Makua
mausteilla

Teksti Digimag/Saga Iinatti, Heta Jyrälä Kuvat Pixabay, Shutterstock
Onnistuneilla mauste- ja kastikevalinnoilla omasta lempiruuasta saa irti entistä enemmän. Uudet mausteet ja rohkeat yhdistelmät siivittävät tutut raaka-aineet uusiin ulottuvuuksiin.

Maustamisen ydin on pääraaka-aineen tukeminen. Tukeminen voi tapahtua joko yksinkertaisella maustamisella, jossa raaka-aine pääsee hyvin esille, tai jonkin makumaailman mukaan. Esimerkiksi intialaisessa keittiössä ruokia maustetaan ja haudutetaan pitkään, jolloin raaka-aineen ominaismakua ei itsessään enää helposti tunnista.

Vuonna 2018 tex-mex- ja intialaiset mausteet saavat kilpailijan muun muassa pohjois-afrikkalaisesta ras-el-hanoutista ja Lähi-Idän za’atar-mausteseoksesta. 

ERILAISET VALMIIT mausteseokset ovat helppo lisä ruokiin. Seokset on koottu niin, että kun ruuan suolaisuus täsmää makunystyröiden vaatimukseen, ovat muutkin mausteet tasapainossa. 

Ruoan itsensä maustamisen lisäksi jokainen ruokailija voi täydentää makumaailmaansa entisestään itse annokseen lisättävillä kastikkeilla. Hyvä kastike kruunaa ruoan kuin ruoan ja voi tarjoilla esimerkiksi kaivattua lisäpotkua annokseen. 

Kesällä keittiöön sopivat loistavasti niin kylmät, esimerkiksi miedot jogurttipohjaiset kastikkeet, kuin lämpimät glaseerauskastikkeetkin. 

Perusmausteet
Mustapippuri on joka keittiön perusmauste, joka passaa lähes joka ruokaan. Eri chililajikkeilla luodaan tulisempia makumaailmoja, ja paprikamauste tuo ruokaan punaista väriä. Välimerellisiin mausteisiin kuuluvat rosmariini, timjami ja oregano. Itäisempiin maisemiin pääsee inkiväärin mukana. 

Maustesekoitukset
Maustesekoitukset ovat keittiön maustehyllyn pelastaja. Muutamilla luottoseoksilla, kuten currylla, grillimausteella sekä pizzamausteella, säästää kaappitilaa ja saa helposti heitettyä ruokaan kerralla toimivan yhdistelmän. Mausteseoksista kannattaa tarkistaa suolan määrä. 

Marinadit ja kastikkeet
Kastike kruunaa ruuan. Maustekastikkeet ovat maukas lisä mehevöittämään ja kosteuttamaan ruokia. Neste välittää makuja paremmin, jolloin ne täydentävät perusruokaa. Marinadit ovat  nestemäisiä mausteseoksia, joissa ruoka saa imeä itseensä suolan ennen paistamista. Muut maut jäävät lihan pinnalle.

Kuivamausteet eli rubit 
Rub-maustamisessa maustesekoitusta hierotaan valmistettavan lihan tai kasvisten pintaan sen verran kuin se ottaa vastaan. Rubit pysyvät marinadeja paremmin kiinni ruuassa. Rub-mausteella voi vaikka jokaisen pihvin maustaa erikseen syöjän makumaailmaa vastaavaksi.

Pöytämausteet

Yleisimpiä pöytämausteita ovat ketsuppi ja sinappi sekä soija- ja chilikastikkeet. Pöytämausteiden idea on, että jokainen ruokailija saa maustettua annoksensa mieleisekseen. Tällöin syöjät saavat juuri niin simppelin tai mausteisen ruuan kuin haluavat.

KOKEILE NÄITÄ:

ZA'ATAR-MAUSTESEOS 
½ dl • 15 min

1–2 rkl kuorittuja seesaminsiemeniä
2 rkl kuivattua sitruunankuorta (esim. Dr. Oetker)
2 rkl kuivattua timjamia
2 rkl kuivattua oreganoa
½ rkl merisuolaa

Paahda seesaminsiemenet. 
Jauha sitruunakuoriraaste ja yrtit esimerkiksi morttelissa. Lisää lopuksi siemenet ja suola.

BBQ-RUB MAUSTESEOS
2 dl • 15 min

1 dl fariini- tai muscovadosokeria
2 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl suolaa
1 rkl chilijauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl sinappijauhetta
1tl mustapippuria

Sekoita kaikki rubin ainekset keskenään. Voit myös koota mausteet kerroksittain tyhjään purkkiin ja sekoittaa ne vasta ennen käyttämistä.

SRIRACHA-JOGURTTIKASTIKE
4 annosta• 5 min

1 prk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia
2 tl sriracha-chilikastiketta
ripaus suolaa

Sekoita sriracha-kastike jogurtin joukkoon. Lisää ripaus suolaa. Maista, ja lisää tarvittaessa kastiketta, mikäli haluat tulisemman maun. 

RANCH-KASTIKE
6 annosta • 15 min

2 dl Pirkka AB-piimää
1 dl Hellmann´s majoneesia
2 rkl Pirkka paahdettua sipulia
¼ dl tilliä hienonnettuna
¼ dl ruohosipulia hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
¼ tl suolaa
¼ tl paprikajauhetta
¼ tl mustapippuria

Sekoita piimä ja majoneesi keskenään. Hienonna paahdettu sipuli morttelissa. Lisää kastikkeen ainekset ja sekoita. Anna tekeytyä hetki ennen tarjoamista. Ranch-kastike sopii salaatti- ja dippikastikkeeksi.

mausteet
perusmausteet
mausteseokset
marinadit
kastikkeet
kuivamausteet
rubit
pöytämausteet

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva