Makuja kaikille aisteille

TEKSTI digimag/sisko korhonen KUVAT digimag/mirka happonen
Thaimaalaiselle ruoalle ominaista ovat mausteiset, tuliset, happamat ja imelät maut. Kasviksilla on siinä yleisesti isompi osa kuin suomalaisessa ruoassa.

Syksyllä 2015 avattu Samruai on Maaningalta kotoisin olevan Jaana Honghinin ja hänen thaimaalaisen miehensä Dum Honghinin pitkäaikaisen haaveen tulos. Ravintola pyrkii tarjoamaan aitoa thaimaalaista ruokaa suomalaisella ammattiotteella. 

Samruai sai nimensä Dum Honghinin äidin mukaan ja sana itsessään tarkoittaa rakastavaa ja huolehtivaa. Kaikki Samruain keittiössä työskentelevät ovat syntyperäisiä thaimaalaisia, jotka valmistavat oman maansa klassikkoannoksia, joita ovat itsekin kotonaan syöneet. Listalla on myös perinneruokia maaseudulta Koillis-Thaimaasta, eli Isaanista, josta pääkokkina toimiva Dum Honghin on kotoisin.

IRTIOTTO THAIMAAHAN oli kaiken alku. Jaana Honghin lähti pelkälle reissulle, mutta päätyikin ihastumaan maahan ja sen elämäntapaan. Viimeisenä päivänään hän sai sattumien kautta töitä, myi kotinsa Suomessa ja jäi Thaimaahan asumaan. Jaana Honghin tapasi miehensä ja kun esikoinen ilmoitti tulostaan, pariskunta muutti Suomeen.

Ennen yrityksen perustamista restonomin koulutuksen saanut Jaana Honghin toimi ravintola-alalla ja ja hänen miehensä toimi kokkina. Ravintolan yrittäjyydellä he halusivat yhdistää vahvuus-

alueensa. Taustalla oli myös tarve itsensä työllistämiselle ja sellaisen työn löytämiselle, jossa molemmat viihtyvät. Yrittäjyys on osoittautunut sekä haastavaksi että palkitsevaksi, sillä kaikki asiat ovat olleet uusia ja ne on pitänyt opetella alusta asti itse.

‒ Kyllä hyviä päiviä on enemmän. Parasta on se, että saan itse päättää mitä tehdään ja miten tehdään, Jaana Honghin kertoo.

SAMURAIN RAAKA-AINEET ovat peräisin Kuopion ja Helsingin thai-kaupoista. Liha on suomalaista ja thairuoassa pääpaino on kanassa ja kasviksissa. Thairuualle ominaisia elementtejä ovat galangal-juuri, sitruunaruoho, chili, lime ja kalakastike. Listalla on ruokaa monenlaiseen makuun aina hyvin miedosta tuliseen. Buffetista ja take awaystakin löytyy eriasteista tulisuutta, ja tarjolla on myös ruokaa, joka ei kuumottele lainkaan suussa.

THAIRUOKAA VOI myös tehdä kotona. Sen valmistaminen saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta on todellisuudessa helppoa ja nopeaa.

‒ Kotikokit vaan rohkeasti kokeilemaan, meiltä saa myös kysyä neuvoja, Jaana Honghin kehottaa. Samruai järjestää kerran kuussa avoimen kokkikoulun, jossa valmistetaan kahta eri ruokalajia. Ruoat valmistetaan ja syödään yhdessä ja kuka tahansa voi osallistua. Mukana on aikaisemmin ollut lapsiakin. Jos haluaa tehdä kokkaamisen vieläkin helpommaksi, ravintolalla on myös tarjota valmiita Do it yourself -kasseja, jotka sisältävät kaiken tarpeellisen tiettyjen thairuokien valmistukseen. Omasta takaa ei tarvita muuta kuin omat keittiövälineet.

 

 

 

HONGH SUOSITTELEE:
Gääng Phed,  Punaista thaicurrya

öljyä
punaista currytahnaa
kaffirlimenlehteä
kookosmaitoa
kanaa
kanalientä
ananasta
tuoretta chiliä
kasvisliemijauhetta
sokeria
soijakastiketta
tomaattia
basilikaa

1 Laita wokpannun pohjalle reilusti öljyä ja haluamasi määrä currytahnaa sekä suikaloidut limenlehdet teelusikka = mieto, puolikas ruokalusikka = medium, kukkura ruokalusikka = thai,jos haluat vielä enemmän tulisuutta, lisää joukkoon murskattua tuoretta chiliä. Huom! Pidä hella tarpeeksi pienellä, ja huolehdi, ettei currytahna pala!

2 Kun currytahna alkaa tuoksua houkuttelevasti, lisää joukkoon kookosmaito, kana ja kanaliemi. Lisää samalla hellaan tehoa. 

3 Sekoita ja anna kiehua noin 3 minuuttia.

4 Lisää ananas ja chiliviipaleet, anna vielä kiehua noin minuutin ajan.

5 Mausta curry soijakastikkeella, sokerilla ja kasvisliemijauheella.

6 Lisää tomaattilohkot ja koristele currysi basilikanlehdillä.

 

Thairavintola Samruai
Kauppakatu 63, 70110 Kuopio
Puh. 044 981 1373
www.samruai.fi

Thairuoka
kotikokki
raaka-aine
ravintola

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva