Lähiruokatrendi jyllää edelleen

Lähiruokatrendi
jyllää edelleen

TEKSTI DIGIMAG/ILPO LOMMI KuvaT KESKO
Paikallinen, aito ja lähellä tuotettu ruoka on hyvä tapa tukea suomalaista elinvoimaa.
Lähiruuan ekologinen kestävyys perustuu seuraaviin tekijöihin:

• lähiruoan kuljetusmatkat 
ovat lyhyitä, mikä vähentää fossiilisten polttoaineiden käytön päästöjä
• pakkausmateriaaleja 
tarvitaan vähemmän
• tuotannon pienimuotoisuuden
ansiosta voidaan käyttää paikallisia, uusiutuvia energianlähteitä
• tuotannon ja kuljetuksen
jätteet voidaan kierrättää paikallisesti
• lyhyiden kuljetus- ja säilytysaikojen 
ansiosta lisäaineiden tarve vähenee, ruoka on tuoretta ja laatu hyvää. Lähiruoka on siten puhdasta ja terveellistä
• kriisiaikojen omavaraisuus 
ja kotimainen tuotanto säilyvät
• lähiruoan tuotannon ja kulutuksen 
ansiosta alueellisella ruokaperinteellä on paremmat säilymismahdollisuudet

 

Lähiruoka on käsitteenä melko vakiintumaton ja epätarkasti määritelty. Maantieteellisesti lähiruoaksi saatetaan laskea vain omassa tai lähikunnissa tuotettu ruoka, mutta toisaalta myös kotimainen tai jopa ulkomailla EU:n alueella tuotettu ruoka. Yleisimmin sillä tarkoitetaan kuitenkin lähialueen raaka-aineita ja niistä tehtyjä ruokia. 

‒ Paikallisten tuotteiden valikoimat ovat suuret ja kasvatamme niitä kaiken aikaa. Valikoimissamme on paikallisten tuottajien lihaa, kalaa, kananmunia, vihanneksia ja juureksia. Lisäksi meillä on muun muassa lähellä tuotettua juustoa, maitotuotteita ja pienpanimoiden tuotteita, listaa K-Citymarket Päivärannan kauppias Pasi Toppari.

LÄHIRUOAN TÄRKEIMPIÄ ominaisuuksia ovat tuoreus ja alkuperätieto. Sen merkittävinä etuina ovat myös puhtaus, pieni ekologinen jalanjälki, vähäisemmät pakkausjätteet ja paikallinen kierrätettävyys. Suomen kuluttajaviraston sekä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n mukaan lähiruoan vahvuuksia ja tunnusmerkkejä ovat ekologinen, sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurinen kestävyys. 

KAUPPIAALLE PAIKALLISET tuotteet ovat myös tapa kantaa huolta lähiseutunsa työstä ja kulttuurista. Se on yhteiskuntavastuuta, joka hyödyttää lähi- ja pientuottajaa ja vastaa asiakkaan toiveisiin.

Lähiruoan sosiaalinen kestävyys perustuu maaseudun elinvoimaisuuden sekä sen ja kaupungin vuorovaikutuksen vahvistumiseen paikallisella 
tuotannolla. Taloudellinen kestävyys juontuu paikallisten elinkeinojen ja työllisyyden vahvistumisesta. Lähiruoan pyörittämät rahavirrat jäävät paikalliseen kiertoon. Kulttuurillista kestävyyttä on alueellisen ruokakulttuurin säilyminen.

‒ Meille suomalainen, paikallinen ja lähellä tuotettu ruoka on sydämen asia, kertoo Toppari.

Paikallisia makumatkoja:

1. Kasvikset, marjat ja vihannekset 
Meillä on laaja kotimaisten ja lähellä tuotettujen kasvisten, vihannesten sekä juuresten valikoima. Suosimme sesonkeja, ja eri vuodenaikojen satokaudet näkyvät osastolla. Kesällä myynnissä on kotimaisia marjoja, sieniä ja hedelmiä. Poimi omasi.

2. Pienpanimoiden tuotteet
Suomalaisissa panimoissa valmistetut oluet ja siiderit ovat nyt pop. Pienpanimot ovat paikallisia ja innovatiivisia yrityksiä, jotka valmistavat tuotteensa pääosin käsityönä laadukkaista kotimaisista raaka-aineista. Meiltä löydät laajan panimotuotevalikoiman. 

3. Leivät ja leivonnaiset 
Meidän marketissamme on aivan oma jauholeipomo, jonka tuotteet ovat taatusti lähellä leivottuja. Leipäosastollamme on laaja valikoima paikallisten ja lähiseuduilla leipovien leipomojen tuotteita. 

4. Liha ja kala 
Kallavedestä pyydetty kuha, ahven ja hauki ovat kysyttyjä kalatiskimme tuotteita. Läheltä tulevat myös Ylämaankarjan liha ja monet muut lihaisat tuotteet ruokapöytiin. 

5. Juustot ja maitotuotteet 
Tiesitkö, että Valio on lähimeijerimme? Lapinlahdella valmistetaan Emmentalit, Edamit, Turunmaat sekä Alppi-, Kreivi-, Ritari-, Luostari-, Kappeli-, Keisarinna-, Finlandia- ja Juhla Cheddar -juustot, jotka löydät arvostetusta juustovalikoimastamme.

lähiruoka
makumatka
paikallis
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva