Lasilla on
väliä

Teksti Digimag/Sisko Ojajärvi, Kuvat Shutterstock, Pixabay
Viinin maailmaan tutustuessa tärkeintä on seurata omia mieltymyksiä ja uskaltaa rikkoa rajoja. Kaikkein tärkeintä on tietää oma makunsa. Viinien maailmassa on muutama perussääntö, joita noudattamalla pääsee pitkälle.
Skoolaaminen

1 Tervetuliais- ja onnittelumaljalla
on omat rituaalinsa. Tervetuliaismalja kohotetaan yleensä kaikkien vieraiden kanssa yhdessä. Isäntä kohottaa lasinsa ja toivottaa vieraat tervetulleiksi. Tämä tehdään aina viinillä. Vieraat nostavat oman lasinsa ja siemaistuaan nyökkäävät isännälle ja emännälle, samoin kuin nämä vierailleen antaen katseensa kiertää vieraissa. On hyvä pitää huolta, että viiniä on hieman lasissa vielä kiitospuheenkin aikana.

2 Syntymäpäivävastaanotolla 
vieraat skoolaavat syntymäpäiväsankarin kanssa sisään tullessaan, ja siinä pidetään pieni puhe.

3 Viinilasista pidetään aina kiinni lasin jalasta, ei itse lasista. 
Näin viini ei pääse lämpiämään ja pysyy pidempään viileänä. Myöskään rasvaiset sormenjäljet eivät likaa lasia, kun ote on kiinni jalassa. 

Viinien harrastus on viime vuosikymmenen aikana yleistynyt suomalaisten keskuudessa. Arvotetaan hyviä viinejä ja osataan valita oikeat viinit, jotka sopivat lihan ja kalan kanssa. Ja jos valinta tuottaa vaikeuksia, Alkon myymälöissä työskentelee ammattitaitoisia ihmisiä, jotka osaavat neuvoa viinien valinnassa.

Pääsääntönä on, että lihalle valitaan punaviini ja kalalle valkoviini. Nykyään tämäkään sääntö ei ole kiveen kirjoitettu, vaan valkoviinin ystävä voi nauttia valkoviiniä lihan kanssa ja toisinpäin.

Perussääntö on, että mitä kalliimpi viini on, sitä laadukkaampia ne ovat. Mutta kympillä saa jo ihan kelvollisen viinipullon. Ja jos rahat ovat vähissä, ostetaan niin sanottuja kyykkyviinejä. Nimi tulee siitä, että Alkossa halvimmat viinipullot sijaitsevat alahyllyillä.

Viiniharrastus on myös välinelaji. Hyvät viinilasit auttavat nauttimaan viinistä enemmän, ja suppeallakin lasivarastolla pääsee alkuun.

Viinien maailmaan tutustuessa tärkeintä on seurata omia mieltymyksiä ja uskaltaa rikkoa rajoja. Kaikkein tärkeintä on tietää oma makunsa. Pääasia on, että hyvästä viinistä ja ruuasta osataan nauttia. Tähän saakka suomalaiset tunnetusti syövät elääkseen toisin kuin esimerkiksi ranskalaiset, jotka elävät syödäkseen. Mutta tämäkin olettamus on menossa pikku hiljaa romukoppaan – ja hyvä niin.

LASIMALLIT

1 Punaviinilasi on tilavuudeltaan yleensä isoin, koska punaviini tarvitsee enemmän tilaa ja happea luovuttaakseen aromeja.

2 Valkoviinilasi on punaviinilasia pienempi, jotta viini lämpenisi hitaammin.

3 Kuohuviinilasi on pitkä, kapea ja suuta kohti suippeneva kuten puna- ja valkoviinilasikin. Kuohuviineissä tärkeintä ovat kuplat. Hyvässä kuohuviinissä kuplat kestävät lasissakin pitkään, ovat pieniä ja nousevat melko hitaasti lasin pohjalta. Samppanjavispilä vain poistaa kuplat. Laakean mallisessa lasissa kuplat häviävät nopeasti. Kapea malli säilyttää kuplat pidempään.

viini
skoolaaminen
viinietiketti
viinilasi
punaviini
valkoviini
kuohuviini
shampanja

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva