Mount Sherpa:
Itämaisia makuelämyksiä
Savon sydämessä

Teksti ja kuvat: Noora Hyvönen
Nepalilainen ravintola Mount Sherpa vie ruokailijan minimatkalle kuumiin viidakoihin, eksoottisiin temppeleihin ja maailman korkeimpiin vuoristoihin. Alla kolmen ruokalajin reseptit.

Heinäkuussa 2013 Kuopion kulttuuritarjonta monipuolistui nepalilaisen ravintolan Mount Sherpan aloittaessa toimintansa. Tulevana syksynä ravintola on aikeissa muuttaa Apajasta maan pinnalle.

- Ihmiset ovat löytäneet meidät todella hyvin ja vaikuttavat olevan iloisia siitä, että olemme täällä. Pidän Kuopiosta: ihmiset ovat ihania, mukavampia kuin Helsingissä, hymyilee paikan omistaja Purna Adhikari.

Adhikari kertoo saapuneensa Suomeen seitsemän vuotta sitten opiskelemaan ja aloittaneensa samalla työt nepalilaisessa ravintolassa. Paikassa kävi eräs vakioasiakas, joka oli muuttamassa Kuopioon. Mies harmitteli, ettei uudelta paikkakunnalta löytyisi samantyyppistä paikkaa – ruokaa tulisi kova ikävä.

- Päätin siis lähteä Kuopioon ja perustaa oman ravintolan. Työntekijöiden löytäminen ei ollut helppoa: otin yhteyttä nepalilaisiin kokkeihin Helsingissä, mutta monet eivät halunneet lähteä sieltä. Loppujen lopuksi työntekijäni tulivat tänne suoraan Nepalista, muistelee hyväntuulinen Adhikari.

RAVINTOLAN RUOKA on perinteistä nepalilaista hieman sovellettuna suomalaiseen makuun. Nepalilaiset ovat tottuneita mausteisiin ja tulisuuteen, ja heille meidän keskivahvamme on vielä mieto. Tulisuutta täytyy siis hieman säädellä täällä. Lisäksi Adhikari kertoo ravintolan väen käyttävän ruoissa kermaa, vaikkei se nepalilaiseen keittiöön kuulukaan.

- Annoksessa on viidestä kuuteen eri maustetta, eivätkä ne aina ole tulisia. Käytämme paljon esimerkiksi kuminaa, korianteria ja inkivääriä, kertoo Adhikari.

- Mausteiden lisäksi nepalilaiseen ruokaan kuuluvat tärkeänä osana tuoreet yrtit.

Kaikkia ruoissa tarvittavia ainesosia ei pysty saamaan lähialueilta. Esimerkiksi riisi ja mausteet tulevat Nepalista Helsingin kautta Kuopioon. Linssit ja riisi sekä chutney muodostavat aterian sydämen, jonka ympärille rakennetaan muu kokonaisuus kasviksilla ja lihalla tai kanalla. Ateriaan kuuluu myös herkullinen naan -leipä. Ruoan kanssa juodaan yleisimmin vettä, mutta mieto viinikin sopii mainiosti palanpainikkeeksi. Adhikari suosittelee kokeilemaan rohkeasti myös nepalilaista Kathmandu -olutta.

Mount Sherpassa ruoka tarjotaan perinteisiltä, käsintehdyiltä kansa -astioilta. Nämä valmistetaan kuparista, sinkistä, tinasta ja raudasta, ja niiden uskotaan edistävän ruokailijan terveyttä vaikuttamalla esimerkiksi luihin ja sidekudoksiin sekä hemoglobiinin ja punasolujen muodostumiseen. Ravintolan nimi juontaa juurensa Nepalin vuoristossa asuvasta kansanryhmästä, Sherpoista. 

- Sherpat tiedetään parhaiten kiipeily- ja patikointitaidoistaan. He toimivat usein oppaina vuoristossa. Vaikka heitä on aika vähän, ovat he hyvin tunnettuja, taustoittaa Adhikari.

Mount Sherpa, Kauppakatu 45, 70110 Kauppakeskus
APAJA, Kuopio, www.ravintolasherpa.fi/

MENU
Alkuruoka
Sherpa Soup

valkosipulia
20 g kauden
vihanneksia
10 g bambua
15 g kanapaloja
10 g sieniä
2 g suolaa
2 g tuoretta
korianteria
2 g chiliä
muita mieleisiäsi
mausteita

1. Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää hieman valkosipulia. Kaada joukkoon vesi ja kiehauta se.
2. Lisää vihannekset, ruskistetut kanapalat ja sienet. Anna kiehua.
3. Lisää mausteet ja keitä, kunnes vihanneksetkin ovat kypsiä.

Juomasuositus: 
Hardys Bin Cabernet Shiraz
Australia
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karpaloinen, yrttinen, sopii kana- ja liharuokien kanssa.
Pääruoka
Sherpa Special Tandoor Mix

100 g kanaa
80 g lammasta
40 g jättikatkarapuja
20 g tomaattia
20 g paprikaa
10 g sipulia
20 g vihreää salaattia
5 g voita
4 g suolaa
3 g chiliä
2 g valkosipulia
2 g inkivääriä
muita mieleisiäsi
mausteita

1. Kuumenna öljy paistinpannulla, lisää paloiteltu sipuli. Kuullota hetken aikaa.
2. Lisää kana, lampaanliha ja ravut sekä paprika ja tomaatti ja voi. Paista. Lisää vielä vahvoja, vihreitä salaatinlehtiä.
3. Sekoita mukaan mausteet ja hieman vettä, anna hautua kunnes ruoka on valmista. Nostele salaatinlehdet tarjoiluvadin
pohjalle ja kaada muu annos salaattipedin päälle.
4. Ruoka tarjoillaan aasialaisen riisin kanssa. Annoksen lisukkeeksi sopii loistavasti itämainen naan –leipä jogurttikastikkeella,
ja mikäli sellaista ei ole saatavilla, vaalea rieska sopii sovelletuksi korvikkeeksi.

Juomasuositus: 
Invenio Sauvignon Blanc
Chile
Raikas, hedelmäinen, sitruksinen, guavan ja trooppisten hedelmien aromeja. Sopii kasvis- ja kalaruokien kanssa.
Jälkiruoka
Sherpa’s Chef Special

1 banaani
5 g voita
5 g hunajaa
30 g vaniljajäätelöä
rommia
kermavaahtoa päälle

1. Kuumenna voita paistinpannussa, lisää hunajaa ja paista paloiteltu banaani. Kuumenna vähän aikaa ja lisää mukaan hieman rommia.
2. Kun banaani on pehmentynyt, laita sekoitus tarjoiluastiaan. Kruunaa annos vaniljajäätelöllä ja kermavaahdolla.
3. Tarjoile banaanin ollessa vielä lämmin!

Juomasuositus: 
Kathmandu-olut
Nepal
Vaalea, mieto olut. Suositellaan erityisesti mausteisten ja tulisten ruokien kanssa. Vain ravintolasta.
nepalilainen
nepalilainen ravintola

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva