Mitä ruokaa me tuotamme?

TEKSTI nmt/jere lehtonen KUVAt pixabay
Pohjois-Savossa on pitkät perinteet karjatalouden, maidontuotannon ja marjanviljelyn osalta. Tuotteita tehdään monipuolisesti vientiin asti tänäkin päivänä, ja tuotanto on monipuolistunut vuosien varrella. Selvitimme tunnetuimpia ruokiamme ja menestyneitä valmistajia.

Kaikki tietävät Kuopion kalakukon. Kalakukko on saavuttanut valtakunnallisen menestyksen ja tunnettuuden siinä missä muut Pohjois-Savon perinneruoat, kuten leipäressu, pannurieska, talkkunakset tai uunijuusto ovat kamppailleet suosion kanssa. Riisipiirakoistakin karjalanpiirakka tulee ensimmäisenä mieleen.

Pohjois-Savo on kuitenkin voimakasta ja kehittyvää maaseutuyrittäjyyden aluetta. Maito, liha ja marjat ovat alueen vahvoja raaka-aineita. Juustot, marjamehut sekä kala-, liha- ja kasvistuotteet ovat Suomessa tunnetuimpia elintarvikkeita. Maidontuotannossa Pohjois-Savo häviää täpärästi vain Pohjois-Pohjanmaalle. Kuopio ja Kiuruvesi ovat kaksi Suomen suurinta maidontuottajaa. Naudanlihaa meillä tuotetaan 13,5 prosenttia koko Suomen tuotannosta. Pohjois-Savo onkin perinteistä karjatalousaluetta, ja korkeatasoinen kotieläintalous on edelleen alueen maatalouden vahvuuksia.

Koko Savon alue vastaa leijonanosasta Suomen marjatuotantoa. Marjojen viljelyalasta peräti 31 prosenttia, eli miltei kolmannes, löytyy Pohjois-Savosta. Suonenjoen mansikka onkin tunnettuudeltaan kalakukon luokkaa.

Mansikanviljelyllä Suonenjoella on satavuotinen perinne. Viljely myyntiin alkoi ensimmäisen maailmansodan aikoihin, kun opettaja Olavi Leskinen Seppälän tilalta Halolanmäeltä sai pärevakkaansa kaksitoista mansikan tainta, istutti ne koulun tontille ja aloitti oman viljelyn, joka laajeni aina kolmeen hehtaariin saakka. Leskisen esimerkki innosti koululaisia ja naapureita, ja mansikan viljely levisi koko kuntaan. Nykyisin Suonenjoella mansikkaa viljellään runsaalla 60 tilalla noin 300 hehtaaria; eniten Suomessa yhden kunnan alueella.

Karjatalouden ja marjanviljelyn ohella Pohjois-Savosta löytyy toki myös monenlaista muuta ruoantuotantotoimintaa mehiläistiloista yrttipuutarhoihin. Luomun ja lähiruoan tuotanto on myös lisääntynyt viime vuosina voimakkaasti. Monipuolinen ja virkeä maatalous ruokkii myös erilaisia elintarvikeyrityksiä, joista monet ovat kasvaneet valtakunnallisesti merkittäviksi yrityksiksi. ProAgria Pohjois-Savon vuonna 2014 tekemän selvityksen mukaan Pohjois-Savon elintarvikevienti vastaa 11 prosenttia Suomen koko elintarvikeviennistä. Alueen elintarvikeyrityksistä noin puolet käytti pohjoissavolaisia raaka-aineita.

MAKUJA JA tuotteita löytyy jokaiselle asti. Runsas ja laatutietoinen tuotanto, sekä elinvoimainen elintarvikeyrityskanta pitävät Pohjois-Savon aluetta jatkossakin merkityksellisenä osana Suomen ruokakulttuuria. Paikallisesti tuotetulla ruoalla on myös kysyntää.

- Ihmiset matkustavat ja haluavat tuotteita maailmalta, mutta toisaalta ruoan jäljitettävyys koetaan tärkeäksi. Oman kunnan tuotteet ja suomalaiset tuotteet ovat täkeitä, 
K-Citymarket Päivärannan kauppias Pasi Toppari sanoo.

- Isojen osastojen ja satojen tuottajien joukkoon mahtuu pieniäkin tuottajia ihan parilla tuotteella, ja näitä lähituottajia etsitään tuotevalikoimaan aktiivisesti. Kiinnostus ja suosio varmistavat sen, että tuotteet pysyvät valikoimassa ja ihmisiä voidaan palvella lähituottajien tuotteilla.

- Toisaalta isotkin tuottajat pitävät huolta siitä, että ruoka on kotimaista. Suomalaisesta ruokahuollosta ja suomalaisesta maanviljelyksestä tuleekin pitää huolta. Meillä on valtavan upea ja hieno luonto ja kehittynyt maataloustekniikka, mutta Suomen erikoisolosuhteet on huomioitava myös hinnassa. Ruoantuottajillakin pitää olla mahdollisuus elämään. Suomen maataloutta on arvostettava. Suomalainen ruoantuotanto on kaiken muun pohja, Toppari sanoo. 

 

Suomi 100
ruoka
ruokakulttuuri
K-citymarket Päiväranta on laajan valikoiman ja erinomaisen ostokokemuksen ruokakauppa, jossa kotimaisuus on kunniassa. Kauppa on edelläkävijä suomalaisen ruuan sekä lähi- ja luomutuotteiden valikoimissa. Tällä hetkellä tuotteiden kotimaisuusaste on 80%. Et välttämättä ymmärrä, mitä tapahtui. Kun asiat kaupassa ovat kunnossa, tiedät vain,...
Yhteystiedot: Päivärannantie 18
Kuopio
70420
105379600
Aukioloajat:
Liike on suljettu
Ma - La: 8:00-21:00
Su: 10:00-21:00

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva