Maittavaa ruokaa

opiskelijabudjetilla

TEKSTI Digimag/Heta Jyrälä KUVAT Kesko
Opiskelijabudjetillakin voi syödä terveellisesti ja monipuolisesti, kunhan suunnittelee asiat hyvin etukäteen. Suunnittelemattomalla kaupassakäynnillä rahaa palaa turhaan ja pahimmassa tapauksessa hankitut ruoka-aineet pilaantuvat kaapin perälle. Kokosimme vinkkejä, joilla perusarjessa ruokaa menee vähemmän hävikkiin. Sekä kukkaro että ympäristö kiittävät!

VINKIT BUDJETTIOSTOKSILLE:

Suunnittele kaupassakäynti
Suunnittele koko viikon ruokalista valmiiksi. Käy kaupassa keskitetysti pari kertaa viikossa kauppalistan mukaisesti.

2 Hyödynnä sesonkikasvikset
Kotimaiset juurekset ovat sesonkiruokaa hyödyntävän ruokavalion perusta. Oikein varastoituina ne säilyvät pitkään. Esimerkiksi porkkana on edullista vuoden ympäri. 

3 Suosi kaupan omia merkkejä
Esimerkiksi edulliset Pirkka-tuotteet ovat usein kotimaisten valmistajien tuotteita. 

4 Keskitä kaupassakäynti
Käy mahdollisuuksien mukaan suuressa kaupassa, joissa tuotteiden ketjuhinnat ovat usein keskimääräistä alempia. Hanki myös kanta-asiakaskortti, jolla keräät rahanarvoisia etuja palkinnoksi ostosten keskittämisestä.

5 Tee isoja annoksia
Tee kerralla suuria annoksia ruokaa. Esimerkiksi erilaisia patoja, keittoja ja uuniruokia voi valmistaa kerralla koko komppanialle. Suuresta annoksesta ruokaa riittää useammalle päivälle.

6 Hyödynnä pakastinta
Lähes kaiken voi pakastaa. Pakastinta hyödyntämällä saat säilöttyä helposti ruoka-aineita tai valmiita annoksia 
kiireisten päivien varalle. Myös tarjoustuotteet voi lykätä 
pakkaseen ja hyödyntää myöhemmin.

7 Hyödynnä edulliset raaka-aineet
Korvaa osa lihasta kasviproteiinilla, kuten edullisilla pavuilla ja linsseillä. 

8 Suosi suuria pakkauskokoja
Suuret pakkauskoot tulevat usein edullisemmaksi kuin 
pienet. Jos käytät kerralla vain osan pakkauksen sisällöstä, pakasta loput seuraavaa kokkauskertaa varten. 

9 Panosta maustekaappiin
Laajalla maustevalikoimalla pystyy helposti tekemään makumatkoja maailman ympäri.

K-CITYMARKET PÄIVÄRANTA
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600
Ma–la 8–21, su 10–21
www.k-citymarket.fi

Kesäkurpisa-lasagnette

5 annosta • 30–60 min  
n. 1,50 € /annos

1 pkt (273 g) Knorr-lasagnetteaineksia
250 g naudan jauhelihaa
300 g kesäkurpitsaa
1 (60 g) pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 dl vettä
1 tlk (500 g) K-Menu tomaattimurskaa
1 rkl Flora Culinesse juoksevaa margariinia
1 dl K-Menu mozzarellajuustoraastetta

1 Kuutioi kesäkurpitsa. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Ruskista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Kuullota myös sipuli ja valkosipulit.
2 Lisää pannulle kesäkurpitsat, vesi, tomaattimurska ja kastikeainekset. Hauduta pari minuuttia.
3 Voitele uunivuoka. Sekoita kastike ja pastat uunivuoassa keskenään ja lisää pinnalle juustoraaste.
4 Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 25-30 minuuttia. Anna lasagneten vetäytyä hetki ja tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Porkkana-vuohenjuustokeitto

6 annosta • 30–60 min • 
n. 0,90 € /annos

700 g porkkanaa
400 g bataattia
2 (150 g) sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
n. 8 dl vettä
1 tl kuivattua timjamia
1 pkt (200 g) Pirkka Parhaat vuohenjuustoa
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

1 Kuori ja kuutioi porkkanat sekä bataatti. Hienonna kuoritut sipulit ja valkosipulinkynnet.
2 Kuullota sipuli ja valkosipuli kattilassa öljyssä. Lisää bataatit ja porkkanat, kuullota vielä hetki. Lisää vesi ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta keitto.
3 Lisää kattilaan paloiteltu vuohenjuusto ja soseuta keitto kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa hieman vettä

Härkis-pastakastike

6 annosta • alle 30 min
n. 1,15 € /annos

1 rs (250 g) Verso Härkis kypsää härkäpapuvalmistetta
1 (100 g) sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 tlk (500 g) Pirkka tomaattimurska
½ dl Pirkka aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita tai Pirkka aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
1 rkl Pirkka tomaattisosetta
1 tl suolaa
1 tl kuivattua basilikaa
½ tl sokeria
ripaus mustapippuria
1–2 dl Pirkka Kaura kasvirasvasekoitetta (16 %)
Lisäksi tuoretta basilikaa

1 Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita pannulla öljyssä. (Voit käyttää aurinkokuivattujen tomaattien öljymarinadia.)
2 Lisää pannulle tomaattimurska, aurinkokuivatut tomaattisuikaleet, tomaattisose ja mausteet. Anna kastikkeen hautua kannen alla noin 10–15 minuuttia.
3 Sekoita kastikkeen joukkoon kaurakerma sekä härkäpapuvalmiste. (Voit halutessasi korvata osan kaurakermasta vedellä). Kuumenna kastike ja tarjoa se pastan sekä tuoreen basilikan kanssa

K-citymarket Päiväranta on laajan valikoiman ja erinomaisen ostokokemuksen ruokakauppa, jossa kotimaisuus on kunniassa. Kauppa on edelläkävijä suomalaisen ruuan sekä lähi- ja luomutuotteiden valikoimissa. Tällä hetkellä tuotteiden kotimaisuusaste on 80%. Et välttämättä ymmärrä, mitä tapahtui. Kun asiat kaupassa ovat kunnossa, tiedät vain,...
Yhteystiedot: Päivärannantie 18
Kuopio
70420
105379600
Aukioloajat:
Liike on suljettu
Ma - La: 8:00-21:00
Su: 10:00-21:00

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva