Lähimakuja
lautasella ja
lasissa

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Pelto katolla -projekti on kasvutarina, jossa annoksien raaka-aineet kasvatetaan itse taimesta ruuaksi.

Kun ravintolan ydinajatus on tehdä maistuvaa ruokaa eettisin ja ekologisin periaattein, se pystyttää katolle oman viljelmän. Ravintola Mustan Lampaan henkilökunta viljeli viime vuonna omaa peltopalstaansa Kuopion Kurkiharjussa. Täksi kesäksi pelto tuotiin ravintolan kattoterassille.

– Viime vuoden oppeja hyödynnetään nyt ”Pelto katolla” -projektissa. Tämä jos mikä on lähiruokaa, nauraa ravintolapäällikkö Anu Heiskanen.

HEINÄKUUSSA KATTOTERASSI on avoinna perjantaisin ja lauantaisin säävarauksella kello 14–18, jolloin vieraat pääsevät nauttimaan napostelumenun eri kokoisten vaihtoehtojen lisäksi myös monenlaisten kasvien tuomasta silmänruuasta. Samalla voi pohtia, kuinka monta kasvia tunnistaisikaan. Perinteisen amppelimansikan lisäksi katolta voi löytää erilaisia yrttejä, kuten basilikaa, erikoisempaa kanelibasilikaa sekä persiljaa, kaaleja, papuja ja sokerimaissia. Lopulta kasvit päätyvät keittiömestarin pataan.

– Puutarha on varsinkin keittiön väkemme silmäterä. Menussamme ja juomissamme hyödynnetään paljon myös villiyrttejä, marjoja ja sieniä, joita keräämme itse sekä ostamme eri keräilijöitä, hymyilee Heiskanen.

Keittiömestari Juuso Rautiainen kertoo, että sesonkeja kannattaa hyödyntää monipuolisesti. Kesäisin maistuvinta ruokaa saa, kun puutarhasta tai torilta hankkii kasviksia, jotka ovat sillä hetkellä parhaimmillaan. Esimerkiksi ravintolan vinkkaaman ”kesäkeiton” reseptiä voi vapaasti muokata käyttämällä mieleisiään satokauden antimia.

– Kasvisliemeä kannattaa maustaa kasvien kannoilla ja naateilla, jolloin biojätekin vähenee huomaamatta. Kun kasvikset paistetaan pannulla sopiviksi ja lisätään sen jälkeen vasta kasvisliemi, kaikki ainekset säilyvät tunnistettavina ja vältetään makujen sillisalaatti. Kala tuo annokseen lisää ruokaisuutta, vinkkaa Rautiainen ja kehottaa kokeilemaan reseptiä.

RAVINTOLA MUSTA LAMMAS
Satamakatu 4, KUOPIO
Puh. 017 581 0458 
www.mustalammas.net

Rautiainen suosittelee:
"KESÄKEITTO"

Kasvisliemi
200 g porkkanaa, kuorittuna
200 g salottisipuli, kuorittuna
10 g tilliä
10 g lehtipersiljaa
1 valkosipulinkynsi
1 laakerinlehti
50 g valkoviiniä

Leikkaa kasvikset pienemmiksi, freesaa hyvin. Lisää valkoviini, keitä hetki. Lisää vettä niin, että peittyy. Keitä vesi puoleen väliin ja jätä maustumaan kasvisten kanssa. 
Siivilöi seuraavana päivänä. Lämmitä liemi ennen esille laittoa, sekoita liemeen hieman kuohukermaa ja sinihomejuustoa. Lisää suolaa maun mukaan.

Haudutettu kuha
200 g kuhafileetä
50 g voita
50 g vettä

Laita voi ja vesi kattilaan. Lämmitä kunnes voi on sulanut. Laita kuhafileet laakeaan kattilaan ja kaada lämmin voi fileiden päälle. Laita levy miedolle lämmölle, kypsennä fileitä kunnes kala on kypsää. Suolaa kalat ennen esillelaittoa.

Pikkelöity kukkakaali
150 g kukkakaalia
50 g etikkaa
100 g sokeria
150 g vettä

Leikkaa kukkakaalit ohuiksi siivuiksi. Lisää etikka, sokeri ja vesi kattilaan. Keitä kunnes sokeri on liuennut. Lisää kukkakaalit pikkeliliemeen.

Paahdettu porkkana
200 g porkkanaa
40 g voita

Kuori ja pilko porkkanat vähän pienemmäksi. Paahda pannulla voissa.

Porkkanapyree
200 g porkkanaa
75 g voita
75 g kermaa

Leikkaa porkkanat ohuiksi siivuksi. Sulata voi kattilassa, lisää porkkanat ja kerma. Keitä kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Aja tehosekoittimella ja mausta suolalla.

Retiisi
2 retiisiä

Leikkaa ohuiksi siivuiksi ja laita jääveteen hetkeksi.

Koristeeksi
Herneenversoa

Musta Lammas
kesäkeitto
kalakeitto
Pelto katolla
kattoterassi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva