Lautasellinen Thaimaata

Pala Thaimaata
lautasella

Teksti Digimag/Sisko Korhonen Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Aitoa thaimaalaista ruokaa ja mausteisia makuja suomalaisella ammattiotteella. Kuvassa Jaana ja Dum Honghin esittelevät ravintolan suosituimman annoksen ja vinkkaavat reseptin, jolla sen voi tehdä myös kotikeittiössä.

Thaimaalaiselle ruoalle ominaista ovat mausteiset, tuliset, happamat ja imelät maut. Siinä hyödynnetään paljon galangal-juurta, sitruunaruohoa, chiliä, limeä ja kalakastiketta. Autenttista thairuokaa saa syksyllä 2015 avatusta Samruaista, joka on Maaningalta kotoisin olevan Jaana Honghinin ja hänen thaimaalaisen miehensä Dum Honghinin pitkäaikaisen haaveen tulos. Ravintola sai nimensä Dumin äidin mukaan ja samruai tarkoittaa rakastavaa ja huolehtivaa.

Kaikki Samruain keittiössä työskentelevät ovat syntyperäisiä thaimaalaisia. He valmistavat klassikkoannoksia, joita ovat itsekin kotonaan syöneet. Listalla on myös perinneruokia maaseudulta Koillis-Thaimaasta, eli Isaanista, josta pääkokkina toimiva Dum Honghin on kotoisin. 

RAVINTOLASSA ASIAKAS saa itse päättää miten tulisena annoksensa haluaa; asteikko on mieto-medium-thai. Ruoka mielletään usein tuliseksi, ja thaitulisena annoksia meneekin yllättävän paljon, mutta menussa on myös paljon ruokia, johon tulisuus ei kuulu lainkaan. Thairuokaa voi tehdä myös kotona, sillä sen valmistaminen on helppoa ja nopeaa. 

‒ Kotikokit vaan rohkeasti kokeilemaan, meiltä saa kysyä neuvoja, Jaana Honghin kehottaa. 

Annoksien etniset raaka-aineet tilataan Hollannista, ja niitä on myynnissä ravintolan yhteyteen vuoden alussa perustetussa etnisessä kaupassa. Kaupan valikoimassa on ravintolan käyttämien raaka-aineiden lisäksi myös monipuolinen valikoima muiden Aasian maiden ruoanlaittoon kuuluvia elintarvikkeita. Valikoimaa täydennetään asiakkaiden toiveiden perusteella. 

KUUKAUSITTAIN JÄRJESTETÄÄN kaikille kiinnostuneille avoin kokkikoulu, jossa valmistetaan kahta eri ruokalajia. Ruoat valmistetaan ja syödään yhdessä. Mukana on aikaisemmin ollut lapsiakin. Vieläkin helpommalla voi halutessaan päästä, sillä ravintolalla on tarjolla valmiita Do it yourself -kasseja, jotka sisältävät kaiken tarpeellisen tiettyjen thairuokien valmistukseen. Omasta takaa tarvitaan vain keittiövälineet.

Ohessa oleva resepti on ravintolan ylivoimaisesti suosituimman annoksen, Phad Thain eli paistettujen nuudeleiden ohje. Kyseessä on todellinen thaiklassikko, johon varmasti jokainen Thaimaassa käynyt on törmännyt. Kaikki reseptin raaka-aineet löytyvät Samruain etnisestä kaupasta.

Thairavintola Samruai
Kauppakatu 63, Kuopio
Puh. 044 981 1373
www.samruai.fi

 

 

Samruain väki suosittelee:
PHAD THAI KAI eli PAISTETUT NUUDELIT KANALLA

3 rkl öljyä
350 g kanan paistileikettä paloiksi leikattuna
2 kananmunaa
noin 100 g riisinuudeleita (paino ennen liotusta)
2 dl kanalientä (joko valmiista jauheesta tehtyä tai itse keitettyä
1 ½ rkl tamarindkastiketta 
2 rkl sweet soy, makeaa soijakastiketta
2 rkl soijakastiketta
2 rkl osterikastiketta
2 rkl sokeria
noin 1 dl suikaloitua kaalia
noin 1 dl porkkanaraastetta
noin 1 dl suikaloitua kiinankaalia 
Valmiin annoksen maustamiseen chilirouhetta, lohkottua limeä ja pähkinärouhetta

Laita riisinuudelit likoamaan kylmään veteen ainakin tunniksi (voi hyvin olla yönkin yli liuotuksessa jääkaapissa).
Suikaloi kaali ja kiinankaali ja raasta porkkana.
Keitä kanaliemi ja paloittele kanan paistileike.
Laita wok- tai paistinpannulle öljy ja kuumenna kuumaksi. Lisää kanat ja paista melkein kypsäksi.
Siirrä kanat syrjään pannun toiseen laitaan ja riko kananmunat toiseen laitaan. Paista kananmunat kypsäksi ”kokkeliksi” ja sekoita kanojen joukkoon.
Lisää pannulle nuudelit, kanaliemi, tamarindkastike, soijakastikkeet, osterikastike sekä sokeri, ja jatka paistamista niin että nuudelit ovat kypsiä (eli eivät ole enää kovia sisältä).
Lisää joukkoon suikaloidut kaali, porkkana ja kiinankaali. Sekoita ne nuudeleiden joukkoon.
Mausta valmis nuudeliannoksesi pähkinärouheella, chilirouheella ja limellä makusi mukaan.

ruoka
ravintola
reseptiikka
samruai
Thairuoka

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva