Laatujuustot ja -leikkeleet juhlaan

Laatujuustot ja
-leikkeleet juhlaan

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Pimeitä iltoja valaisee ystävien seura, kokoelma maistuvia juustoja sekä lasillinen hyvää viiniä.

Talvella nautitaan usein voimakkaamman makuisia ja kermaisempia juustoja. Juustolautaselle kannattaa valita muutama erityyppinen juusto, jotka vievät kielen mennessään. Kolmesta viiteen juustoa riittää.

Kuopion kauppahallissa sijaitsevassa Ykkösherkun myymälässä on kattava valikoima juustoja sekä erilaisia leikkeleitä, kinkkuja ja salameja. Puodista löytyvät myös oman leipomon kalakukot. Juustoja myyntiin tulee eniten Italiasta, mutta myös Ranskasta, Hollannista, Espanjasta ja Sveitsistä. Lähimmät juustot tulevat Suonenjoelta Peltolan juustolasta.

Herkkulautasta voi muunnella loputtomiin kokeilemalla aina uudenlaisia juustoja. Parhaiten juustojen maut tulevat esille, kun juustot ovat huoneenlämmössä tunnin ennen tarjoilua. 

– Vaikka juustot unohtuisivatkin jääkaappiin ennen tarjoilua, niin hillokkeet tuovat juustojen maut ja parhaat puolet esiin, vinkkaa Helena Ylihärsilä Ykkösherkun herkkumyymälästä.  

1 Valmistelu
Juustolautaselle kannattaa koota 3–5 erilaista juustoa. Jos menu koostuu pelkästään juustolautasesta, varaa syöjää kohden noin 40 grammaa jokaista juustolajia. Laita kaikille juustoille oma veitsi, jotta maut eivät sekoitu. 

2 Säilytys
Osta juustot kimpaleina ja pilko vasta tarjoilun hetkellä. Jotta juustojen aromit puhkeavat täyteen kukkaansa, ne kannattaa ottaa huoneenlämpöön tuntia ennen tarjoilua. Ainoastaan tuorejuustot sekä puna- tai roseeviinillä maustetut tuotteet tarjoillaan jääkaappikylminä.

3 Nauti
Ensimmäinen juusto maistuu yleensä voimakkaimmin. Mikäli juustoja on paljon, myös taukoja kannattaa pitää. Juuston kylkeen sopivat piparit, marjat, hedelmät, salamit tai hillokkeet. Tuhdit hillokkeet ovat riittoisia, ja ne tuovat juustojen maut parhaalla mahdollisella tavalla esille. Vahvoille juustoille sopii erinomaisesti esimerkiksi viikunahilloke.

Ykkösherkku
Kuopion kauppahalli
Kauppakatu 45
Puh. 040 762 1928
www.ykkosherkku.fi

 

Ykkösherkku
juustolautanen
leikkeleet

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva