Maukas flank steak

Lounasravintola
Mairella:

Maukas flank steak 

Kaupallinen yhteistyö, teksti Digimag/Sirpa Korhonen, kuva Lounasravintola Mairella

Flank steak on kesäkeittiön ehdoton herkku. Lihan voi yhdistää monella tapaa niin ranskalaisten kuin salaatinkin oheen. Naudan kupeesta tehty flank steak onnistuu kotikokilta varmasti, eikä mehukkaan lihan maustamiseen tarvita välttämättä muuta kuin pippuria ja suolaa. Onnistuneen lihan sisälämpötilan kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana.

– Sisälämpötila ei saa mennä yli 55 asteen, ettei liha mene sitkeäksi. Monesti suurin ongelma on, että liha vedetään ylikypsäksi ja kuivaksi. Sisälämpötila kannattaa katsoa mittarilla. Mittarin käyttöä suosittelen myös kalan ja kanan kanssa. Siten saa tehtyä ammattikokin tuloksen. Itsekin käytän mittareita ruuan laitossa kotona ja töissä, Lounasravintola Mairellan yrittäjä Kari Kankkunen vinkkaa.

Liha tulee ottaa tuntia ennen lämpiämään, ja sen jälkeen paistaa pinnat kiinni todella kuumalla pannulla tai grillissä. Tämän jälkeen liha siirretään grilliin epäsuoraan lämpöön, tai pannulta uuniin 150 asteeseen.  Kypsennyksen jälkeen lihan annetaan vetäytyä folioon pakattuna 10–15 minuuttia riippuen lihan paksuudesta.

– Ensin paistinpannu, sitten uuni, ja folion jälkeen liha on valmis tarjoiltavaksi, Kankkunen kiteyttää. 

Liha leikataan poikkisyin hyvin ohuiksi suikaleiksi. Tarjolle voi asettaa erilaisia lisukkeita, joista kukin voi valita suosikkinsa omien mieltymysten ja makujen mukaan. Flank steakin voi tarjoilla joko tortillojen, salsan tai esimerkiksi varhaisperunoiden kera. 

– Lankkupihvi on äärettömän hyvä kesäruoka. Teimme vaihtoehdoiksi erilaisia marinadeja, kuten chili-valkosipulimarinadin. Toisaalta flank steak ei välttämättä tarvitse mausteeksi muuta kuin öljyä, sormisuolaa ja mustapippuria.  

Lounas­ravintola Mairella
Puijonkatu 30, Kuopio
Puh. 017 262 7595, mairella@mairella.fi
www.mairella.fi

Lounas noutopöydästä arkisin klo 10–13.30

FLANK STEAK (lankkupihvi) 

600 g naudan kuvetta
2 rkl hyvää öljyä  (olivi- tai rypsiöljyä)
sormisuolaa ja mustapippuria (rouhittu myllystä)

Marinointi
punainen mieto chili
2 kpl valkosipulinkynttä
1½ tl sokeria
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria

Anna marinoitua yön yli ja ota liha huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista
Ota liha pussista ja pyyhi ylimääräinen mauste pinnasta ja paista lihaan kaunis paistopinta kuumassa grillissä, valurautapannussa tai parilapannussa sen omassa rasvassa.  
Tämän jälkeen lihaa paistetaan joko grillissä epäsuorassa lämmössä tai pannussa uunissa 150 asteessa. Lihan sisälämpötilan tulee olla noin 55 astetta, jolloin lihasta tulee keskeltä punaista ja erittäin mehevää.  Täysin kypsäksi lihaa ei pidä paistaa, sillä silloin se sitkistyy.  
Kun lämpötila on saavutettu, kääri  liha tiukkaan foliopakettiin lepämään noin 10–15 minuutiksi. Leikkaa poikkisyin ohuiksi viipaleiksi.
Tarjoa tortillojen, salsan, chimichurri-kastikkeen tai BBQ-kastikkeen kanssa.

Flank steak grillissä
Paista
ritilällä suorassa lämmössä lihan pinnat kiinni. Siirrä liha sitten yläritilälle ja anna kypsyä 5–10 minuuttia. Tätä lihaa ei saa paistaa kengänpohjaksi!

Flank steak pannulla
Laita
uuni päälle ja 150 astetta. Nosta uuninkestävä pihvipannu liedelle ja ota siihen reipas lämpö. Paista pinnat nopeasti kiinni ja laita pannun kanssa uuniin, 5–10 minuutiksi.
Nosta flank steak leikkuulaudalle, peitä foliolla ja anna huilata hetki.
Leikkaa pihvi poikkisyin kapeiksi soiroiksi tarjoiluastiaan ja tipottele kastiketta päälle.

Kastike
2 rkl hickory- tai savuista BBQ-kastiketta
1 rkl soijaa
1 rkl ruokosokeria
1 rkl vettä
chiliä ja pippuria maun mukaan

Ota naudan kuve tuntia ennen paistoa huoneenlämpöön. Hiero pintaan oliiviöljyä, suolaa ja pippuria.
Valmista pihvin lämmetessä kastike; kiehauta ainekset nopeasti kasaan ja sekoita hyvin. Varo ettei tahmea kastike tarraa pohjaan. Huomaa, että tästä tulee vain pari ruokalusikallista valmiille pihville.

lounasravintola
Mairella
flanksteak
lankkupihvi
ruoka
resepti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva