Lähiruoan

houkutteleva

keidas

TEKSTI NMT/ilpo lommi kuvat Studio liisa/Eveliina immonen
Kotimaisen, omaa kotipaikkaa lähellä tuotetun lähiruoan kysyntä on kasvanut viime vuosina reippaasti. Tahkolla ravintola El Montessa kymmenen vuotta keittiömestarina toiminut Pekka Liukkonen on tehnyt mittavan työn lähiruoan suosion eteen.

Lähiruoka on ravintola- ja elintarvikealalla ympäri Suomea ja Pohjoismaita liki 40 vuotta toimineelle Liukkoselle jopa elämäntapa, ellei suorastaan elämäntyö. 

Hän on pikkupojasta lähtien kasvanut lähipiiristä saatujen elintarvikkeiden arvostajaksi ja nauttijaksi. 
- Maatalon poikana olin jo viisivuotiaana mukana sian teurastamisessa ja hyödyntämisessä monenlaisiin ruokiin. Kahdeksanvuotiaana aloitin kotijärvellä ruokakalastuksen ja vanhempana metsästyksen. Ruokaa luonnosta -periaate tuli varhain tutuksi. Nuorena opiskelin kokiksi ja lähdin sitten ravintola-alalle. Olen työskennellyt yli 400 ravintolassa sekä mitä erilaisimmissa konsultti- ja hankintatehtävissä. Suomalaisen lähiruoan arvostus on vain kasvanut työurallani.

PEKKA LIUKKONEN on päässyt El Monte -ravintolassa Tahkolla suureksi ilokseen toteuttamaan lähiruokamissiota hyvien kumppani- ja tuottajaverkostojensa kautta. Tosin hän hankkii omin käsinkin marjoja ja sieniä lähimetsistä. Lisää niitä toki pitää hankkia ammattipoimijoilta ja Kaavilta sieniä kuivaavalta yritykseltä. Etenkin kantarellien kysyntä on suurta ympäri vuoden.
- Pientä ja isompaakin riistaa tulee metsästäjiltä. Kalaa, etupäässä kuhaa ja siikaa samoin kuin rapuja hankin ammattikalastajilta kotimaakunnasta sekä Keski-Suomen Kivijärveltä. Pohjois-Savossa harvinaista, jollei ainutlaatuista laidunporoa tuon Utsjoelta asti. Lähempää sellaista luonnonlihaa ei saa, koska yleensä poronliha tuodaan Venäjältä tai se on tarhattua lihaa. Muut lihat hankimme lähistön alkutuottajilta, jotka tiedämme luotettaviksi niin laadun kuin saatavuudenkin osalta. 

LAADUSTA EI voi tinkiä yhtään lähiruoassakaan. 
-Vihanneksia ja juureksia, saati hedelmiä on vaikea saada ainakaan kohtuuhintaan lähialueilta. Sama koskee kypsennettyjä juustoja, jotka on tuotava suoraan italialaisilta ja espanjalaisilta tuottajilta. Nekin ovat alkuperältään hyvin jäljitettäviä. Kypsentämättömiä juustoja ja maitotuotteita löytyy Itä-Suomesta paremmin. Leipomotuotteet hankin Nilsiästä tai teemme ne itse. Myös mehuja ja hilloja teemme osittain itse ja osaksi hankimme ne lähijalostajilta. Juomapuoli on haasteellinen. Hyviä pienpanimotuotteita löytyy Suomesta melko läheltä, mutta saatavuus ei ole aina varmaa. Rypäleviinejä ei Suomesta tunnetusti saa. Pääsääntöisesti hankimme viinimme pieniltä ulkomaisilta laatutuottajilta, luettelee Liukkonen.

LÄHIRUOKA ON hyvin kysyttyä El Monten ravintolassa sekä sen catering- ja pitopalveluissa. 
- Sitä menee vuodessa tuhansia annoksia. Tämä johtuu meille vuosien mittaan kehittyneestä vahvasta lähiruokaimagosta.
Pekka Liukkosella on ihmeellinen kyky hankkia melkein mitä lähiruokaa tahansa sesonkien ulkopuolellakin vieläpä lyhyellä toimitusajalla rakentamallaan logistiikkajärjestelmällä. ”Ei oo meillä” -lausahdus ei kuulu hänen sanavarastoonsa.
Lisäksi keittiömestarilla on kiintoisia tarinoita lähiruoan taustoista ruohonjuuritasolle asti sekä lähes uskomattomia kokemusperäisiä juttuja ja vinkkejä. 
- Ruoka eli syöminen sekä juominen ovat monille niitä arvostaville tärkeitä elämyksiä eli tunnetta. Tarinat kuuluvat tähän kokonaisuuteen.

LIUKKOSEN mielestä lähiruoka on matkailussa aliarvostettu ja -hyödynnetty voimavara Pohjois-Savossa. 
-Suomalaiset osaavat arvostaa lähiruokaa, mutta vielä suurempi elämys se voi olla ulkomaalaisille matkailijoille tulivatpa he mistä ilmansuunnasta tahansa. Uskon, että aasialaisille vieraille lähiruoka voisi olla erinomainen täky ja maailmanluokan houkutin yhdistettynä kauniiseen ja puhtaaseen luontoomme.

 

tahko
Tahkon ravintolat
lähiruoka

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva