Leipoen ja grillaten

Leipoen ja
grillaten

TEKSTI digimag/heta jyrälä KUVAT DIGIMAG/MIRKA HAPPONEN ja pixabay
Silloin jää hötkyily, kun lupsakka savolaisuus ja rento italialainen pitsakulttuuri yhdistyvät.

Herkullinen pitsa syntyy hyvin kohonneen pohjan avulla. Kun pohja saa nousta rauhassa tarpeeksi, saadaan pohjasta rapea ja reunat kohoavat uunissa kauniisti. Suomalaiseen verrattuna italialaisen pohjan erilainen sitko tekee siitä paremmin pyöriteltävän sekä paistettaessa rapeamman. Bella Roman pitsapullat tulevat valmiina Italiasta.

Ravintolapäällikkö Tero Miettinen kertoo, että yhden pitsan pyörittäminen ja täyttäminen vievät noin pari minuuttia ja paistaminen muutaman lisää. Tuoreet raaka-aineet, kaunis kattaminen ja rakkaudella tarjoiltu ruoka tuo pöytään herkkuja niin silmälle kuin vatsallekin.

‒ Jokainen annos tulee tehdä samalla hartaudella kuin laittaisi ruokaa omalle vaimolle, kuvailee Miettinen. Koko ravintolan tiimi tekee ruokaa suurella rakkaudella ja hyvällä fiiliksellä, mikä näkyy lautasella saakka.

Kotioloissa Miettinen kertoo olevansa kokeilevan keittiön luova kokki. Inspiraationsa hän saa lähinnä sosiaalisesta mediasta ja selaamalla reseptejä ja miettimällä mitkä uudet ainesosat voisivat sopia yhteen. Kokeilut ovat menneet uudelle asteelle, sillä Miettiset uusivat grillikalustoaan ja hankkivat muun muassa leivontakiven.

‒ Leivontakiven avulla pitsasta tulee ihan erilainen kuin uunissa. Pitsaa lämmitetään epäsuoralla lämmöllä noin 300 asteessa ja kiven pohjaa matalalla lämmöllä, jolloin pitsa rapeutuu kivasti, suosittelee Miettinen.

‒ Oma pitsasuosikkini on perinteinen kinkku-ananas, muttei kerrota sitä meidän pitsamestarille! Italialainen Sergio on suunnilleen pitsalapio kädessä syntynyt, Miettinen sanoo.

Miettinen kertoo laittaneensa grillissä pitsan lisäksi muun muassa leipää ja pitaleipiä sekä oluttölkkibroileria. Hänen uusin suosikkinsa on aurinkokuivattu tomaatti-valkosipuli-focaccia. Maukas leipä passaa hänen mukaansa mainiosti vaikkapa grillikanan ja salaatin kylkeen.

Bella Roma toimii Matkuksessa Daddy’s Dinerin yhteydessä. Kyseessä on yksi ravintolamaailma, jossa yhdistyy kaksi erilaista ravintolakonseptia. Bella Roma edustaa italialaista pitsa-pasta-kulttuuria, kun taas Daddy’sin puolella makumatkataan USA:ssa. 

Miettinen suosittelee:

Luovan kokin grillifoccacia

2 dl vettä
0,75 dl oliiviöljyä
10 g suolaa
1 tl sokeria
175 g durumjauhoja
200 g vehnäjauhoja
15 g hiivaa
aurinkokuivattuja tomaatteja maun mukaan
valkosipulia maun mukaan

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
2 Sekoita kaikki muut aineet sekaisin. Kuutioi mukaan aurinkokuivatut tomaatit ja lisää valkosipuli maun mukaan.
3 Sekoita neste ja kuivat aineet sekaisin ja vaivaa huolella.
4 Voitele grilliin soveltuva leipävuoka oliiviöljyllä ja kippaa taikina vuokaan. 
5 Anna taikinan levätä vuoassa yön yli, jolloin se kohoaa tasaisemmin ja paremmin, myös maut tulevat paremmin esiin. Käännä vuoassa oleva taikina ympäri jossakin välissä. 
6 Ennen kuin alat paistaa foccaciaa, painele pintaa hieman sekä ripottele päälle karkeaa merisuolaa ja tuoreita rosmariinin lehtiä. 
7 Laita vuoka grilliin epäsuoralle lämmölle noin 250 asteeseen. Paistamisessa menee noin 30 minuuttia riippuen grillin lämpötilasta. Valmis nautittavaksi.

Huom! Grillin lisäksi foccacia valmistuu näppärästi myös uunissa. Paista leipää alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.

 

Bella Roma & Daddy's Diner
Matkuksentie 60, Puh. 0100 5540
Ma–to 11–21, pe 11–21, la 11–19, su 12–18
www.ravintola.fi

 

Daddy's Dinner
Bella Roma

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva