Marjamaut makeiksi hilloiksi

Marjamaut
makeiksi hilloiksi

Teksti Digimag/Tiia Pitkänen Kuvat Laura Riihelä, Sari Tammikari
Nyt alkavat olla parhaat hetket säilöä syksyn marjasato talteen talven varalle.

Monipuoliset marjamaut tuovat piristystä talven keskellä vaikkapa pannarin tai leivän päällä. Jos omatekoinen hillo on vielä kokeilematta, opit tämän jutun avulla hillottamisen salat.

– Hyvät raaka-aineet ovat kaiken lähtökohta. Lisäksi puhtaus säilönnässä on A ja O, jotta onnistutaan, kertoo Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

Hillon valmistamiseen tulisi käyttää juuri kypsyneitä, hyvälaatuisia marjoja, sillä yksikin pilaantunut marja voi pilata koko hillon. Toisaalta ylikypsistä marjoista saa aikaiseksi vain löysää hilloa. 

Perinteisesti marjat ovat olleet hillojen pääraaka-aine, mutta mukaan voi lisätä rohkeasti myös kauden juureksia. Hopsu-Neuvonen kannustaa kokeilemaan esimerkiksi raikasta appelsiinin ja porkkanan sekä lämpöistä omenan ja kurpitsan yhdistelmää.

SOKERILLA ON hillottamisessa keskeinen rooli. Makeutuksen lisäksi sokeri vaikuttaa positiivisesti niin säilyvyyteen kuin makuunkin. Se estää homeiden, hiivojen ja bakteerien toiminnan sitomalla itseensä vettä, sekä parantaa C-vitamiinin säilyvyyttä. Se tuo myös esiin raaka-aineiden omat maut ja säilyttää marjojen kauniin värin. 

– Rakenne on yksi tärkeä asia, eli hilloa ei voi tehdä ilman sokeria, Hopsu-Neuvonen muistuttaa.

Hillottamiseen sopii hillosokerin lisäksi tavallinen kidesokeri tai hillomarmeladisokeri. Sopiva määrä marjakiloa kohden on noin 500–700 grammaa sokeria.

HILLON VALMISTAMINEN on tarkkaa puuhaa, joka alkaa jo tarvikkeiden valmistelulla. Hopsu-Neuvonen neuvoo liottamaan säilömiseen käytettävät astiat ja käsittelemään ne sitten kuumassa, esimerkiksi kiehuvassa vedessä tai uunissa, jotta homeitiöt tuhoutuvat. Valmista hilloa tulisi laittaa kuumaan astiaan piripintaan, ja asettaa päälle kuuma kansi. 

– Kun kuuma hillo jäähtyessään supistuu, se vetää kannen tiiviisti kiinni, eivätkä homeitiöt pääse pilaamaan hilloa. Näin säästytään monelta ikävältä yllätykseltä, hän neuvoo.
Hopsu-Neuvosen mukaan oikeaoppisesti valmistettu, lasipurkkiin tehty hillo säilyy syömäkelpoisena jopa vuosia. Järkevää on kuitenkin säilöä hilloa satokaudesta toiseen, ja valmistaa sitten uusi erä. Näin värit ja maut ovat parhaimmillaan. Myös hillon pakastaminen onnistuu. Tällöin hän kehottaa vähentämään sokerin määrää. 

MIKÄLI SYYSKIIREIDEN keskelle eivät sovi marjareissut ja hillottamisen opettelu, niin onneksi K-Citymarket Päivärannasta löytyy monenmoisia hillomakuja perinteisestä mansikasta ja omenasta eksoottisempiin makuihin.

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600, ma–la 8–21, su 10–21
www.k-citymarket.fi

 

MAISTUVAN HILLON VALMISTUS ASKEL ASKELEELTA

1 Valitse hillottamiseen vain ensilaatuisen hyviä ja puhtaita hyviä marjoja.

2 Laita marjat ja vähintään 500 grammaa sokeria per marjakilo kerroksittain teräs- tai emalikattilaan.

3 Anna marjojen mehustua muutama tunti viileässä.

4 Kuumenna marjoja hitaasti kiehumispisteeseen.

5 Anna kiehua hiljaisella lämmöllä noin puoli tuntia, kunnes marjat ovat tasaisesti liemessä.

6 Vältä turhaa sekoittamista, jotteivät marjat soseennu. Ravistele kattilaa välillä. Kuori vaahto reikäkauhalla.

7 Tölkitä hillo kuumana puhtaisiin, kuumakäsiteltyihin lasipurkkeihin piripintaan. 

8 Sulje heti ilmatiiviisti ja jäähdyttyä varastoi viileässä.

Lähteet: martat.fi, yhteishyva.fi

hillo
marja
hedelmä
K-citymarket Päiväranta
martat

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva