Makkara on
grillin kingi

Teksti Digimag/Mirka Happonen Kuvat Kesko, Shutterstock
Makkara on säilyttänyt asemansa ylivoimaisena ykkösenä, kun puhutaan grillaamisesta.

Makkarasta on tullut jopa trendiruokaa, ja valikoimat ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Helpompaa ja maukkaampaa grillattavaa on vaikea löytää. Oikeilla lisukkeilla makkara muotoutuu gourmet-ateriaksi, ja trendikkäillä koristeviilloilla perusmakkaroistakin tulee hienompia.

Tässä siis maistiaisia makkaravalikoimastamme. Kokoliha, kala ja kasvikset kun eivät tähän mahtuisikaan. Jos jostain kumman syystä suosikkigrillattavaasi ei löydy, kerro se kauppiaalle. 

K-Citymarketin makkaravalikoima kasvaa jatku­vasti yhä uusilla herkuilla. Tuttujen saunalenkkien, ryynimakkaroiden, nakkien ja lihaisien grilli­makkaroiden rinnalla nähdään mitä erilaisimmin tavoin maustettuja raakamakkaroita, wursteja sekä kiekuroita. Eläin- ja maustekunta yhdistyvät porsaan, lampaan, riistan, kalkkunan, paprikan, valkosipulin tai vaikkapa timjamin kohdatessa toisensa luonnonkuoren tiukassa syleilyssä. 

Tutustu tässä avautuvaan makkaroiden kiehtovaan maailmaan ja suunnittele seuraavaa herkkuhetkeäsi grillin, lieden tai kivikkoon viritetyn nuotion äärellä.

1 Grillimakkara
Isot ja muhkeat makkarat on suunniteltu nimenomaan grillaamiseen tai nuotiossa paistettaviksi.

2 Chorizo-jalapeno-raakamakkara
Espanjalaistyyppinen lihaisa ja mausteinen raakamakkara on saanut jalapenosta tulisen vivahteen.

3 Chilimakkara
Se hieman tulisempi grillimakkara.

4 Thüringenin makkara
Ikiaikainen makkararesepti Thüringin maakunnasta. Mausteina on usein meiramia, muskottipähkinää, korianteria ja kuminaa.

5 Lammaskrakova
Mausteinen ja lihaisa ruokamakkara, joka on yleensä tehty lampaan- ja sianlihasta.

6 Chorizonakki
Hieman tulinen ja mausteinen espanjalaistyylinen nakki.

7 Italia-grillimakkara
Italialaisen keittiön suosikkimausteiden inspiroima makkaramaku.

8 Nürnbergin makkara
Perinteinen makkararesepti Nürnbergin alueelta. Chili, inkivääri, meirami ja muut mausteet tuovat makua ja potkua.

9 Mallasgrillimakkara
Tumma viljamallas tuo tuhtiin perinteiseen grillimakkaraan makua ja väriä.

10 Ryynimakkara
Makkara, jossa on vähemmän rasvaa ja lihaa, sillä siinä on mukana esimerkiksi ohraryynejä. 

11 Mustamakkara
Mustamakkara on verimakkara, joka liitetään läheisesti Tampereen kaupunkiin. 

12 Salsiccia
Italialaistyyppinen lihaisa ja yrttinen raakamakkara.

13 Chipotle-makkara
Chililastut ja chipotle-chili luovat grillimakkaran tulisuuden ystäville.

14 Chilikalkkuna
Kalkkunan lihan ja chilin lempeä liitto.

15 Sinihomejuustomakkara
Yhdistelmä kahta suurta suomalaista herkkua: sinihomejuustoa ja makkaraa. 

MAKKARAN HISTORIA

Tuntemattomat ovat makkaran tiet, sillä ensimmäisen kerran makkara mainittiin suomalaisissa raaka-aineinventaarioissa 1500-luvulla, mutta Suomessa makkaran teollinen valmistus alkoi vasta 1800-luvun puolivälissä. 

1900-luvulla perustettiin Suomen makkaratehtailijoiden yhdistys. Suosionsa puolesta nykypäivänä puhuu sen menekki: Vuonna 2016 makkaraa syötiin Suomessa keskimäärin 19,1 kiloa asukasta kohden.

MAKKARAN KULUTUS

Suomalaisille makkara maistuu, sillä kesähelteillä ihmiset ostavat noin kuusinkertaisesti enemmän grillimakkaraa kuin talvella. Makkarat luokitellaan lihavalmisteiksi, ja niissä kestomakkaroihin, joihin kuuluvat meetvursti ja salami, leikkelemakkaroihin ja ruokamakkaroihin. 

Kokonaisuudessaan suomalaisten lihan kulutuksesta lähes 60 prosenttia koostui ruokamakkaroista. Lisäksi valikoimiin saapuneet kasvisnakit ja -makkarat ovat kipuamassa grillikansan suosioon. 

TRENDIKÄS RAAKAMAKKARA

Raakamakkarat ovat nimensä mukaan kypsentämättömiä luonnonkuoreen pakattuja pitkää nakkia muistuttavia makkaroita. Tällä hetkellä trendikkäimmät raakamakkarat ovat espanjalais- ja saksalaistyyppiset mausteiset makkarat, jotka sopivat erinomaisesti grilliin. 

Grillattaessa raakamakkarat tarvitsevat hieman pidemmän kypsennysajan kuin klassiset grillimakkarat, ja valmiin makkaran tunnistaa siitä, että se tuntuu napakalta.

KEITTOIHIN JA PATARUOKIIN

Korkea lihaprosentti kertoo laadukkaasta tuotteesta. Mikäli mielesi tekee lihaisampaa vaihtoehtoa niin katsaus raaka-aine luetteloon on paikallaan. 
Makkara soveltuu keittojen ja kastikkeiden lisäksi myös vaikkapa pataruokiin. Kun perinteisen grillimakkaran rinnalle otetaan myös nakit, lenkkimakkarat ja mausteiset makkarat, on mahdollisuuksien määrä lähes rajaton.

K-CITYMARKET PÄIVÄRANTA
Päivärannantie 18, KUOPIO
Puh. 010 537 9600
Avoinna Ma–La 8–21, Su 10–21
www.k-citymarket.fi

MAKKARAPAPUKEITTO
6 annosta • 30–60 min

1 pkt (300 g) Pirkka keittojuureksia (tuore)
4–5 (400 g) perunaa (keltainen pussi)
1,2 l vettä
2 Knorr Fond "du Chef" kasvisannosfondia
10 maustepippuria
1 pkt (580 g) HK Sininen lenkkimakkaraa
1 tlk (380/230 g) Pirkka isoja valkoisia papuja

Kuori ja paloittele perunat. Kuutioi keittojuurekset. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää fondi, pippurit, perunat ja keittojuurekset. Anna kiehua noin 15 minuuttia. Tarkista perunoiden ja kasvisten kypsyys.

Kuutioi makkarat ja ruskista ne pannulla. Huuhdo ja valuta pavut. Lisää makkarat ja pavut keittoon. 

Kuumenna keitto kiehuvaksi. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

NOPEA MAKKARAJUURESPATA
n. 5 annosta • 30–60 min

1 punasipuli
1 (n. 150 g) pala purjoa
pala (n. 70 g) juuriselleriä
1 pkt (540 g) Pirkka lenkkimakkaraa
2 rkl öljyä
1 ½ dl rikottuja täysjyväohrasuurimoita
n. 6 dl vettä
1 Knorr Fond "du Chef" liha-annosfondi
1 pkt (300 g) Pirkka juureskuutioita (tuore)
2 rkl sinappia
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
½ tl mustapippuria
(½ tl suolaa)
1 dl persiljaa hienonnettuna

Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi lohkoiksi. Hienonna halkaistu ja huuhdottu purjo. Kuori ja kuuutioi selleri. Paloittele kuorittu makkara.

Kiehauta sipuli ja purjo padassa tai kattilassa öljyssä. Sekoita sipulien joukkoon ohrasuurimot ja hauduta hetken aikaa. Lisää pataan vesi ja fondi.

Lisää juures- ja sellerikuutiot. Mausta sinapilla, yrteillä ja pippurilla. Hauduta kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes juurekset ja ohrasuurimot ovat kypsiä ja neste on imeytynyt suurimoihin.

Paista makkarakuutiot pannussa ja lisää pataan. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Hienonna pinnalle runsaasti tuoretta persiljaa. 

Tarjoa makkara-juurespata etikkapunajuurien ja maustekurkkuviipaleiden kanssa.

MAKKARA-OLIIVIKASTIKE
4 annosta • alle 30 min

1 pkt (540 g) Pirkka lenkkimakkaraa
1 rkl öljyä
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl kevytkermaa
1 dl vettä
2 valkosipulinkynttä
n. 1/2 dl Pirkka tomaattipyreetä
1 tl pippurisekoitusta
¼ tl suolaa
n. 1 dl Pirkka paprikatäytteisiä oliiveja

Suikaloi kuorittu makkara. Ruskista makkarat öljyssä paistokasarissa. 

Ripottele pinnalle vehnäjauhot. Kaada kasariin kerma ja vesi. Sekoita ja anna kiehua muutama minuutti.

Lisää joukkoon hienonnetut valkosipulinkynnet. Mausta tomaattipyreellä, pippurisekoituksella ja suolalla. Lisää kastikkeeseen viipaloidut oliivit. 

Tarjoa perunasoseen ja salaatin kanssa.

Makkara
grillaus
K-citymarket Päiväranta
makkarajuurespata
makkara-oliivikastike
makkarapapukeitto
Pasi Toppari
K-citymarket Päiväranta on laajan valikoiman ja erinomaisen ostokokemuksen ruokakauppa, jossa kotimaisuus on kunniassa. Kauppa on edelläkävijä suomalaisen ruuan sekä lähi- ja luomutuotteiden valikoimissa. Tällä hetkellä tuotteiden kotimaisuusaste on 80%. Et välttämättä ymmärrä, mitä tapahtui. Kun asiat kaupassa ovat kunnossa, tiedät vain,...
Yhteystiedot: Päivärannantie 18
Kuopio
70420
105379600
Aukioloajat:
Liike on suljettu
Ma - La: 8:00-21:00
Su: 10:00-21:00

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva