Laatukala

ui Kuopioon

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen, Shutterstock
Suomalaiset juhlivat joulua notkuvien ruokapöytien äärellä, ja varsinkin lohta halutaan syödä kaikissa mahdollisissa muodoissa.

Kuopiossa arvostetaan hyvää kalaa, ja sitä halutaan syödä varsinkin juhlapyhinä. Alueen kalan ystäville koittavat ilon päivät, kun Sorsasalossa käynnistyy laadukkaiden kalavalmisteiden tekeminen. Kuopion Perinnetuote Oy tuo markkinoille laadukasta kylmäsavu-, lämminsavu-, graavi- ja loimutettua lohta.

– Tällä hetkellä kalatuotteita viedään jo Helsinkiin, mutta pian niistä pääsee nauttimaan myös Kuopiossa ja lähialueilla. Kannattaa tiedustella tuotteita omalta kauppiaalta, vinkkaa yrittäjä ja kalakonkari Markku Ylihärsilä

Yrityksen tarkkaan harkittu valikoima panostaa laatuun, joka täyttää kovimmatkin kriteerit. Kalat valmistetaan perinteisin menetelmin norjalaisesta lohesta ja kirjolohesta. Ylihärsilän reseptit ovat niittäneet mainetta myös maailmalla useaan otteeseen. Viimeisimmäksi tuotteet saivat vuoden 2017 Great Taste -tunnustuksen, jonka Guild of Fine Food -organisaatio jakaa sokkomakutestin perusteella.

Ylihärsilä on hakenut oppinsa Lapista ja tehnyt töitä kalojen parissa lähes 30 vuotta. Ura alkoi jo nuorena, kun hän ensimmäisenä kesätyönä pääsi perkaamaan muikkuja kalakukkoja varten. Ylihärsilän suvussa on tehty kalakukkoja jo 70 vuotta katkeamatta.

– Kalakukot ovat olleet mitalisijoilla Suomen mestaruuskilpailussa vuodesta toiseen. Ne tehdään Aito Perinteinen Tuote -nimisuojan mukaisella reseptillä lähialueiden kaloista ja possusta. Niitä löytyy Ykkösherkusta Kauppahallista ja marketeista ympäri Suomen, hymyilee Ylihärsilä.

Kuopion Perinnetuote Oy
Tototie 4, 70420 Kuopio
Puh. 040 545 4233
www.perinnetuote.fi

KYLMÄSAVU- JA GRAAVILOHITARTAR

noin neljälle hengelle

  • noin 200 grammaa kylmäsavulohta
  • noin 200 grammaa graavilohta
  • punasipuli
  • 2 ruokalusikkallista sitruunamehua
  • mustapippuria
  • tilliä

Hienonna kala ja tilli sekä pilko sipuli. 
Sekoita ainekset keskenään ja mausta.
Tarjoile leivän tai perunoiden kanssa.

Lohi
tartar
kylmäsavulohi
graavilohi
Kuopion Perinnetuote Oy
Ykkösherkku
kalakukko

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva