Kuopion
seudun

tuottajia

TEKSTI nmt/jere lehtonen KUVA shutterstock

Pohjois-Savon alueelta löytyy kaikkiaan 190 elintarvikeyritystä pientiloista suuryrityksiin. Isojen vientiyritysten lisäksi Pohjois-Savossa kasvatettua ruokaa löytää myös pientilojen omista myymälöistä. Savolaista perinnettä ovat esimerkiksi maatilan yhteydessä toimivat leipomot, joista saa oman tilan viljasta leivottua leipää. Toiset yritykset vievät tuotteitaan vientiin asti.

Esimerkiksi Suonenjoella hyvin vahvasti kotimainen Pakkas-Marja pakkaa ja markkinoi puutarha-, metsä- ja luomumarjoja koko Suomeen. Samasta kunnasta löytyy myös osuuskunta Maitomaa, jonka meijerituotteita löytyy joka puolelta maata. Suonenjokelainen yritys on myös Peltolan juustola, joka vie juustoa, voita, jäätelöä ja sorbetteja ympäri Suomen.

Kiuruvedellä Milletti pakkaa kuivatuotteita, joista herneet kokonaisena ja rouheena valtaavat alaa. Arctic Milkin kaikki meijerituotteet, joihin kuuluu yrttimaustettuja juustoja, cheddaria ja leipäjuustoja, valmistetaan myös Kiuruvedellä.

Joroisessa sijaitsevan Järvikylän kartanon ruukkusalaatit ovat varmasti tuttuja kaikille tuoresalaatin ja yrttien ystäville. Kartano itse on osa savolaista kulttuurihistoriaa. Se on ollut Grotenfeltin suvun hallussa jo 1600-luvulta lähtien. Nykyään se on Suomen laajimman yrtti- ja salaattivalikoiman koti.
Kala-Lappi Toivalassa Siilinjärvellä, valmistaa itse kehitetyllä menetelmällään kotimaisesta kirjolohesta graavi- ja kylmäsavutuotteita. Siilin Mylly puolestaan valmistaa jauhoja. Toivalassa toimii myös Salaattitori, jonka lähiviljasta ja kotimaisista raaka-aineista valmistamat salaatit, patongit ja leivät löytyvät ruokakaupoista ympäri maan.

Nilsiäläinen Korpiahon Hunaja paitsi  pakkaa itäsuomalaista hunajaa noin 80 000 kg vuodessa, se myös valmistaa hunajapohjaisia kosmetiikka- ja muita tuotteita, joita saa jälleenmyyjiltä, yrityksen verkkokaupasta tai sen omasta myymälästä Nilsiän keskustan tuntumassa.
Paikallista maatalous- ja puutarhatuotantoa myös jalostetaan alkoholijuomiksi. 

Kuopiolaisen Lignell & Piispasen laadukkaat tuotteet maistuvat ulkomaita myöten. Tässäkin on kyseessä jo pitkä perinne: yrityksen ensimmäinen likööri, Mesimarjalikööri vuodelta 1882, palkittiin kultamitalilla Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900. 

Lähteinä käytetty MTK:n ja LuKe:n verkkosivuja,
 jutussa mainittujen yritysten kotisivuja, kuntien kotisivuja, sekä ruokatieto.fi- ja aitojamakuja.fi-sivustoja. 

ruoka
lähiruoka
K-citymarket Päiväranta on laajan valikoiman ja erinomaisen ostokokemuksen ruokakauppa, jossa kotimaisuus on kunniassa. Kauppa on edelläkävijä suomalaisen ruuan sekä lähi- ja luomutuotteiden valikoimissa. Tällä hetkellä tuotteiden kotimaisuusaste on 80%. Et välttämättä ymmärrä, mitä tapahtui. Kun asiat kaupassa ovat kunnossa, tiedät vain,...
Yhteystiedot: Päivärannantie 18
Kuopio
70420
105379600
Aukioloajat:
Liike on avoinna!
Ma - La: 8:00-21:00
Su: 10:00-21:00

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva