Lämpimiä
makuja
kasvimaalta
ja metsästä

Teksti Digimag/Tiia Pitkänen Reseptit ja kuvat Kesko, k-ruoka.fi
Syksyinen värikäs luonto on makuja pullollaan, ja niitä kannattaakin hyödyntää myös menun suunnittelussa.

Kausiruokailuun kuuluu vaihteleva ruokavalio, jossa ostopäätökseen vaikuttaa se, mitkä tuotteet ovat kulloinkin parhaimmillaan ja tuoreimmillaan. Näin ruokavaliokin monipuolistuu aivan huomaamatta sesonkien vaihtuessa.

Kausiruokailu ei ainoastaan tuo vaihtelua ruokapöytään, vaan on myös ilmastoteko. Lähellä tuotettujen kasvisten kuljettamisesta koituu vähemmän päästöjä kuin kaukaa rahdattujen tuotteiden elinkaaresta. Lisäksi satokauden kasvikset tarvitsevat vähemmän ulkopuolista energiaa, kuten valoa ja lämpöä, joten luonto kuormittuu tästäkin syystä vähemmän.

Myös lompakon kannalta sesonkimaut ovat hyvä vaihtoehto, sillä runsaan tarjonnan ja edullisten kuljetus- sekä kasvatuskulujen vuoksi sesongin kasvikset ja hedelmät ovat edullisia. Lisäksi maku, tuoreus ja ravintoainesisältö ovat parhaimmillaan, kun tuotteita ei ole säilötty pitkiä aikoja ja matka ruokapöytään on lyhyt.

KOTIMAISIA OMENIA on saanut maistella pitkälle lokakuuhun, mutta pian siirrytään sitrushedelmien sesonkiaikaan.

– Satokausiajattelu on hedelmä- ja vihannesosastolla ihan ykkösjuttu, kertoo K-Citymarket Päivärannan myymäläpäällikkö Jussi Sorsa.

Usein satokauden herkut nostetaan esiin keskeiselle paikalle hevi-osastolla, jotta asiakkaan on helppo huomata, mitkä tuotteet ovat kuhunkin aikaan vuodesta maistuvimmillaan ja edullisimmillaan.

Suomessa syksy on antoisaa aikaa siltäkin osin, että omat metsämme ovat pullollaan marjoja ja sieniä odottamassa poimijaansa. Toisaalta myös puhdasta suomalaista riistaa alkaa olla lokakuussa jo tarjolla. Lihansyöjille veden tuovat kenties kielelle syksyiset hirvi- ja sorsapaistit. Mikäli metsästys ei kuitenkaan kuulu omaan harrastuskavalkadiin ja juuressato jäi tänä vuonna pieneksi, on paikalliseen Citymarkettiin helppo mennä metsälle ja kasvimaalle.

Sorsa kertoo, että syksyinen ruokatarjonta näkyy palvelutiskillä varsinkin keitto- ja pataruokiin sopivina lihoina. Erityisesti herkullista karitsaa ja nautaa ostetaan syksyisin lämmittäviin pataruokiin. Riistan osalta tiskiltä löytyy esimerkiksi saksanhirveä.

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600, ma–la 8–21, su 10–21
www.k-citymarket.fi

SIENIMUUSI JA RIISTAKÄRISTYS

4 annosta • 30–60 min

Sienimuusi 
1 kg Pirkka perunoita (punainen pussi)
2 ½ dl Pirkka kevytmaitoa
1tl suolaa
1 rs (200 g) Champ herkkusieniä
2 rkl voita tai öljyä
1 dl sipulikuutioita (pakaste)
ruohosipulia

Kurkkuinen riistakäristys
2 punasipulia
3 dl Pirkka maustekurkkuviipaleita
2 rkl voita
480 g Pirkka riistakäristystä (pakaste)
2 dl vettä
½ dl kurkkutölkin lientä
¼ tl suolaa
mustapippuria

Lisäksi
puolukkahilloa

Pese, kuori ja paloittele perunat kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Keitä noin 20 minuuttia. 
Puhdista ja paloittele herkkusienet. Kuumenna rasva paistinpannussa. Ruskista siinä kevyesti herkkusienet ja lisää sipulikuutiot. Sekoittele hetki. Pidä seos kuumana. 
Kuori ja lohko sipulit. Suikaloi kurkut. Kuumenna rasva paistokasarissa ja ruskista jäinen riistakäristys kahdessa erässä. Lisää sipulilohkot, kuumenna ja sekoittele. Lisää vesi, kurkkuliemi, suola ja mustapippurirouhetta. Keitä miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia. Lisää suikaloidut kurkut ja kuumenna. 
Kaada perunoista vesi. Kuumenna maito. Soseuta perunat ja sekoita joukkoon maito. Lisää suola ja sieni-sipuliseos. Kuumenna. 
Ripottele pinnalle runsaasti ruohosipulia. Tarjoa lisäksi puolukkahilloa ja leipää.

SYYSPIIRAKKA KAUDEN SADOSTA

24 palaa • 30–60 min

Pohja
4 dl Pirkka vehnäjauhoja
3 dl Pirkka kaurahiutaleita
1 tl suolaa
1 tl Pirkka leivinjauhetta
2 dl rypsiöljyä
2 kananmunaa
1 ½ dl vettä

Täyte
1 (n. 100 g) sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
5 (n. 550 g) porkkanaa
1 (300 g) palsternakka
pala (n. 250 g) juuriselleriä
2 dl vettä
2 tl oreganoa
2 tl timjamia
1 tl suolaa
1 prk (385/200 g) Pirkka salaattijuustokuutioita
1 ps (150 g Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta

Sekoita piirakkapohjan kuivat aineet keskenään. 
Lisää öljy, kananmunat ja vesi. Sekoita varovasti tasaiseksi. 
Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle jauhotetuin käsin. Esipaista piirakkapohjaa 200–asteisen uunin alatasolla noin 10 minuuttia. 
Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit öljyssä suuressa kasarissa tai kattilassa. Kuori ja raasta juurekset karkeaksi raasteeksi. 
Lisää raasteet ja vesi kasariin. Hauduta 15 minuuttia tai kunnes lähes kaikki neste on haihtunut. Sekoita kasvisten joukkoon mausteet sekä puolet juustoraasteesta. 
Levitä seos esipaistetun pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle valutetut salaattijuustokuutiot ja loput juustoraasteesta. 
Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla 20 minuuttia. Nosta piirakka uunin ylätasolle ja jatka paistamista vielä noin 5 minuuttia, tai kunnes pinta saa hieman väriä.

SYKSYN OMENA-PUOLUKKAPULLA

1 pellillinen • yli 60 min

½ annosta pullataikinaa vehnäjauhopussin ohjeen mukaan

Täyte
3–4 isoa (500 g) hapahkoa omenaa (kotimainen tai Jonagold)
200 g (4 dl) Pirkka puolukoita (pakaste)

Muruseos
1 ½ dl Luomu -vehnäjauhoja
1 ½ dl Pirkka Luomu -kaurahiutaleita
1 ½ dl sokeria
1 tl kanelia
100 g kylmää margariinia
2 dl (n. 60 g) Pirkka mantelilastuja

Valmista 2 ½ desilitran pullataikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kohota hyvin. 
Kuori omenat tarvittaessa ja leikkaa ne ohuiksi lohkoiksi. 
Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet, sokeri ja kaneli keskenään. Nypi joukkoon rasva. Lisää lopuksi mantelilastut. 
Kauli taikina uunipannun kokoiseksi levyksi. Anna kohota liinan alla noin 15 minuuttia. 
Lado omenat pohjalle aivan reunoja myöten. Ripottele omenoiden päälle puolukat ja muruseos. Pullan reunoja ei tarvitse voidella, koska täytettä tulee aivan reunoille saakka. 
Paista 200 asteessa uunin alaosassa 15–20 minuuttia. Tarjoa pulla haaleana kahvin kanssa.

syksy
riista
kasvikset
piirakka
omena-puolukkapulla
K-citymarket Päiväranta
pataruoat

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva