Makua elämään

Makua
elämään

TEKSTI digimag/heta jyrälä KUVAT poppamies
Makuja on monia, niin myös maustemaailmoja. Toiset tykkää simppelimmästä ja toisille ei riitä mikään. Tuorein trendi on matkata makumaailmoissa pallon ympäri. Poppamies Marko Suksi suosii mausteseoksien käyttämistä ruuanlaitossa.
Mausteiden ja marinadien pikkujättiläinen:

Perusmausteet
Mustapippuri on joka keittiön perusmauste, joka passaa lähes joka ruokaan. Eri chililajikkeilla luodaan tulisempia makumaailmoja ja paprikamauste tuo ruokaan punaista väriä. Välimerellisiin mausteisiin kuuluvat rosmariini, timjami ja oregano. Itäisempiin maisemiin pääsee inkiväärin mukana. 

Maustesekoitukset
Maustesekoitukset ovat keittiön maustehyllyn pelastaja. Muutamilla luottoseoksilla, kuten currylla, grillimausteella sekä pizzamausteella, säästää kaappitilaa ja saa helposti heitettyä ruokaan kerralla toimivan yhdistelmän. Mausteseoksista kannattaa tarkistaa suolan määrä. 

Marinadit ja kastikkeet
Kastike kruunaa ruuan. Maustekastikkeet ovat maukas lisä mehevöittämään ja kosteuttamaan ruokia. Neste välittää makuja paremmin, jolloin ne täydentävät perusruokaa. Marinadit ovat  nestemäisiä mausteseoksia, joissa ruoka saa imeä itseensä suolan ennen paistamista. Muut maut jäävät lihan pinnalle.

Kuivamausteet eli rubit 
Rub-maustamisessa maustesekoitusta hierotaan valmistettavan lihan tai kasvisten pintaan sen verran kuin se ottaa vastaan. Rubit pysyvät marinadeja paremmin kiinni ruuassa. Rub-maustamalla voi vaikka jokaisen pihvin maustaa erikseen syöjän makumaailmaa vastaavaksi.

Pöytämausteet
Yleisimpiä pöytämausteita ovat ketsuppi ja sinappi sekä soija- ja chilikastikkeet. Pöytämausteiden idea on, että jokainen ruokailija saa maustettua annoksensa mieleisekseen. Tällöin syöjät saavat juuri niin simppelin tai mausteisen ruuan kuin haluavat.

Onnistuneilla maustevalinnoilla omasta lempiruuasta saa irti paljon enemmän. Uudet mausteet ja rohkeat kokeilut siivittävät tutut raaka-aineet uusiin ulottuvuuksiin.

‒ Ihmisillä on aiempaa enemmän tietoa ja halua kokeilla uutta, mikä näkyy maustamisessa, kertoo maustemestari Marko Suksi Poppamiehestä. Matkustelun kautta tutustutaan eri maiden keittiöihin, joita halutaan päästä kokemaan myös kotona. 

Maustamisen ydin on pääraaka-aineen tukeminen. Suksen mukaan se voi tapahtua joko simppelillä maustamisella, jossa raaka-aine pääsee esille tai jonkin makumaailman mukaan. Esimerkiksi intialaisessa keittiössä ruokia maustetaan ja haudutetaan pitkään, jolloin raaka-aineen ominaismakua ei itsessään tunnista.

Ruoan pohjamaustamisen lisäksi jokainen ruokailija voi täydentää makumaailmaa pöytämausteilla mieleisekseen. Chilikastikkeen yleisin käyttötapa on pöytämausteena, jolla jokainen voi säännellä itse ruuan tulisuutta.

‒ Chilikastikekin tulee pitää yksinkertaisena, sillä yhteen pulloon ei tarvitse tunkea kolmea ruokalajia, tuumaa Suksi. Poppamiehen oman keittiön rakkaimmat mausteet ovat oma habanero-kastike sekä karibiahenkinen Barbados-kastike. 

Ruuanlaitossa mausteita kannattaa lisätä pikku hiljaa, sillä mausteiden pois ottaminen on vaikeaa. Tilanteen voi vielä pelastaa lisäämällä muiden 
ainesosien määrää. Mikäli mausteita on mennyt tuplamäärä, myös muun ruuan määrä täytyy kaksinkertaistaa. 

Helpoksi vinkiksi Suksi kertoo mausteseoksien käyttämisen. Mausteseokset on rakennettu niin, että kun ruuan suolaisuus täsmää makunystyröiden vaatimuksiin, myös muut mausteet ovat tasapainossa.

‒ Innoitus uusiin sekoituksiin tulee matkustelun, uteliaisuuden ja kokeilemisen kautta. Olen aina matkustellut ympäriinsä ja haluan saada purkitettua maan keittiön autenttisen makumaailman, kertoo Suksi.

Poppamies on pian kymmenen vuotta täyttävä mausteyritys, joka haluaa tuoda kansalle vahvoja makuja. Värikkäästä viestinnästään ja persoonallisista pakkauksistaan tunnettu yritys kehittelee koko ajan uutta maustemaailman saralta. 

‒ Kesä maistuu raikkaalta, savuiselta ja vahvoilta mauilta.

Oy Poppamies
Asentajankatu 6, 33840 Tampere
Puh. 040 017 1075
www.poppamies.fi

Poppamies
ruoanlaitto
maustaminen
kastike
marinadi
grillaus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva