleisöäänestyksessä, jossa ne ylsivät kisan kärkikolmikkoon. Tänä kesänä burgereita pääsee nauttimaan myös huurteisten juomien kanssa, sillä torivaunulla on yhteinen terassi ravintola Burger5:n ja Bierstuben Stubewagenin kanssa. 

– Torilla ollaan sään ja ihmismäärän mukaan, mutta ravintolalta saa viikoittain vaihtuvaa lounasta kelistä riippumatta, kertoo Puranen.

Gastrobar B/P
Puijonkatu 41, Kuopio
Puh. 0400 187 570
info@gastrobarbp.com
www.gastrobarbp.com 
www.facebook.com/gastrobar
www.instagram.com/gastrobar

 

Hernefalafelit ja romesco-kastike

Falafelit
400 g kuivaherneitä liotettuna yön yli
3 dl oliiviöljyä
puntti minttua
puntti korianteria
puntti lehtipersiljaa
1 luomusitruunan mehu ja kuori
1 tuore chili
5 kpl valkosipulin kynttä
1 rkl juustokuminaa
1 tl cayennepippuria
1 tl savupaprikaa
1 tl kanelia
1,5 rkl suolaa

Valuta herneet ja hienonna yrttejä hiukan.
Laita kaikki ainekset yleiskoneeseen ja hienonna herneet karkeaksi massaksi. 
Pyörittele lusikan avulla palloiksi ja uppopaista 180-asteisessa öljyssä rapeiksi.
Vaihtoehtoisesti voit paistaa öljyssä paistinpannulla ja loppukypsentää uunissa.

Romesco-kastike
2 kpl punainen paprika
6 kpl tomaattia
1 kpl punainen chili
4 kpl valkosipulin kynttä
2 dl kuorellisia manteleita
1 dl oliiviöljyä
4 rkl punaviinietikkaa
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl suolaa
1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
pala maalaisleipää

Laita paprikat, tomaatit, chili ja valkosipulit uunipellille, levitä päälle öljyä ja paahda 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia tai kunnes ainekset ovat ruskistuneet.
Tiputa uuninlämpö 180 asteeseen. Lisää pellille murennettu leipä ja mantelit. Paahda vielä noin 6 minuuttia.
Anna jäähtyä ja poista paprikoista siemenet. 
Laita paahdetut ainekset yleiskoneeseen, lisää öljy, etikka ja suola. Aja makusi mukaan sileäksi tai jätä karheaksi. Lisää lopuksi persilja.
Tarjoa lisäksi esimerkiksi nopeasti pannulla oliiviöljyssä pyöräytettyä lehtikaalia tai pinaattia, retiisiä ja herneenpalkoja.

 

ruoka
resepti
street food
falafel
Gastrobar B/P
tunne kaupunkisi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva