Musta lammas: Yllättävän edullinen

Yllättävän

edullinen

Teksti ja kuvat: Mari-Anne Lindroth
Moni voi ajatella ravintola Mustan Lampaan hintatason olevan niin kallis, ettei siellä aterioiminen kuulu arkeen. Hintataso kuitenkin yllättää: kolmen ruokalajin menun saa edullisimmillaan kolmella kympillä. Alla kolmen ruokalajin reseptit.

Pitkästä historiastaan huolimatta Musta Lammas ei junnaa paikallaan. Ruokalista vaihtuu parin kuukauden välein, vaikkakin suositut etana- ja karitsa-annokset pysyvät aina listalla. Ruokalistoissa on käytetään erilaisia teemoja. Tänä vuonna viinijuhla-aikaan Mustassa Lampaassa tarjottiin katalonialaisen keittiön inspiroimaa ruokaa. Ravintolan makumaailma luodaan pääasiassa pohjoismaisista raaka-aineista, mutta vaikutteita otetaan ympäri maailman.

Syyskaudella raaka-aineina käytetään mm. sieniä, marjoja, omenaa, riistaa, poroa ja villisikaa. Keittiömestari Jesse Hachmann kertoo, että ravintolassa hyödynnetään kotimaisia raaka-aineita mahdollisimman paljon, ja myös lähiruokaa suositaan.

Ruoan alkuperä on aina tiedossa. Esimerkiksi siitakesienet tulevat Kuoppaharjun tilalta Siilinjärveltä. Ravintolan henkilökunta on itse yrittänyt sienestää, mutta valitettavasti saalis jäi laihaksi. Erilaisia yrttejä kuitenkin haetaan suoraan luonnosta.

Viinien valinta on koko ajan käynnissä oleva projekti. Vuositasolla maistellaan satoja eri viinejä.

Hachmann kertoo, että sateisuudestaan huolimatta kesä meni Mustassa Lampaassa hyvin ja asiakkaita riitti. Myös turistit löysivät ravintolaan hyvin. Moni heistä yllättyi, että Kuopion kaltaisesta pienestä kaupungista löytyi Mustan Lampaan tasoinen ravintola.

Hienoista puitteista huolimatta meininki on rento, ja ravintolan henkilökunta on nuoresta iästään huolimatta ammattitaitoista ja innokasta. Hachmann kertoo, että ravintolaan tullaan usein syömään pitkällä kaavalla ja viihdytään useita tunteja, mutta myös yhden ruokalajin tai vaikkapa pelkän jälkiruoan tilaaminen on sallittua.

Pukupakkoa ei ole ja paikalle voi tulla myös ilman pöytävarausta. Hachmann arvelee, että pikaruokapaikoihin ja ketjuravintoloihin tottuneille kynnys kokeilla jotain muuta saattaa olla korkea. Hän kuitenkin lupaa, että Mustassa Lampaassa ruokaileminen on elämys, joka kannattaa kokea.

Ruoan lisäksi ravintola tunnetaan myös viineistään. Laajan viinilistan lisäksi kellarin kätköistä löytyy erikoisuuksia. Suurinta osaa ravintolan viineistä ei saa Alkosta.

- Viinien valinta on koko ajan käynnissä oleva projekti. Käymme messuilla, ulkomailla viinitiloilla ja seuraamme alan foorumeissa keskustelua viineistä. Vuositasolla maistellaan satoja eri viinejä, toimitusjohtaja Ari Alanko kertoo.

 

Ravintola Musta Lammas
Satamakatu 4
www.mustalammas.fi

Reseptit
Alkuruoka
Poron sisäpaisti

100 g poron sisäpaistia
Lakkavinegrette
2 dl tuoretta lakkaa
1 rkl vaaleaa balsamicoa
ripaus sokeria ja suolaa
Pikkelöidyt siitakesienet
Savustettua leipäjuustoa

1. Puhdista paisti kalvoista, mausta suolalla ja pippurilla. 
2. Anna temperoitua huoneenlämmössä.
3. Kuumenna paistinpannu, sivele paistin pintaan öljyä, paista kuumalla pannulla kauttaaltaan.
4. Kypsennä loppuun 90-asteisessa uunissa n. 4-6 minuuttia. Paisti saa jäädä roseeksi.
5. Ota pois kuumalta vadilta, jottei jatka kypsymistä. Kääri folioon vetäytymään.

 

Juomasuositus: 
Pinot Gris, Pfaffenheim
Ranska
Puolikuiva, keskihapokas, makean sitruksinen, ananaksinen, mausteinen
Pääruoka
Haudutettua ankankoipea

1. Mausta koivet suolalla, pippurilla ja hiukan sokeria ja anna maustua huoneenlämmössä.
2. Hauduta koivet kasvisliemessä, jossa on sipulia, porkkanaa, varsiselleriä, laakerinlehti, timjamia ja fenkolia.
3. Peitä koivet juuri ja juuri; mitä enemmän lientä, sen enemmän lihan makua siihen liukenee. Hauduta koipia 80-asteisessa uunissa folion alla n. 4 tuntia tai kunnes liha irtoaa luista.
4. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Nosta koivet varovasti pois liemestä ja kuori liemen pintaan kerääntynyt rasva. Tarvitset pelkän liemen kastikkeen tekoon.

 

Juomasuositus: 
Tommasi Ripasso Valpolicella
Ranska
Täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkahilloinen, luumuinen, kevyen yrttinen, mausteinen
Jälkiruoka
Valkosukaamousse, haudutetut karviaiset ja karviaissorbetti

Valkosuklaamousse

100 g kuohukermaa
60 g valkosuklaata rouhittuna

1. Kiehauta kerma. Kaada kuuma kerma valkosuklaan päälle.
2. Aja sauvasekoittimella sileäksi, peittele kelmulla ja nosta jääkaappiin.
3. Suklaakerman jäähdyttyä vatkaa vaahdoksi.

Haudutetut karviaiset

20 g sokeria
20 g valkoviiniä
20 g vettä
200 g karviaisia

1. Karamellisoi sokeri varovasti, lisää valkoviini ja vesi. Keitä kunnes sokeri on liuennut.
2. Lisää karviaiset, ota pois lämmöltä ja peitä kelmulla.
3. Sekoittele välillä, jotta marjat kypsyvät tasaisesti. Marjat saavat jäädä napakoiksi.

Karviaissorbetti

2 dl karviaismehua
3 rkl hunajaa
1 dl vettä
1 dl sokeria
2 kpl liivatelehteä

1. Kiehauta vesi, sokeri ja hunaja, anna kiehua, kunnes sokeri on liuennut.
2. Lisää liivatelehdet ja mehu ja pakasta kulhossa.
3. Sekoittele vispilällä puolen tunnin välein, kunnes massa muistuttaa mehujäätä. 

Juomasuositus: 
Patricius Tokaji Aszu 5 Puttonyos
Ranska
Makea, hapokas, aprikoosinen, sitruksinen, hunajainen, hennon paahteinen, kevyen jalohomeinen, tasapainoinen
poro
ankka
mousse
resepti
ruoka
valkosuklaa

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva