Laatu-
ruokaa 
maailmalle

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva pixabay
Suomalaisen luonnon puhtaus sekä ruoan luonnollinen maku ovat maailmalla erittäin arvostettuja asioita. Elintarvikkeet ovat yksi tärkeimmistä vientiartikkeleista Suomessa.
Get to know Finnish food

Finnish food’s ingredients are pure nature, fresh water and carefully-developed quality criteria. Quality is also monitored in many ways, including always marking its official origin. Labels are voluntary for companies and their use is monitored by different criteria. Enjoy Finnish products that you recognise, such as these labels:  

During your visit to Kuopio, Finnish delicacies can be found, for example, at the local K-Citymarket in Päiväranta. The store is located about five kilometres from the centre. Local food is one of the store’s specialties. The North Savo food culture has attracted interest around the world since the region was awarded the prestigious European gastronomic region 2020 title last October.

Kuopio's food stands out with its simplicity in addition to quality and cleanliness. Fresh, natural and local raw materials make up the heart of Savo food. Like Finnish food in general, food from Savo is lightly spiced to bring out the flavours of the fresh natural ingredients in the best possible way. Smoking is also one of the most important Savo flavours. The delicacies of the summer include new potatoes, Finnish berries and mushrooms, all of which are definitely worth buying.

Hyvää Suomesta
The label shows that packaged foods are of Finnish origin. Meat, fish, eggs and milk, as well as single-ingredient products, are always completely Finnish. The final product is at least 75% Finnish.

Avainlippu
Products with an Avainlippu label mean it is manufactured in Finland. Finnish production of these products is always at least 50%.

Sirkkalehtilippu
The label is shows that horticultural products, vegetables, fruits, flowers and nursery products are of Finnish origin. Plants have been cultivated in Finland.

Maakuntien parhaat
Foods with this label are made in small- or medium-sized Finnish companies. The product is always at least 80% Finnish.

Leppäkerttumerkki
The Leppäkerttumerkki label marks Finnish organic products. It can also tell you the area where the product comes from. The product fulfils the official conditions of organic production, the European Union's organic regulations and the Luomuliitto’s (the Finnish Organic Association) production terms.

Pohjois-Savoon matkustava kohtaa matkallaan meille tavalliset ruoat. Savolaisille arkinen ruoka on matkustajalle positiivisesti yllättävää ja makuhermoja kutkuttavan uusi elämys. Jokaisella maalla on omat makumaailmansa. Savolaisten herkkujen lisäksi myös yleisesti suomalaisella ruoalla on tällä hetkellä kova kysyntä. Elintarviketeollisuusliiton mukaan Suomesta viedään elintarvikkeita reilulla 1,5 miljardilla. Pohjois-Savon liiton aluevuosikatsauksen mukaan alueen elintarvikkeiden vienti säilyi lähes ennallaan.

Yritykset tekevät koko ajan enemmän yhteistyötä lähtiessään vientimarkkinoille. Suomalaiset näkyvät ja kuuluvat yhdessä erilaisilla messuilla, näyttelyissä ja muissa vientitapahtumissa. Pieni maa on arvostettu tekijä ruokamarkkinoilla, joten sen kannattaa kilpailla määrän sijaan laadulla. 

TÄMÄN HETKEN ruokatuotteiden valtakunnallisesti tärkeimpiä vientimaita ovat Ruotsi, Viro, Saksa, Alankomaat, Espanja ja Venäjä. Viennin elpymisen myötä myös Kiina on osoittautunut tärkeäksi kauppakumppaniksi myyntilupien avauduttua, ja markkinoita haetaan niin Etelä-Afrikasta, Etelä-Koreasta, Lähi-idästä kuin Aasiastakin. ProAgrian vuoden 2014 tutkimuksen mukaan Pohjois-Savon vientimaihin kuuluvat muun muassa Viro, Latvia, Liettua, Valko-Venäjä, Venäjä, Ruotsi, Espanja, USA, Aasia, Norja, Kiina, Baltian maat, Ranska sekä muut Pohjoismaat ja Euroopan unionin maat.

Suomalaisista elintarvikkeista koko maailman mittapuussa viedyimmät elintarvikkeet ovat voi ja muut meijerituotteet, alkoholijuomat, sokerikemian tuotteet, tuore kala, sianliha, kaura ja suklaa. ProAgrian vuoden 2014 tietojen mukaan monista Pohjois-Savon tuotteista ulkomaille viedään esimerkiksi voita ja meijerituotteita (Maitomaa ja Valio), Kala-Lapin kalatuotteita, Lignell & Piispasen liköörejä ja vodkaa ja suonenjokelaisen Keski Oy:n tekemiä rinkeleitä sekä Liepuskan Herkkupaja Oy:n leipomotuotteita.

MAAILMALLA SUOMALAINEN ruoka on gourmet-ruokaa. Ruokatuotannon valtteja ovat suomalaisen luonnon puhtaus, tuoreus sekä autenttiset maut. Varsinkin Pohjois-Savon ruokakulttuuri on herättänyt maailmalla kiinnostusta, sillä alueelle myönnettiin viime lokakuussa arvostettu Euroopan gastronominen maakunta 2020 -titteli.

Paikallinen ruoka erottuu laadun ja puhtauden lisäksi yksinkertaisuudellaan. Savolaisen ruoan ytimessä ovat tuoreet, luonnolliset ja lähellä tuotetut raaka-aineet. Kuten suomalainen ruoka yleensäkin, myös savolainen ruoka on kevyesti maustettua, millä pyritään tuomaan esille tuoreiden luonnon antimien aromit parhaalla mahdollisella tavalla. Myös savustaminen on yksi tärkeimmistä savolaisista mauista.

Vientiin meneviin herkkuihin on mahdollista tutustua paikallisessa Päivärannan K-Citymarketissa, jossa lähituotetut ruoat ovat ykkössijalla kaupan valikoimissa. Tunnetut vientituotteet sopivat erinomaisesti liikelahjoiksi maailmalle mennessä. 

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO Finland 
Tel. +358 10 537 9600
Mon–Sat 8–21, Sun 10–21
www.k-citymarket.fi

 
#Kuopio
#k-citymarket
#päiväranta
#ruoka

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva