Lounastauolta 

puhtia työpäivään

Teksti: Sirpa Korhonen Kuvat: Lottarinna Eskelinen
Jos työt alkavat aamukahdeksalta, yleensä nälkä kolkuttelee jo ennen puoltapäivää. Osa saattaa lähteä lounaalle ravintolaan, osa syö eväänsä taukohuoneessa ja osa laiminlyö aterian kokonaan. Monelle lounasruoan ja -paikan päättäminen on kuitenkin päivän tärkein päätös.

Lounastauko on tärkeä osa työpäivää niin fyysisen kuin henkisenkin jaksamisen kannalta ja edistää osaltaan työhyvinvointia. Taloustutkimuksen Edenred Finland Oy:lle tekemän tutkimuksen mukaan 93 % työntekijöistä ja 98 % työnantajista on täysin tai melko samaa mieltä siitä, että lounastauko on tärkeä asia työtehokkuuden kannalta.

Usein lounas on sosiaalinen tapahtuma, jossa vaihdetaan kuulumisia työporukalla ja työasiat jätetään pois ruokapöydältä. 86 % tutkimukseen osallistuneista näkeekin lounastauon tärkeänä osana työilmapiirin ja yhteishengen edistämisessä.

Ravintolamestareiden osakas Erkka Isotalo näkee myös lounastauon tärkeänä osana työhyvinvointia. Hän perustelee huomionsa Ravintola Isä Camillon lounasruokailijoilta saadun kokemuksen ja palautteen pohjalle.

- Moni aloittaa työt 7-8 aikaan aamulla, jolloin ensimmäiset mahat kurnivat klo 11 aikoihin. Suurin lounaspiikki on kuitenkin puolen päivän molemmin puolin. Olen huomannut, että lounaan pituudella ei ole niinkään merkitystä, vaan tärkeämpi merkitys työhyvinvointiin on sen ajankohdalla. On parempi, jos työaika on sen verran liukuva, että oma biologinen kello määrää tauon paikan, eikä mennä työyhteisön aikataulujen mukaan, Isotalo toteaa.

Jokaiselle lounastauon merkitys on erilainen. Lounaalla pääsee hengähtämään ja irtautumaan työn kiireistä. Moni valitsee lounaspaikan työpaikan ulkopuolelta kävelymatkan päästä, jolloin myös pääsee pienelle happihyppelylle ja samalla virkistyy. Viimeisen vuosikymmenen aikana Isotalo on huomannut muutoksen lounasruokailukäyttäytymisessä.

- Työelämä on nykyään kiireistä, jolloin lounas on ikään kuin hengähdystauko. Tauon ja ruoan merkitys on kasvanut jaksamisen kannalta, sekä ravintolassa lounastaminen on arkipäiväistynyt. Ihmiset kiinnittävät huomiota ruuan laatuun ja haluavat syödä terveellisemmin, jolloin myös jaksaa paremmin töissä.  Esimerkiksi kasvisruoan suosio on lisääntynyt. Lounassetelit ja työnantajan tekemät sopimukset ravintoloiden kanssa ovat suosittuja työntekijöiden keskuudessa. Ennen oli paljon lounastapaamisia, joiden aikana hoidettiin työasioita. Nykyään bisnesneuvottelujen rinnalle on tullut lounasruokailut, jolloin saadaan pieni hengähdystauko töistä, hän kertoo.

Tietynmittainen lounastauko antaa haasteensa, jolloin ruokapaikan täytyy käydä aikatauluun niin etäisyyden, kuin myös palvelun suhteen. Tärkeää lounaspaikalle on palvelun ja ruokailun sujuvuus. Moni suosiikin tuttua ravintolaa, jossa tiedetään miten toimitaan ja kaikki sujuu rutiinilla. Tällöin lounashetki tarjoaa kiireettömän tauon työpäivään.

lounas
tauko
työ
työpäivä
ruoka

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva