Meal preppaus avuksi arkeen

Meal preppaus
avuksi arkeen

Teksti Digimag/Tiia Pitkänen Kuvat Shutterstock, Kesko Reseptit K-ruoka.fi
Meal preppaus nousi trendiksi tarkkaa ruokavaliota noudattavien fitness-urheilijoiden myötä. Sittemmin preppaus on löytänyt paikkansa monen tavallisen suomalaisen keittiöstä. Mistä preppauksessa on kyse?
Vinkkejä onnistuneeseen meal preppiin:
  1. Suunnittele kauppareissu ja tulevien päivien ruokailu tarkkaan. Osta vain mitä tarvitset ja pidättäydy valmistelemissasi ruoissa, niin vältyt hävikiltä ja säästät rahaa.
  2. Täydellinen aamu- tai välipala on käden käänteessä kasattava tuorepuuro, joka valmistuu yön aikana jääkaapissa. Mukaan voi heittää aineksia fiiliksen ja jääkaapin tarjonnan mukaan.
  3. Salaattibaari omassa jääkaapissa kannustaa syömään puoli kiloa päivässä. Kuori ja pilko kasvikset ja vihannekset valmiiksi omiin rasioihinsa ja kasaa vaihteleva ja maistuva lounassalaatti nälän yllättäessä.
  4. Lisää vesipitoiset kasvikset, kuten kurkku ja tomaatti, vasta ennen tarjoilua. Näin vältät nahistuneen ja vetisen salaatin.
  5. Valmista vaihtelevasti suuria annoksia esimerkiksi riisiä, couscousta, kalaa, tofua/seitania tai lihaa/kanaa

Lähde: Vegan Fitness -blogi

Preppauksen A ja O on yksinkertaisuus, ajan säästäminen ja terveellisyys. Meal prep tai ’preppailu’ tarkoittaa ruokien valmistamista etukäteen tulevia päiviä varten. Monet preppailevat sunnuntaisin valmiiksi seuraavan viikon ruoat, jotta arkipäivisin ei tarvitse huolehtia ruoanlaitosta ja jokaiselle päivälle on valmisteltu terveellistä syötävää.

Erityisesti preppailu sopii kiireisille ihmisille, joille jokailtainen ruoanlaitto ei ole nautinto, sekä heille, jotka sortuvat helposti epäterveellisiin lounaisiin ja välipaloihin väsyneenä ja nälkäisenä.

Yhtä oikeaa tapaa meal preppaukseen ei ole. Moni meistä preppaa huomaamattaan tekemällä viikon ruokaostokset yhdellä kertaa ja valmistamalla suuren annoksen jauhelihakeittoa tuleville päiville. Preppaaminen ei vaadi eksoottisia ja erikoisia raaka-aineita, vaan makaronilaatikolla ja sosekeitoillakin pääsee jo pitkälle.

Yksinkertaisimmillaan meal prepping voi olla kasvisten kuorimista ja pilkkomista etukäteen sekä kerralla ison satsin valmistamista riisistä, lihasta tai kasvislisukkeista. Näin jääkaapissa on aina valmiina ainekset, joista saa kasattua sopivan yhdistelmän vaihtelevaan salaattiin, lounaaseen tai illalliseen. Toiset valmistelevat etukäteen kokonaisia aterioita, jotka jaetaan annosrasioihinsa päivien mukaan. Rasia on helppo napata mukaan lounaaksi töihin, eikä illallisella tarvitse muuta kuin lämmittää valmis ateria ja nauttia. Sopii erityisesti lapsiperheille, joissa tullaan päiväkodista ja töistä kotiin myöhään vatsa kurnien!

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, Kuopio
Puh. 010 537 9600
Ma–la 8–21, su 10–21
www.k-citymarket.fi

HELPPO MUSTIKKATUOREPUURO

2 annosta • yli 60 min

1 dl kaurahiutaleita
2 dl tuoreita mustikoita tai pakastemustikoita
2 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
1 tl vaniljasokeria
1 dl turkkilaista jogurttia
½ dl maitoa
Koristeeksi
pensasmustikoita
kaurahiutaleita

Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. 
Annostele puuro kulhoihin, peitä annokset foliolla ja laita yöksi jääkaappiin. 
Koristele annokset pensasmustikoilla tai pakastemustikoilla ja kaurahiutaleilla.

MYSKIKURPITSAKEITTO

4 annosta • 30–60 min

n. 1,8 kg myskikurpitsaa (n. 850 g valmista kurpitsasosetta)
½ rkl Pirkka keltaista currytahnaa
1 l vettä
2 Pirkka kasvisliemikuutiota
1 tlk (400 g) Pirkka kookosmaitoa
½ limetin puristettu mehu

Leikkaa kurpitsa pituussuunnassa puoliksi. Poista siemenet lusikalla kaivertaen ja pane palat uunipellille leivinpaperin päälle kuoripuoli alaspäin. 
Kypsennä paloja 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes sisus on pehmeää. 
Kaavi pehmennyt kurpitsansisus lusikalla kattilaan. Lisää vesi, murennetut kasvisliemikuutiot ja currytahna. Keitä 5 minuuttia. 
Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää kookosmaito ja limetinmehu. Kiehauta ja nosta tarjolle.

MEKSIKOLAINEN JAUHELIHA-PAPUPATA

4 annosta • alle 30 min

400 g Pirkka naudan jauhelihaa 10 %
2 (200 g) sipulia
1 (200 g) paprika
1 tlk (380 g) Pirkka ruskeita papuja
1 tlk (390 g) Pirkka chilitomaattimurskaa
1 dl vettä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
persiljaa tai korianteria hienonnettuna

Hienonna sipulit ja kuutioi paprika. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan paistokasarissa. Lisää kasariin sipulit ja paprika. Anna kuullottua. 
Lisää valutetut ja huuhdotut pavut. Kaada kasariin tomaattimurska. Huuhdo tölkki vedellä ja kaada huuhdeliemi kasariin.
Mausta ripauksella suolaa ja sokeria. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. 
Ripottele pinnalle persiljaa. Tarjoa riisin, pastan tai perunoiden ja vihreän salaatin kanssa.

K-citymarket Päiväranta
meal prep
mustikka
tuorepuuro
myskikurpitsa
keitto
meksikolainen
jauheliha-papupata

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva