Makuja 
vesiltä

Teksti Digimag/Mirka Happonen, Marlene Sanoukian Kuvat Pixabay, Shutterstock
Kala on oiva osa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, ja kesällä siitä kuoriutuu ruokapöydän odotetuin herkku. Maukkaan kala-aterian voi mutkattomasti pyydystää itse tai suosia jo valmista tuotetta.

Tuore kalaruoka on kesän ykkösherkku, oli se sitten mökkirannasta pyydystetty tai poimittu matkaan lähikaupan tiskiltä. Kalan grillaaminen nostaa suosiotaan vuosi vuodelta, ja kalan voi grillata kokonaisena, vartaina tai folioon käärittynä. Näyttävyyttä saa aikaan raitaparilalla grillaten. Kesäisen kalapöydän kruunaa silli, joka sopii mainiosti niin arkeen kuin juhlaan.

KALAA VOI nauttia miedosti suolattuna tai marinoituna. Suosi kalassa merisuolaa, sillä jodisuola voi antaa kalalle karvaan maun. Rasvaisille ja voimakkaan makuisille kaloille mausteeksi sopivat pippurit ja miedomman makuisille kaloille pehmeät yrtit.

Kokeile myös trendikästä itämaiseen tyyliin valmistettua uunilohta, jonka päälle levitettävä aasialainen pesto tuo makumatkan ruokapöydän ääreen. Kruunun aterialle tuo lasillinen viileää valko- tai roseeviiniä.

GRILLATTU KALA on helppoa ja kevyttä lähiruokaa, jota voi maustaa ja höystää monenlaisilla marinadeilla, kastikkeilla ja lisukkeilla.  

Valitse oikeat välineet:

1 Kalat
Grillaamiseen sopivat parhaiten rasvaiset kalat, kuten lohi, taimen, siika ja muikku. Kokonaisina kannattaa grillata etenkin lohta ja taimenta.

2 Grillit ja välineet
Grillejä on moneen makuun: hiiligrilli on perinteinen valinta, sähkögrillissä ruoka valmistuu nopeasti ja kaasugrillissä tehokkaasti. Koska kalanliha hajoaa helposti, kala on kätevä grillata ritilälle asetettavassa öljyllä sivellyssä kädensijallisessa halsterissa, joita on saatavina monen kokoisina. Muita apuvälineitä ovat grillipihdit ja grillilasta.

3 Grillaaminen
Kun kala on suomustettu, huuhdottu ja kuivattu, sen voi maustaa karkealla suolalla ja pippurilla ja voidella öljyllä. Öljy estää kalaa tarttumasta grilliin tai halsteriin. Kala kypsyy nopeasti ja hajoaa käännettäessä helposti, joten se kannattaa grillata nahkoineen. Kun kalan nahkaan tekee viiltoja, se kypsyy tasaisesti. Nahattomat fileet kannattaa kypsyttää grillipannulla tai öljyllä sivellyn foliopalan päällä. Kypsymisaikaan vaikuttavat kalan tai fileen paksuus ja grillin lämpötila.

Vinkit kalan valmisteluun:

1 Anna kalan levähtää verestyksen/perkauksen jälkeen yön yli, jotta se pitää grillaamisen aikana paremmin muotonsa.

2 Nosta kala viideksitoista minuutiksi huoneenlämpöön ennen grillaamista. Rasvaiset lohikalat kannattaa maustaa/marinoida ennen grillausta ja rasvattomat kalat, kuten kuha, ahven ja hauki, vasta grillauksen jälkeen.

3 Kalaa ei kannata maustaa liian voimakkailla mausteilla, jotta kalan oma maku ei peity. Kokeile rohkeasti tuoreita yrttejä, maustesekoituksia ja villiyrttejä kotipihalta. Kalan tärkein mauste on suola.

4 Kalalle parhaat lisäkkeet ovat hedelmät (nektariini on kokeilemisen arvoinen), tuoreet kotimaiset kasvikset (tillikermassa haudutettu fenkoli ja tuore kotimainen tankoparsa) ja tietenkin uuden sadon peruna. 

Kalan kaveriksi:
BASILIKAYRTTIÖLJY
(kastike, marinadi)

1 punttia tuoretta basilikaa
½ punttia persiljaa
½ l rypsiöljyä
0,25 dl vaaleaa balsamicoa
1 tl suolaa, vähän sokeria

Sekoita sauvasekoittimella basilika, persilja, sokeri ja suola. 
Lisää öljy ohuena nauhana pikku hiljaa.
Laita sekaan pari jääpalaa, niin väri säilyy paremmin.

kala
ruoka
resepti
reseptiikka
basilikayrttiöljy
kastike
marinadi
kuha
ahven
hauki

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva