Kuopion parasta sushia!

Kuopion parasta
sushia!

Teksti: Digimag/Eetu ollikainen Kuvat: Digimag/Mirka Happonen, Kesko
Umami erottaa loistavan sushin hyvästä sushista. Umami on japania (旨味), ja se tarkoittaa suomeksi ”herkullinen maku” tai ”miellyttävä, ruokahalua herättävä maku”.

Vuonna 1908 japanilainen tohtori Kikunae Ikeda Tokion yliopistosta löysi viidennen ihmisen aistiman perusmaun: umamin. Umami, eli lihaisa, on yksi viidestä perusmausta suolaisen, happaman, karvaan ja makean ohella. Sitä esiintyy esimerkiksi soijakastikkeissa, joissain juustoissa, maustamattomassa lihassa ja hyvin kypsyneessä tomaatissa sekä arominvahventeena käytetyssä natriumglutamaatissa. Umami on tärkeä osa loistavaa sushia.

SUOMEN PARASTA ruokakaupasta myytävää sushia saa nyt Kuopiosta.

– Ainutlaatuisen maun salaisuus on alkuperäinen japanilainen riisi ja kastikkeet. Laatu on ykkösasia, ja siksi seuraammekin menekkiä tunnin tarkkuudella, jotta voimme valmistaa susheja mahdollisimman lähellä myyntihetkeä. Asiakkaalle tämä tarkoittaa ylivertaista laatua ja tuoreutta. Ero muualla tehtävään sushiin ja meillä kaupassa tunnin tarkkuudella kysynnän mukaan itsevalmistettuun tuoreeseen sushiin on valtava, kehaisee kauppias Pasi Toppari.

Viikkoja kestänyt tuotteen maun hiominen yhdessä sushimestareiden kanssa ja tuotteen laadun kehittäminen ovat olleet vaivan arvoisia. Jokainen myytävä sushipala viimeistellään käsin. Kaikki sushibaarin tuotteissa käytetyt kalat ja äyriäiset ovat MSC-sertifioituja, ja lohet leikataan aina käsin huipputuoreesta kalasta.

– Vapuksi avattu uusi sushipalvelumme on saanut kerta kaikkiaan loistavan vastaanoton. Sushien myynti on jopa ylittänyt tavoitteemme, ja olemme saaneet palkata joukkoomme jo viisi uutta työntekijää. Muutamassa viikossa saavutettu 100 000 kappaleen myynti ennakoi upeaa sushivuotta Kuopioon, Toppari iloitsee.

Itsepalvelusushibaari on avoinna arkisin kello 11–20, lauantaisin kello 11–19 ja sunnuntaisin kello 11–17. Herkullista sushia saa mukaansa 19,95 euron kilohintaan. 

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600
Ma–su 8–21
www.k-citymarket.fi

SUSHILAATUJA:
Nigirisushi

Neliskanttisella riisipedilä olevaa raakaa kalaa tai muuta merenelävää.
Makisushi
Kala ja riisi on kääritty merilevän sisään rullaksi bambumaton avulla.
Temaki
Kuin makisushi, mutta kääritään käsin.
Oshisushi
Puulatikossa puristettua kalaa ja riisiä.
Inarisushi 
Riisiä ja vihanneksia uppopaistetussa tofukääreessä.
Chirashi
Raakaa kalaa ja mereneläviä riisikulhossa, riisin päällä tai riisiin sekoitettuina.

Nigirisushit ja makirullat
Itse tehdyissä susheissa on aito japanilainen maku. Makit ovat nori-levään käärittyjä rullia ja nigirit soikioksi puristettua riisiä, jonka päällä on mereneläviä.
28 kpl • yli 60 min

2 ½ dl (250 g) sushiriisiä (Blue Dragon)
5 levyä sushi nori-merilevää (Blue Dragon)
2–3 rkl riisiviinietikkaa (Blue Dragon)
¾ rkl sokeria
¾ tl suolaa
2 tl wasabitahnaa
½ pkt (à 150 g) graavikirjolohiviipaleita
n. 30 g Pirkka surimipuikkoja
n. 50 g kurkkua
½ (n. 100 g) Pirkka syöntikypsää avokadoa

Lisäksi
Pirkka Luomu-soijakastiketta
wasabia
sushi-inkiväärilastuja

Mittaa riisi siivilään. Huuhdo juoksevan kylmän veden alla, kunnes vesi on kirkasta. Kaada riisi kattilaan ja lisää kylmää vettä niin, että riisi peittyy. Anna seistä 20 minuuttia ja siivilöi vesi pois kattilasta.

Lisää 4 dl vettä ja kuumenna kiehuvaksi ilman kantta. Hauduta riisiä kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuuttia, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin. Vältä kannen nostamista, äläkä sekoita riisiä keittämisen aikana.

Ota kattila pois liedeltä. Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola keskenään. Mausta riisi etikkaseoksella. (Voit myös maustaa riisin vain riisiviinietikalla.) Levitä riisi laakealle vadille ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Suikaloi kurkku pitkittäin. Halkaise avokado, poista kivi ja koverra hedelmäliha kuoresta esimerkiksi lusikalla. Suikaloi avokado.

Makisushi: Aseta merilevämatto tuorekelmun tai bambumaton päälle. Levitä riisiä ohueksi kerrokseksi kahteen kolmasosaan merilevämatosta. Sipaise riisin keskelle ohuelti wasabia. Asettele surimia, kurkkua ja avokadoa riisin keskelle pitkittäin.

Kääri kelmun tai maton avulla tiukaksi rullaksi. Kostuta tarvittaessa merilevämaton reuna veteen kastetulla sormella, jotta reuna tarttuu paremmin kiinni. Tee samoin toinen 
sushirulla. Leikkaa rullat terävällä veitsellä 8 osaan. (Kostuta tarvittaessa veitsi vedellä.)

Nigirit: Muotoile lopusta riisistä vedellä kostutetuin käsin 12 soikeaa palaa. Sipaise riisin päälle hyvin ohuelti wasabitahnaa. Leikkaa lohi sopiviksi paloiksi. Asettele graavilohipalat (tai ravunpyrstöt) riisipalojen päälle. Tarjoa sushit soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärilastujen kanssa.

Resepti ja kuva: Kesko

 

K-citymarket Päiväranta
#ruoka
#sushi
#kala
#k-citymarket

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva